Saturday, June 1, 2019

Jeju - Korea Selatan


Kenangan di Jeju, walaupun tidak puas hati dengan pengelola trip ini namun saya tidak nafikan pulau Jeju memang indah...Pulau yang terletak jauh ke selatan Korea...perjalanan dengan pesawat mengambil masa sekitar sejam...

Setelah menginap tiga malam di Seoul Hani and me bertolak ke Jeju dengan Jeju Air...tiket beli online dari rumah lagi...tokma terpikat dengan Jeju berdasarkan foto-foto dari IG one of femes Msian/Jeju based travel agent...dari foto2 merekalah saya bertekad utk ke pulau tersebut. Alhamdulillah, pulau Jeju memang indah...tak rugi ke sana sebenarnya, cuma pastikan anda pergi masa peak season...ketika saya sampai tu musim autumn sudah ke penghujung, pokok hanya tinggal ranting sahaja...not much to see...cuaca juga semakin sejuk...daun-daun merah telah habis keguguran...mujur tokma dah pergi ke Nami Island sebelum tu, maka taklah terkilan sangat...


Jeju terkenal dengan seafood...mungkin jika pergi sendiri kkida akan makan seafood sepuasnya...hehe....tapi sebab pergi ikut agen maka tak merasa sangatlah, saya ambil ground package all in... lagi pun pertama kali jejak kaki ke Jeju, nak cari sendiri tak berapa tahu...maka makan sahajalah apa yg dihidang :)


Terdapat banyak tempat menarik untuk dilawati....sebenarnya Jeju ini mudah untuk kita explore...ia lebih kurang cam pulau Langkawi je...tak banyak kenderaan atas jalan terutama jalan untuk ke pekan pekan kecil di selatan, timur atau barat Jeju...

Lalang pun cantik...
sotong bakar, most tourist spot ada jual sotong bakar...sedap
salah satu beach yang cantik, tokma tak ingat dah nama beach ini...
popular spot
Cafe-cafe di sepanjang pantai memang cantik, roti pun sedap...



masa ni pokok limau sedang galak berbuah
Jika anda kaki travel dan suka berdikari tanpa agent, maka pulau jeju memang best untuk anda explore sendiri, take your time....drive slowly...enjoy the view....no need travel agentlah...sedang kat Europe, Scotland dan Bosnia pun tokma drive sendiri, inikan Pulau Jeju...:) InsyaAllah

InsyaAllah tokma akan return to Jeju one fine day dan kali ni nak cuba drive sendiri pula...:)

No comments:

Post a Comment