Sunday, February 24, 2019

Ireland ~ Cobh and Kinsale


Cobh dan Cork seperti adik beradik, anda kena ke Cobh jika ke Cork...sebelah-sebelah jer...kami naik feri kecik...jeti tak jauh dari penginapan, dalam 10 minit berkereta...perjalanan feri hanya 5 minit...tambang tak ingat berapa tah....tapi murah jer...

Jika nak ikut jalan biasa pun ada...tapi jauh sangat nak pusing...anda boleh google...

kenapa kena pergi ke Cobh? 

Deretan bangunan dalam pekan kecil Cobh cantik...menghadap laut...berwarna-warni...most of bangunan di pekan-pekan kecil di Ireland berwarna-warni...pastel color...comel ajer...takda kat tempat lain...:)

Nampak cantik dari jauh...jika hari cerah mungkin lebih terang warna-warna bangunan tersebut, anda boleh google jika nak tengok bagaimana cantiknya pekan kecil ini...


deretan rumah-rumah ini memang terkenal, sila google

Selepas puas pusing-pusing di Pekan Cobh, kami meneruskan perjalanan menuju ke Kinsale...jarak perjalanan lebih kurang 30 minit jer...tak jauh...Kinsale pekan kecil tepi laut juga...terjumpa foodtruck jual fish and chips...apa lagi anak-anak pun minta nak makan fish and chips laaa...nanti tokma cari gambar, mana tah letak...sedap dan murah...

bandar ini juga comel dan menarik, bangunan berwarna warni...terdapat penduduk muslim kat sini...


InsyaAllah nanti saya continue ye....next week tokma nak gi lalan lagi...InsyaAllah...sekali ni nak ke negara Cina pulak...:)