Monday, September 2, 2019

Trip to Hokkaido

Assalam,
Lama tak update, jawapan mudah "tokma malas"...hik hik
Hari ni tak rajin sebenarnya, tapi rasa macam tak patut jer kalau tak update something...:)


OKlah, mai tokma cerita sikit pasal my trip ke Hokkaida
date: June 29 until 10 July 2019
traveller: hubs, myself, and younger son...later after 3 days Hani joined


Route:
Flight AA malam from KLIA2
Day 1: Sapporro Airport to Hakodate (2 malam)
Day 3  Hakodate to Sapporo (1 malam)
Day 4: selepas jemput Hani di airport terus drive ke Furano (3 malam)
Day 7: Furano to Otaru (2 malam)
Day 9: Otaru to Sapporo (2 malam)
Day 11: Morning flight ~ Sapporo to KLIA


Kenderaan: Sewa dari Tabirai Car Rental (Nippon)
Internet: Portable wifi (sewa dari KLIA)

Hotel:
Hakodate: Hotel Paco
Furano: Airbnb (Gofu)
Otaru: Airbnb
Sapporo: Randor Residential Hotel

Overall: Hokkaido terletak di utara Jepun, pulau yang agak terpencil dan kurang padat berbanding bandar lain Jepun. Namun, wp tak ramai manusia, pulau tersebut menarik dan banyak lokasi menarik untuk pelancung...Jika anda benar2 ingin melihat dan jelajah Hokkaido, sebaiknya sewa kereta...public transport ada, tapi dlm bandar sahaja...jika nak ke bandar2 lain kenalah ada kenderaan sendiri...lebih selesa dan boleh travel ikut naluri sendiri...mana nak makan? mana nak tidur? apa nak tengok? mana nak berhenti?

Jepun negara 'mahal' so janganlah terkejut ye...:)

InsyaAllah jika ada kerajinan nanti tokma sambung lagi...#tokmadihokkaido


No comments:

Post a Comment