Monday, April 8, 2019

Lijiang Ancient Town


Lijiang Old town more colourful berbanding Dali Old Town...however both are beautiful and lively, berbaloi untuk dilawati...kami menginap dua malam di Lijiang sebelum pulang ke Malaysia...kami ambik normal train dari Dali train station ke Lijiang...perjalanan lebih kurang dua jam, train bergerak perlahan...permandangan sepanjang jalan memang awesome...

dalam train ke Lijiang
Train selesa, tokma dapatkan tiket secara online dari Chinahighlights.com...very good service and reliable...we paid US$46 for 3 adult ticket...selepas tiba di Kunming...anda boleh terus claim printed ticket dari mana-mana stesen atau train kaunter...pastikan nama dan pp no betul semasa beli tiket secara online...isi nama ikut aturan yang betul...

Dari train station kakida ambik Grab (DD)...mudah sangat...kereta Grab di sana kebanyakannya baru dan selesa...wp payah nak communicate, tapi dengan adanya teknologi tenet, segalanya jadi mudah...hanya install app translator...ada banyak pilihan...


DD terus hantar ke hotel, check-in...selepas tu call DD lagi dan kami menuju ke Lijiang Ancient Town...cari makan...:)

Jumpa kedai mee muslim...




Gambar-gambar tokma ni biasa-biasa jer...guna hp...no camera...lately tokma malas benar nak hangkut camera bagai (faktor usia mungkin, rasa macam tak ada keperluan)....my own photo sangatlah sedikit, nak selfie pun cam takda mood 😏

Namun, apa yg tokma share ini adalah yg lahir dari hati, untuk berkongsi sedikit info bagi mereka yang suka travel, semuga bermanafaat....dan sebagai kenangan untuk diri sendiri dan mungkin cucu tokma kelak...InsyaAllah...

atas tu nampak macam restaurant

No comments:

Post a Comment