Friday, November 8, 2019

JJCM ke Pantai Timur - Kota Bharu ke Golok ke Takbai


Seronoknya saya berjimba-jimba ke Pantai Timur beberapa hari....mula-mula tujuan asal hanya nak meneman sang suami atas urusan kerja di KB, tapi sebelum tu saya ada cakap kat suami ajak masuk negeri Thai jika ada kerajinan...so kami pun bawalah pp dan geran kereta...manalah tau datang angin pus pus sekurangnya dah ada dokumen diperlukan untuk enter ke negara gajah putih itu...

Sebenarnya saya baru jer beberapa hari balik dari Korea (Seoul dan Jeju), letih belum habis...cadang nak juga share my experience bersama kawan-kawan dan famili ke Korea, wp ini kali ke empat saya  jejakkan kaki ke sana...terutama Seoul :)

White House Cafe
Berbalik kepada cerita JJCM ke Pantai Timur, malam tu selepas rehat seketika di hotel (Grand Renai, Kota Bharu), kami keluar cari makan...hubby ajak pi Kopitiam ajer...dia teringat ada satu Kopitiam berhampiran Masjid Negeri, iaitu White House Kopitiam...kedai kopi tersebut hanya buka selepas solat Isyak....masa saya tiba telah ada beberapa famili menunggu cafe tersebut buka pintu...nasib kami pun sampai ontime....lepas 10 minit duduk orang menderu masuk...dalam sekelip mata penuh semua meja dan kerusi yang boleh dibilang dengan jari...penuh dgn jemaah masjid yang datang mengopi selepas solat :)

Malam tu saya order roti bakar dengan telur setengah masak yang dipecahkan atas roti tersebut (bukan foto bawah ni)...selain tu saya cuba nasi lemak basmathi...memang sedap...sambal nasi lemak juga sedap...selain nasi lemak ada nasi berlauk, nasi dagang, nasi tumpang dan lain-lain lagi yang semuanya siap dibungkus...

Lepas makan kami balik ke hotel dan istirehat...

Roti Titab Special - Kopitiam Kita
Esok pagi lepas breakfast, encik suami ke tempat tujuan asal...atas urusan kerja...tokma dan ajwad tinggal di hotel...dalam jam 11 tokma ajak ajwad pi Kopitiam Kita pula...nak mengopi...Kopitiam Kita memang terkenal di KB, menu sama lebihkurang seperti White House cafe...orang KB suka makan roti telur taruk atas dan dicalit kaya...pelik juga saya rasa mulanya...bercelaru rasa...telur bercampur kaya???...hmmmm....tapi bila cuba try...ok gaklah...hehe...

Saya minta late check out dan kami sempat solat jama qasar sebelum memulakan perjalanan merentasi sempadan Msia Thai...proses di pihak imigresen kita senang ajer...hanya chop pp...tapi bila tiba di imigresen dan kastam Thai banyak hal juga...isi borang itu ini...depa nak tengok geran asal kenderaan...wbp, bagus juga depa banyak songeh camtu, sbb kejadian curi kereta memang sering kita dengar...maka eloklah depa cerewet sikit...utk kebaikan kita juga...

Selepas 30 minit lebih kurang kami pun berjaya melepasi sempadan Msia Thai dan memasuki negara jiran kita...menyeberangi Sungai Golok yang femes itu...sungai tu taklah besar mana...kalau orang local depa naik sampan ajer atau berenang...hihi...sapa nak kesah...

sungai golok
Pekan Golok

Masuk ajer Pekan Golok kami cari simcard dulu, RM28 unlimited...nak guna sehari semalam ajer huhu....lepas tu cari makan pula... saya ada terbaca dlm satu blog, depa suruh pi makan kat Restoran Banglee...so tokma pun carilah...senang jumpa....kelebihan dunia tanpa sempadan...

pekan Golok taklah besar mana, pusing-pusing tang tu juga...


Kami order tomyam, dua jenis ikan dan sayur kangkung...depa hidang ulam-ulaman dan sambal belacan secara percuma....makan hingga menjilat jarilah tokma..."pasai apa depa punya cooking sedap eh!"

Pada tokma, Thai food is the best...dah travel ke beberapa negara, namun masakan Thai memang my feveretlah so far...


Selesai makan kami meneruskan perjalanan ke Tak Bai...memang teringin sangat tokma nak ke situ...ingin melihat kehidupan saudara mara di pekan kecil tersebut...Alhamdulillah tercapai cita-cita...:)

Tak Bai
titi menyeberangi selat kecil 

kakak berjualan goreng-gorengan
pasar basah

Selepas habiskan masa dalam 45 minit berlegar-legar sekita jeti dan jambatan, kami pun bergerak menuju destinasi seterusnya iaitu pekan Narathiwat, jarak lebihkurang 40km dari Tak Bai...

InsyaAllah nanti tokma sambung lagi ye....

No comments:

Post a Comment