Monday, April 8, 2019

The Black Dragon Pool Park


Anda boleh google untuk dapatkan maklumat lanjut berkenaan Park ini...cantik dan berbaloi untuk dilawati...tiket masuk 80 Yuan per person (valid for one month, above 60 tak perlu bayar)
 
Masa kami ke Park tersebut hari telah petang, cuaca nyaman dan sejuk...angin sepoi-sepoi bahasa...orang pula tak ramai...memang best...jika bawa makanan boleh berkelah...


Tokma just share gambar-gambar sahajalah ye...tak perlu cerita sebab tempat ini memang cantik...cuma gambar tokma tu jelah yang biasa-biasa...untuk ke sini anda boleh naik DD (Grab)


Lijiang Ancient Town


Lijiang Old town more colourful berbanding Dali Old Town...however both are beautiful and lively, berbaloi untuk dilawati...kami menginap dua malam di Lijiang sebelum pulang ke Malaysia...kami ambik normal train dari Dali train station ke Lijiang...perjalanan lebih kurang dua jam, train bergerak perlahan...permandangan sepanjang jalan memang awesome...

dalam train ke Lijiang
Train selesa, tokma dapatkan tiket secara online dari Chinahighlights.com...very good service and reliable...we paid US$46 for 3 adult ticket...selepas tiba di Kunming...anda boleh terus claim printed ticket dari mana-mana stesen atau train kaunter...pastikan nama dan pp no betul semasa beli tiket secara online...isi nama ikut aturan yang betul...

Dari train station kakida ambik Grab (DD)...mudah sangat...kereta Grab di sana kebanyakannya baru dan selesa...wp payah nak communicate, tapi dengan adanya teknologi tenet, segalanya jadi mudah...hanya install app translator...ada banyak pilihan...


DD terus hantar ke hotel, check-in...selepas tu call DD lagi dan kami menuju ke Lijiang Ancient Town...cari makan...:)

Jumpa kedai mee muslim...




Gambar-gambar tokma ni biasa-biasa jer...guna hp...no camera...lately tokma malas benar nak hangkut camera bagai (faktor usia mungkin, rasa macam tak ada keperluan)....my own photo sangatlah sedikit, nak selfie pun cam takda mood 😏

Namun, apa yg tokma share ini adalah yg lahir dari hati, untuk berkongsi sedikit info bagi mereka yang suka travel, semuga bermanafaat....dan sebagai kenangan untuk diri sendiri dan mungkin cucu tokma kelak...InsyaAllah...

atas tu nampak macam restaurant

Saturday, April 6, 2019

Blue Moon Valley


Assalamualaikum,
tokma nak sambung story my recent trip to Kunming, Dali dan Lijiang...internet not ok lately...tu sebab tokma tak dapat nak update blog ni, even now still not ok, kejap ada kejap takda...huhu...

btw, today tokma acah-acah nak tulis dalam english lah sikit-sikit, campur dengan bahasa melayu...kata orang tu manglish...😍

Hope youall paham...

aunties from Klang, bertembung kat situ...mereka guna khidmat
pemandu pelancung, mungkin jarang travel...

If you go to Lijiang and have the time, don't forget to go to the Blue Moon Valley (BMV) mountains... there's a lake there with very clear and greenish waters ... the distance from the town of Lijiang is about 30 kilometres. If your health permits it, try to ride the cable car up to the top of the Jade Dragon Snow Mountain (Yulong Mountain).

You can hire a car from the hotel to the BMV and JDSM. We rented a car from the hotel for 300 Yuan. The time was from 9am to 5pm, the driver dropped us at the station center, we bought a bus ticket ... and boarded the bus to BMV with a distance of about 30 minutes..  we went through beautiful scenery and deep gorgeous beautiful hillsides.

yak
We stayed at the Hilton Hotel in Lijang (Pengalaman tokma hotel ni biasa-biasa jer...bukan standard seperti Hilton yang asli :)...location hotel good...wp bukan dalam Lijiang ancient town.... but you can still walk to the old town if you like...


View sangatlah awesome, berlatar belakangkan Yulong Mountain yang bersalji, jika anda tahan sejuk bolehlah naik sehingga ke atas sana tu dengan cable car...ketinggian melebihi 4,500 meter...dan beli siap bekalan oksigen dari bawah,,,please google for more info....

kat  BMV tiada kedai makan halal...so sebelum naik ke atas tu makan secukupnya atau bawa bekalan makanan seperti roti, biskut dsbnya...

We spent around 5 hours starting from a bus ride up and down again to the station. Called the driver to pick us up at the bus stop before returning to the hotel where we ate lunch (sekali dinner) at a Muslim restaurant. Good food.

daging goreng
sayur apa tah
telur dadar peria

BMV, it's worth your visit ... there's a beautiful mountain scenery ... green lakes ... but the crowds (China tourists) make me sick...bising dan suka berebut....yang tu jer tak best about travelling to China...their local tourists...