Wednesday, May 22, 2019

Milford Sound ~ New Zealand


The best destination, saya masih tak boleh lupa perjalanan menuju ke Milford Sound...Subhanallah, sangat indah...Allah SWT jadikan bumi ini begitu indah untuk kita hambanya...

Selepas Arrowtown saya meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu Milford Sound...jarak perjalanan agak jauh, kami berhenti seketika di Te Anau untuk lunch...bekalan yang dibawa....selepas lunch kami mereruskan perjalanan...

Tiket untuk menaiki feri telah saya tempah awal secara online melalui website KLOOK (bawah copy paste dari email yang saya terima)

...ada banyak cara utk beli tiket cruise...anda boleh google sendiri ye...


Fiord Day Cruise in Milford Sound
Package:  3:15pm Departure
Booking Reference ID: YQR057594
Participation Date:   6 Oct 2018
Units:  3 x Adult
Subtotal:  RM 501.00

Inclusive Of:
1 hour and 45 minutes cruise
Free coffee and tea
English speaking guide


dalam perjalanan menuju ke Milford Sound kkida singgah tempat ini...mirror lake...memang sesuailah nama mirror lake sebab airnya macam cermin...jenih sangat dan pantulan latarbelakang gunugn tu sangat jelas...memang cantik...anda kena singgah sini jika ke Milford Sound

sepanjang perjalanan akan melalui gunung ganang yang masih dilitupi salji...
 dan akan melalui terowong ini yang panjang lebih dari 1 kilometer...


The Homer Tunnel is a 1.2 km (0.75 miles) long road tunnel in the Fiordland region of the South Island of New Zealand, opened in 1953. New Zealand State Highway 94 passes through the tunnel, linking Milford Sound to Te Anau and Queenstown, by piercing the Darran Mountain range at the Homer Saddle. WIKIPEDIA





Setibanya di jeti Milford Sound claim tiket dan tunggu sehingga cruise tiba...boarded cruise dan mulakan perjalanan merentasi tasik yang sangat dalam itu...


Panjang lagi cerita ni, bila2 nanti tokma sambung ye...:)

MY VIDEO ON YOUTUBE

Saturday, May 11, 2019

Bandung trip last year....


Salam Ramadhan buat semua...sebulan lebih tokma tak jengah ke mari...camtulah kiranya...masa ada mood rajin update, bila takda mood memang bersawanglah blog tokma ni...

Tambahan sekarang bulan Ramadhan...tokma punya program agak sendat...pagi-pagi join talaqqi kat masjid sehingga tengahari...balik memang letih sangat...lepas solat tido hingga asar...sahur jam 4 pagi dah bangun...begitulah kisahnya....

Bagaimana puasa anda tahun ini....InsyaAllah pasti hebat...kita doakan yg baik-baik sahajakan...


Trip ke Bandung ni bulan July tahun lalu tak silap tokma, tujuan nak bawa cucu kesayangan tokma tu jalan-jalan...seronok ada cucu ni...segala kasih sayang tokma dan tokayah tumpah kepada mereka...sekarang tokma dah ada dua orang cucu...Naurah dan Sophia...bila Sophia dah besar sikit lagi bolehlah ikut tokma dan tokayah jalan-jalan...tinggal mama dan ayah...hik hik...

Petik Buah Strawberi di daerahCiwidey

terdapat banyak strawberry farm di daerah Ciwidey, sebelum sampai lokasi Kawah Putih...pemandangan di daerah ini memang menarik dengan kebun sayur dan buah strawberry sepanjang perjalanan...cuaca juga nyaman...supir atau tour guide pasti tahu lokasi tempat2 ini...


Terdapat arnab, kambing, dan pelbagai haiwan peliharan yang comel yang pasti kanak-kanak suka...

Farmhouse Susu Lembang
Tokma memang tak pernah jemu ke Bandung (rasanya lebih 5 kali dah ke sana)...banyak tempat menarik utk dikunjungi...pagi-pagi udara di sana memang nyaman...Lembang utara Bandung banyak tempat untuk kita bersiar-siar...antaranya Farmhouse Susu Lembang...tempat ni sesuai kalau nak bawa anak-anak...orang dewasa pun terhibur jika ke sini...

Selain itu kami juga ke Floating market Lembang, Dago Dreampark, dan beberapa tempat lagi...lupa dah tokma nama lokasi tempat Naurah petik buah strawberry tu....enjoy betul cucu tokma tu...:)

InsyaAllah tokma akan share more photos and story...Selamat berpuasa semua...

Hotel Noor, Bandung
Comel, cantik utk bergambar
biri biri yang sentiasa menunggu pengunjung utk jamu mereka dgn sayuran
Farmhouse Susu Lembang, penih dengan kunci :)