Sunday, March 17, 2019

Trip to Yunnan ~ Dong Lian Hua, Dali

Donglianhua ancient mosque

Assalam,
Pada 6 hingga 14 March saya jalan-jalan ke Kunming, Dali dan Lijiang...lama dah angan-angan nak ke destinasi tersebut dan Alhamdulillah sampai juga...

Dalam banyak-banyak lokasi yg kami pergi, Dali telah menambat hati tokma...sebab di sana terdapat banyak sahabat muslim kita, masjid dan perkampungan islam...di sini saya ingin berkongsi pengalaman kami bercuti ke Yunnan terutama Dali...:)

Rasanya inilah trip tokma yang terbest sekali di China...telah beberapa kali ke China...Hangzhou, Suzhou, Shanghai, Xian, Guangzhou, Hongkong...tapi trip ke Kunming, Dali dan Lijiang ni rasanya yg paling bestlah...terutama Dali...

Bandar Dali sangat bersih dan teratur, jalan lebar dan luas...makan pun senang kerana terdapat banyak restoran muslim...

kanak-kanak muslim donglianjhua
Dari awal lagi sebelum ke Dali, kkida dah plan mesti nak ke perkampungan muslim Donglianhua...secara kebetulan masa search kat internet What to see in Dali, keluar nama Donglianhua...setelah search betul-betul lokasi, jarak dan apa yg ada kat sana, cara utk sampai, faktor keselamatan dsbnya...kkida pasti mesti nak ke situ...jika tak no pointlah rasanya tujuan perjalanan ini....
lagipun kkida tak berminat sangat nak tengok 3 pagoda atau kuil2 budha...atau merayau ke tempat2 yang tak sesuai dengan tenaga dan usia kita...kalau muda lainlah...boleh hiking bagai...:)

peniaga makanan ringan di bazaar donglianhua
Di Dali tokma menginap di Hotel Gurong...lokasi sangat bagus...berhampiran jalan besar dan main road, ancient town Dali....hotel superb, cantik dan servis sangat baik....nanti kkida akan cerita lebih lanjut tentang hotel ini...

berbalik kepada cerita donglianhua dan sekitarnya...

Ali
Alhamdulillah kkida mendapat kereta dan supir muslim dari hotel...suruh depa carikan....pagi-pagi lagi driver nama Ali dah menunggu depan lobby...mula-mula tokma tak tau dia muslim, yelah muka semua sama :) bila dia perkenalkan diri dan beri salam, terkejut beruk gaklah tokma dan bersyukur sangat Allah permudahkan perjalanan tokma...senang banyak jika kita mendapat supir muslim, tak payah banyak cerita dia yang suggest itu ini....komunikasi juga senang, wp ali tak pandai cakap omputih, tapi dia dah siap ada app...mandarin to english...dia pun advance juga 😍

kakitangan muzium
Lokasi kampung ni dulu adalah dalam laluan pedagang dari utara ke selatan yang membawa barang dagangan dengan kuda...masa tu takda train lain...memang sangat strategiclah...mereka telah muslim lebih lama dari kita, sejak zaman nabi dulu lagi...

rumah lama seorang saudagar kaya satu masa
dulu (The Ma Family) yg kini menjadi tarikan pelawat ke kampung Donglianhua

Donglianhua (东莲花) is part of Yongjian County (永建镇), which sits on the very northern edge of the Weishan plain, 35 kilometers south of Dali Old Town. Other than Ningxia and parts of Gansu and Xinjiang, it is one of the most obviously Muslim areas in China.The hamlet is mainly inhabited by Hui Muslims and has a large mosque. The Ma family build three impressive courtyard homes with the money they made with trade along the packhorse routes. (www.yunnanadventure.com)

Donglianhua ancient mosque
entrance untuk masuk ke rumah
 di mana kami lunch pada hari tersebut...
daging salai yang diibiar bergantungan dalam cuaca sejuk

Selepas ziarah (Ma Masion dan Ancient mosque) kami lunch di sebuah rumah yg telah diubahsuai menjadi restoran...makan santai-santai...tokma tahu tempat ini setelah menonton youtube Mark Wiens yg makan kat sini semasa travel ke Yunnan....:)


beef salad...daging tersebut di salai dan di jemur sehingga kering...
mee lebar-lebar macam yg mark wiens makan...
Selain Donglianhua, kkida ke dua buah kampung muslim lagi iaitu Dacangzheng dan Mamichang...ada banyak photo yang tokma nak share nanti....InsyaAllah...


...nanti tokma akan sambung lagi cerita perjalanan ini jika masa mengizinkan....nak menulis pun payah dah lately...otak tak sebagus dulu...mudah letih dan mata pun mudah mengantuk jika dok ngadap laptop ajer......😓

No comments:

Post a Comment