Sunday, March 17, 2019

Perkampungan Muslim Dacangzheng dan Mamichang, Weishan, Dali, Yunnan

ayam :)
Salam,
Tokma nak sambung lagi cerita Dali...
Selain Donglianhua kami juga menziarah dua buah kampung lagi di Weishan County...iaitu Mamichang dan Dacangzheng...memang supir kami tu bagus betullah...bila tokma sebut jer terus dia bawa...itulah kelebihan dapat supir seakidah dengan kita...dia tahu mana nak tuju...Alhamdulillah...

foto bawah dan atas adalah salah satu rumah penduduk tempatan yang sempat tokma jengah...rumah mereka besar....tengah rumah ada ruang lapang atau pun kompaun...ada pintu besar/gerbang utk masuk ke rumah mereka...

Mereka rasa pelik juga tengok orang asing cam tokma ni, tapi bila Ali kenalkan dan kata kita nak lihat-lihat mereka happy ajer dan jemput kita minum teh...tapi sebah tokma nak cepat kami tak singgah minum pun...:)

lorong-lorong antara rumah-rumah mereka...
Namun apa yang buat kkida teruja adalah melihat betapa gahnya masjid-masjid di daerah tersebut...besar dan sarat dengan ukiran...memang cantik...rasanya semua masjid dibina atas biaya sendiri...mereka juga ada yang kaya dan berduit...kawasan tersebut penuh dengan kebun dan ladang yang luas...mungkin itu semua milik muslim Weishan county...

masa kkida gi, musim tanaman kacang parang dan carrot...bunga canola pun banyak serta sayuran...memang cantik sangat pemandangan...kkida ingin ziarah lagi jika ada kelapangan...

pintu gerbang nak masuk ke masjid...
perkampungan muslim, kkida ambik gambar ini dari atas bukit di mana terdapat masjid yang cantik...
kelihatan kampung dari kejauhan...perkampungan sangat bersih...
salah sebuah masjid yang sangat cantik...lihatlah ukiran2 tersebut...
tokma tak ingat dah masjid ni kat lokasi yang mana satu...
Sebenarnya terdapat banyak sangat masjid di daerah ini kerana majoriti penduduk adalah islam, buat masa ini pemerintah tak kacau sangat depa sebab lokasi jauh dari bandar...Weishan county ni dah hampir ke sempadan Thai dan Myanmar sebenarnya...


Nantilah kkida akan masukkan beberapa video yang sempat dirakam...memang kkida suka nak share dengan anda apa yang kkida lihat...mungkin bukan semua orang berpeluang untuk jengah ke tempat2 seperti inikan...I really want to share and show to all yang sebenarnya saudara seagama kita ada di mana-mana...mereka pun happy tengok kita datang dan jengah mereka...yelah dia orang bukan sebebas kita...bukan tahu sangat tentang dunia luar...




Satu yg kkida tengok...most masjid mesti ada madrasah untuk anak-anak mereka mendalami agama dan menghafaz al-Quran...masjid adalah tempat aktiviti keagamaan...


Pakcik-pakcik ni relax lepas solat...pagi-pagi mungkin mereka kerja di kebun...petang rehat sambil ambil angin petang dan sembang2 dengan sahabat dan rakan...suka dengan environment kampung muslim Weishan...tokma boleh rasanya duduk kat tempat macam ni...sangat peaceful...:)


Kebanyakan yang berjualan adalah wanita muda...cara mereka berpakaian memang stylo lah...hehe...untungnya negara sejuk boleh bergaya sakan....:)

salah satu perusahaan makanan wanita muslim weishan...

InsyaAllah tokma akan add video later dan sambung lagi cerita perkampungan muslim di Dali...:)

2 comments:

  1. assalamualaikum, seronoknyer dapat tumpang bc story kak ida jln2 ke dali..x sabar nk tunggu next story..sy tungguu..:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, terima kasih sudi baca blog kkida ni dan tinggalkan komen, kkida really appreciate...InsyaAllah akan terus share jika ada kesempatan...:)

      Delete