Wednesday, September 23, 2020

Sloppy Joe atau Roti John Stail Tokma

Ini adalah roti john stail saya...hehe...mat saleh panggil sloppy joe...kenapa yang satu nama jOe yang satu John ntah...nebermindlah, apa2 pun bolehlah...LOL

Jus Pisang Kurma Susu dan Oat


Jus yang sangat sedap, anda boleh pelbagaikan bahannya...

di sini saya menggunakan...

Thai Chicken Red Curry


Salam, sejak pulang dari Hat Yai saya mencari-cari paste thai curry ini di tesco dan giant...mana tau jika ada yang kita boleh makan...tapi tak jumpa....oleh itu saya search pula kat internet mencari resepi yang rasanya boleh match dengan thai curry yang saya makan di sana....akhirnya terjumpa yang sesuai dan saya ubah suai ikut citarasa sendiri dan inilah hasilnya....amat sedap...

Cokodok Buah Sukun


Jika buah sukun dah ranum sangat dan tidak boleh digoreng, bolehlah buat cucur sukun seperti ini...
Jom tengok cara saya olahkan buah ini menjadi cokodok...:)

Kerabu Ikan Mangga Muda Jeruk


Opah (my mum) yang buat kerabu ni...sebab opah memang suka makan kerabu....Opah memang rajin kalau buat makan camni...air tangan Opah terbaik...pasti sedap...

Gulai Daging dengan Kacang Kuda


Selain kacang dal, kacang kuda pun sedap dicampur dalam kari... untuk resepi ini, saya rendam dulu kacang kuda semalaman...kemudian rebus daging dan kacang kuda hingga separuh empuk...selepas tumis rempah ratus dan lain-lain bahan...

Tuesday, September 22, 2020

Pajeri Jantung Pisang


Arwah ibu mertua saya suka masak pajeri, berbagai jenis, pajeri buah amra, pajeri terung, pajeri umbut nyoq, pajeri pisang muda, pajeri pelam muda, pajeri asam belimbing, dll...

Coleslaw with Raisin and Thousand Island



Saya suka salad macam ni...

Cokodok Pisang Bersira Gula


Pelik tapi benar.....anda pernah makan cokodok bersira gula.....saya pernah....memang pelik ketika mula-mula saya lihat cokodok terendam dalam air gula merah seperti foto diatas....terkejut pun ada....yelah selama hidup ni kita dah biasa makan cokodok goreng biasa je, tiba-tiba terlihat cokodok yang direndam sebegitu rupa tak ke pelik...hehe...

Buttermilk Bscuits/Scones


Biscuit/Scones ini sesuai untuk minum petang...jika pergi ke negeri mat saleh inilah minum petang mereka...sedap disapu dengan clotted cream/cream cheese/butter dan jam ketika masih panas lagi...yummy!

Bath Bun


(wisegeek.com) The Bath bun is a large and round, sweet yeast bread traditionally made in the historic city of Bath, a hundred miles west of London, Britain. The Bath bun is best known for being decadently sweet, as bakers insert a sugar lump at the center of the bread and top the bun with candied fruit peel and crushed sugar. Apart from butter, flour, and egg, other sweet ingredients added to the Bath bun include currants, raisins, or sultanas. Other versions of the bun also have almonds added as extra topping.

Capsicum Tumis dengan Udang


Salah satu cara masak capsicum ialah anda bakar dulu biar kulitnya lembut dan mudah dikupas...ambil isinya sahaja...sedap...saya biasa makan masakan cara ini ketika travel ke Turki dan Iran...tanpa kulit texture capsicum lembut dan manis...

Dalca Daging dan Sayuran


Ini adalah kuah dalca yang saya buat semalam....lebih kuah dan kurang santan....sedap rasanya dan bawah pula adalah kuah dal yang saya buat beberapa minggu lalu....agak pekat sikit dan lebih santan....kedua-duanya saya buat dengan cara yang sama cuma hasilnya berbeza....apa-apa pun yang penting rasanya sedaappp :)

Thermomix


Thermomix
Pembantu dapor zaman milenia...terutama pada mereka yang sibuk, yang malas nak renyah dan yang tak berapa nak pandai masak...

Monday, September 21, 2020

Ayam Bumbu Bali

              Kenapa dinamakan Bumbu Bali? tak pasti, ada yg tau ke kenapa dinamakan bumbu bali,                                                        mungkin sebab asal dari Bali...

Moist Chocolate Cake


Anda kena cuba kek ini, sangat sedap, lepas ni tak perlu cari resepi lain dah...foto kek ini adalah dari koleksi hari raya aidilfitri yang lalu... 

Jus Mangga dan Asam Jawa


Satu hari saya ke rumah kawan, dia hidangkan saya jus mangga dan asam jawa, sedap pula, saya minta resepi...ohhh!!! mudah jer rupanya...

No-Bake Pineapple Cheese Dessert

Cheese cake yang mudah, tak perlu masak...jom tengok bagaimana caranya...

Untuk bahagian crustnya...saya guna 15 keping biskut digestive...kisarkan hingga halus...
cairkan 1/2 ketul butter (125g)...campur kedua-dua bahan dan tekankan ke dalam glass dish seperti dalam photo...sejukkan pada bahagian freezer sementara menyediakan cheese fillingnya...

Lenchikang

Minumankah atau dessert, dua-dua pun boleh...terdapat bermacam benda di dalamnya...terpulang pada kita nak letak apa...semua boleh...dan ini adalah lenchikang versi tokma

Roti Jala


Kudapan kegemaran ramai, terutama untuk majlis-majlis kecil dan keramaian...membancuh roti jala sangat senang, yg payahnya nak menjala tu...ambik masa berejam...yelah nak kirai satu satu...lenguh gaklah berdiri depan api, terutama orang yang tak daya cam tokma ni...sebab tu saya jarang nak menjala...

Kari Ikan Salmon


Kari kepala ikan salmon...

Resepi ini lain sedikit, saya guna 1/2 cawan tomato puri instead of air asam jawa.....yelah dah ikan pun ikan omputih maka kenalah pandai adjust ingredientnya...kan...

Sunday, September 20, 2020

Kueh Dadar/Kuih Ketayap


Kulit ketayap yang marbeles telah ditemui....hehe...
terima kasih kepada Puan Yatie kerana berkongsi resepi kuih ketayap yang lembut dan sedap ini...

Ice-Cream Cookie Sandwich


Ice cream cookie sandwich, cara baru makan ice-cream...

Blueberry Muffin with Cinnamon Crumbles


Buah blueberry adalah sangat sinonim dengan muffin/kek dan ramai yang suka buat kek dan muffin guna buah ini...dan hari ini saya juga nak cuba buat blueberry muffin...jom semak resepinya...

Sambal Kelapa


Sambal Kepala sedap dicicah dengan ulam mentah seperti ulam raja, kacang botor, salad, ulam pegaga, pucuk gajus, daun selom dll atau digaul dengan ulam-ulam yang dihiris nipis...

Kueh Cara Pandan inti Jagung


Saya jarang buat kueh ini, kurang peminat, cokodok lagi laku berbanding kueh cara :)
Wbp, adakala teringin juga nak makan kueh cara...sebenarnya tak susah pun nak buat kueh ni...

Rendang Kerang, Petai dan Kacang Panjang

Rendang tak semestinya hanya daging dan ayam, kerang juga sedap dibuat rendang. Caranya sama seperti buat rendang biasa, cuma bahan utama adalah kerang...

Buttermilk Donut



Donut memang one of my favourite...itulah sebabnya saya suka mencuba berbagai resepi donut, daripada resepi donut yang biasa kepada donut yang luar biasa...hehe...janji mudah dibuat dan sedap dimakan...dan resepi ini adalah salah satu resepi donut yang saya ingin cuba...original resipinya lain sikit...saya ubahsuai bahannya supaya sesuai dengan selera sendiri...

Kari Udang dengan Betik Muda


Betik muda pelbagai guna, sedap dijeruk, dicicah dengan cili kicap...tapi bagi saya betik muda sedapp direbus dan dimakan dengan sambal belacan atau dibuat gulai dengan udang, kerang, daging, ikan bilis, dsbnya.

Ayam Goreng dengan Tepung Muruku

 

Ayam goreng guna tepung muruku, tak pernah terfikir nak guna tepung tersebut sebagai coating untuk ayam goreng dan sebagainya...jom kita tengok ceritanya...

Saturday, September 19, 2020

Apom Lenggang


Apom lenggang yang dibuat dari nasi dan tepung beras

Terdapat banyak resepi di internet anda boleh ikut mana-mana resepi kerana ia lebih kurang sama sahaja bahan dan cara buatnya...

Tempoyak Patin


Tempoyak Patin, ada orang tak makan ikan patin, tak lalu katanya...tapi sebenarnya jika ikan patin fresh digoreng atau dibuat tempoyak, rasanya memang sedap...

Kek/Roti Pisang

 
Resepi kek pisang yang sangat mudah dibuat...

Cinnamon Roll

Lama sudah saya berangan-angan nak buat cinnamon roll ala-ala cinnabon dan hari ini dengan penuh semangat saya mencari semua bahan-bahan....Cinnabon adalah sejenis bun/roti yang texturenya lembut dan gebu berintikan gula merah atau coklat dan digulung dan dibakar...kemudian ditambah topping berupa cream cheese atau lemon frosting...


Cantikkan texture cinnamon roll yang saya buat ini...:)

Rendang Kerang Opah


Salah satu resepi kegemaran mak saya iaitu Rendang Kerang....boleh dikatakan setiap kali menjelang raya, mak akan beli berkilo-kilo kerang, rebus dan kopek isinya....memang renyah membuatnya...tapi berbaloi dan menjadi kegemaran ramai :)

Apam Balik versi Tokma



Apam balik tiruan stail tokma...hehe....saya pernah share sebelum ni resepi apam balik nak cepat versi 1001 Resepi ini...:)

Ayam Bakar dengan Lemon & Herbs

                                                                                                                                                                 

Ayam panggang yang mudah disediakan, kegemaran ramai :)

Ayam tu gril simple aje...letak garam, lada sulah dan lemon herbs (beli ready-made) serta drizzle dengan olive oil...

Masuk oven dan bakar each side 40 ke 50 minit...serve dengan kentang dan sayuran...

New potato stir fry dengan bawang besar cincang dan bawang putih....mula-mula rebus dulu kentang tu hingga empok...

Sejukkan...kemudian potong dua...tumis dulu bawang putih dengan bawang besar, masukkan kentang...kemudian tambahkan lada, garam dan herba kegemaran anda...itu sahaja...

                              Honey Carrot, saya guna frozen baby carrot, masak dalam pan, drizzle sedikit dengan honey dan olive oil, salt and pepper. Masak sebentar sahaja supaya tak hilang kerangupannya...

Selamat mencuba (repost from 2012)                           

Durian Cheese Cake


Durian Cheese Cake yang sedap...jom kita tengok bahan-bahannya...

Friday, September 18, 2020

Baked Donut



Donut yang dibakar dalam oven, jarang orang buatkan :)
Resepi ini saya guna silicon mold yang berbentuk bulat dan berlubang dibahagian tengah....silicone adalah bahan tahan panas...ia tidak melekat dan sangat popular dikalangan baker yang gemar baking pelbagai bentuk kek...

Sambal Nasi Lemak Opah

Sebut saja nak makan apa untuk sarapan, pasti terbayangkan nasi lemak...my mum dan mak mertua mempunyai cara mereka sendiri bagi menyediakan nasi dan sambal nasi lemak...

My mum suka tambahkan sedikit lada hitam manakala mak mertua pula lebih suka letak sedikit jintan dan halba....namun kedua-dua resepi memang sedap...

Tetapi, apa yang membuarkan nasi lemak lebih sedap lagi adalah sambalnya,..sambal adalah pelengkap kepada nasi lemak yang sedap...begitu juga sebaliknya...

Menyediakan sambal nasi lemak ada pelbagai cara dan ini adalah cara Opah (my mum) sediakan sambal nasi lenak...

 

Sambal Belacan


Ini adalah cara saya buat sambal belacan

Celur cili merah dan cili padi dan lain-lain bahan sebentar (dlm 2 minit air mendidih)

Kemudian tumbuk/blend seperti biasa, ditambah belacan, garam dan gula merah sedikit

Akhir sekali masukkan perahan air asam jawa


Sambal belacan yang dicelur sedikit lebih sedap aromanya berbanding sambal cili segar/mentah...

Selamat mencuba.

Petai Jeruk


Petai memang istimewa dan mendapat tempat di mana-mana sahaja...tak kira orang kampung atau orang bandar, orang kaya atau miskin, petai mendapat tempat di meja-meja hidangan dari pondok burok sehingga ke hotel 5 bintang...

Sup Ikan Merah

Sup ikan merah yang mudah dibuat. Saya menggunakan periok tanah (clay pot) kerana aromanya yang enak dan sudah pasti kelainan dari segi rasa (lebih sedap terutama jika masak kari). Clay pot banyak dijual di supermarket seperti Giant, Tesco, Carefour dan kedai-kedai runcit Cina. Banyak kegunaan clay pot dan harganya tidaklah mahal. Untuk saiz ini harganya cuma RM12 di Giant. 

Thursday, September 17, 2020

Begedel Daging


Begedel, boleh dimakan begitu saja, campur dalam sup atau soto....jika kentang digoreng ia lebih mudah dibentuk berbanding kentang yang di rebus.... 

Pumpkin Pie

Pie yang sedap, wbp, banyak kerja sikit jika nak buat....namun berbaloi...
Resepi ini saya perolehi dari buka masakan SHARP microwave oven...

Peach Cobbler


Peach Cobbler adalah dessert yang sedap...senang untuk disediakan...saya biasa buat resepi ni sejak lama dulu...back in year 2004...tapi kerana resepinya ntah hilang ke mana dan saya pun malas nak mencari kat internet, maka ia seolah dilupakan...

Apam Tepung Beras


Cubaan pertama membuat apam walaupun tak secantik dan sempurna rupanya...tak pernah terlintas di fikiran untuk buat apam walau pun kueh ni memang kueh kegemaran saya....selain makan dengan kelapa, apam juga sedap dimakan cicah dengan kari, sambal sardin, sambal bilis dsbnya....