Monday, March 25, 2019

Kunming ~ Shuncheng Mosque and street food

roti goreng, tak beli sebab kekenyangan
...tapi roti ni nampak sedapkan...
lauk nasi campur, terus terang tokma tak berapa nak jalanlah lauk depa ni :)

kek mungkin
makcik meniaga roti berbagai jenis...
kkida beli roti ni ala-ala potato bread gitu...
Pada hari ketiga di Kunming sebelum bertolak ke Dali tokma jalan-jalan kota Kunming, selepas menikmati keindahan bunga-bunga cherry blossom di Kunming Zoo kami menuju ke Green lake park sebelum ke Shuncheng Mosque...dear hubs kata nak merasa solat jumaat di masjid Kunming...


Sebelum tu tokma pernah terbaca sekitar Shuncheng Mosque ada banyak muslim food....dari Green Park weall ambik DD...mudah sangat...tokma memang rekomen youall yg nak ke Kunming Dali dan Lijiang install app ini...:)

 DD drop kami berhampiran muslim street food...fuh! like heaven kat situ...banyak pilihan makanan...tak tau nak makan apa...so kkida pun ikut jelah orang Q ambik makanan...nasi campur...lol

Selepas makan kkida relax jap kat area kedai makan tu sementara hubby gi solat jumaat...selepas selesai solat jumaat kkida pun masuk ke kawasan masjid utk lihat dari dekat suasana masjid Shuncheng (jika ingin lebih detail info berkaitan masjid ni anda boleh google)

orang perempuan ramai dalam kawasan masjid ketika itu kerana ada jenazah, ada orang meninggal...mungkin saudara mara mereka...kkida tunggu juga nak tengok bagaimana muslim Kunming melakukan pengurusan jenazah...tapi sebab lama sangat menunggu dan tak paham apa yang mereka katakan, kami pun beredar balik ke hotel dengan DD....malam tu kkida dah book tiket utk melihat Dynamic Show, Yunnan Impression Show (please google)




Jam lima petang kami keluar semula selepas rehat dan solat... kami menuju ke Masjid Nancheng pula...saja nak lihat persekitaran masjid tersebut...kebanyakkan masjid yang kami ziarah terletak di tengah bandar...sebenarnya islam telah lama bertapak di Yunnan...sebab tu most masjid terletak tengah bandar yang mungkin zaman dulu adalah kampung muslim...


dalam kawasan masjid Nancheng ada restaurant...kami pun makanlah apa yang ada masa tu sbb dah petang dan kedai pun nak tutup...selepas makan kami jalan kaki menuju ke lokasi untuk menonton Yunnan Dynamic show...please google for more info...(mee dan nasi goreng atas/bawah sedap, tapi very oily lahhhh....:)

Untuk show tersebut tokma bagi rating 8/10...jika ada masa youall pergilah tonton...pada saya show tersebut ok juga...ada sesetengah scene memang menarik...wbp mereka tak benarkan kita ambik gambar atau video...so tokma tak dapat nak share apa2 berkaitan show tersebut...

Nancheng Mosque
tokma sambung lagi, InsyaAllah...

Saturday, March 23, 2019

Kunming dan Stone Forest


Salam, saya tiba Kunming airport dengan Air Asia (biasalah, tokma's favourite airline :)
Tiba jam 4 lebih (PM)...saya dah aturkan dengan hotel untuk servis airport transfer. Wbp, tanpa airport transfer pun ok, teksi, bas, kereta sewa banyak...jika anda telah download app DiDi ala Grab, anda boleh call utk dapatkan servis mereka (tak pasti samada dibenarkan di airport Kunming, you all kena google sendiri ye)...

Internet, boleh dapatkan simcard China dari Msia, tokma beli dengan Hello1010...boleh hotspot dan boleh layari IG, FB dan lain2 yg disekat di China (internet hotel tak boleh diharapkan ok)...jika anda tak suka nak tukar simcard pada Hp bolehlah dapatkan portable wifi...lebih mudah...harga lebih mahal...Samurai, Roaming Man, Klook antara yg sediakan perkhidmatan ini...ambik di KLIA2 dan return back di tempat yg sama...


Setelah selesai urusan imigresen dan luggage, kami terus keluar...wakil dari hotel penginapan telah menunggu di luar...pegang nama tokma :)

Perjalanan ke hotel ambik masa sejam juga (jarak dalam 25km) sebab jalan jam (waktu orang keluar pejabat)...check-in hotel (Haitian Hotel)...bilik amat selesa...one king bed and one extra bed...toilet very clean (sangat penting buat tokma :)


Selepas check-in kami keluar jalan-jalan cari makan...lokasi hotel memang cantik, tengah bandar....mula-mula ingat nak ambik DiDi dari hotel ke Yongning Mosque, tapi hubby ajak makan angin...jauh jugalah dalam satu km jalan dari hotel :)

Malam tu dinner di Yongning Mosque, mee sup dan daging itik seperti foto di atas (staple food mereka)


Esoknya pagi-pagi lagi kami keluar, ambik Didi menuju ke South train station untuk ambil speed train ke Stone Forest...wbp, tokma nasihatkan youall janganlah ambik speed train cam tokma buat tu...baik sewa kereta dari hotel (mahal pun takpa, lebih berbaloi kalau ramai) atau jika nak jimat ambil bas express dari Kunming bus station...dari sejam setengah journey jadi 3 jam...buang masa dan letihlah cara tokma tu...:(


Sampai Shilin/Stone Forest dah tengahari...dalam cuaca panas...kami dapatkan servis english tour guide dan Hani sewa kerusi roda utk tolak tokma...:) tak larat nak jalan sebab tempat tu luas (pertama kali tokma kena jenjalan dengan kerusi roda...hik hik...menunjukkan tokma dan tua dan tak lama lagi memang tak boleh ke mana-mana dah...dok rumah jelah...:)


Wbp, Stone Forest memang cantik, tambahan musim bunga sakura...kawasannya luas dan bersih, toilet juga bersih dan ada sit toilet utk kita yang tak mampu nak mencangkung...:)

Batu-batan yg timbul dari muka bumi dan berdiri tegak bagai sebuah statue...ada bermacam saiz dan bentuk...rasa takjub dengan ciptaan Allah SWT...nasib hire guide, kalau tak pening juga nak pusing keliling dalam taman tu....dahlah luas, ada banyak pula laluan dan lorong...sekurangnya kita tak buang masa merayau tak tau hala tuju...kami habiskan masa 3 jam dalam taman tu...

petang jam 3 lebih ambik bas balik ke bandar Kunming...boleh jer nak ambik teksi jika malas nak naik bas, merasa juga tokma naik bas 😐...selama hari ni travel tak pernah naik public transport, kecuali tube atau subway di japan/london/seoul)...interesting juga sebenarnya 😍

belakang tu  adalah main area/compund taman rimba
 batu shilin...nak bergambar pun payah, orang ramai



youall kena lihat sendiri yang nyata, dalam gambar ni nampak biasa jer...




Tiba hotel dah 6 lebih, nasib sempat solat :')

Malam tu kami keluar makan ke kedai makan berhampiran hotel...sate dan mee (makan asal kenyang)...sate sedap, mee pun sedap...balik malam tu tido lena, letih dan happy sebab misi nak melihat hutan batu telah jadi kenyataan...Alhamdulillah...


tokma sambung lagi...InsyaAllah





Tuesday, March 19, 2019

Muslim Village ~ North Dali dan Dali Ancient town


Salam, semua tempat-tempat atau pun muslim village ni ada dalam peta Yunnan, cuma mungkin kita tak tahu samada itu kampung muslim atau bukan, salah satu cara mudah, cari masjid...jika ada masjid maknanya itu adalah kampung orang islam...

terdapat banyak muslim di Yunnan terutama Dali....youall kena usaha sendiri untuk explore tempat-tempat ini...terasa rugi jika anda datang ke Dali tapi tak ziarah tempat2 ini...jika dibandingkan dengan Dali Ancient town, perkampungan muslim ini lebih cantik dan lebih bermakna lagi untuk anda lawati...request dengan hotel atau penginapan anda untuk dapatkan supir muslim...jangan non-muslim sebab definitely dia tak tahu arah tuju dan tak ikhlas untuk bawa anda ziarah lokasi-lokasi yang kkida share ini...

jika anda ingin melihat Dali yang indah, bersih dan wangi, ziarahlah perkampungan muslim...ada banyak sangat kampung muslim di Dali...dua hari tak cukup nak explore...forget three pagoda dan kuil budha...ziarahlah masjid dan perkampungan muslim ini...cantik dan pasti kita rasa sayu sangat....

masjid salam kampung muslim

Jika pada hari pertama kkida ke selatan Dali iaitu ke Weishan county utk ziarah muslim di sana....pada hari kedua kami ke utara pula untuk mencari lokasi perkampungan islam dan scenery yang cantik...Alhamdulillah...mujur ada Ali...Ali anak tempatan, dia tau semua...cuma masalah komunikasi sahaja....:) tapi takapa, itu perkara kecil...

Mula-mula kkida ajak Ali ke West Lake...masuk ke dalam perkampungan yang terletak atas tasik...relax jap untuk menikmati keindahan sekitar tasik tersebut....cantik tempat tu...lepas tu kkida minta Ali bawa ke tempat muslim pula...


kkida cakap kat Ali, "please take me to more muslim villages and mosques" Ali angguk ajer dan kata ok, such a nice boy...:)

Lokasi yg kkida gi ni menuju ke utara...setelah kkida belek semula map Dali, baru kkida dapat pastikan lokasi kampung tersebut...iaitu Shipang village...maybe...


di kejauhan sana adalah perkampungan muslim Shipang...dan wanita muslim ini sedang mengutip batang bawang untuk dijual...ini adalah ladang bawang, shallots...saujana mata memandang....

tak ingat dah nama masjid ni....:)
foto bawah adalah pelajar madrasah dalam kawasan masjid, mungkin hanya di sinilah mereka boleh mendirikan sekolah agama...tak boleh merata-rata...dan kawasan ini seratus peratus penduduknya muslim...tiada mengganggu penganut agama lain...

anak-anak ini comel dan kacak belaka...masa kkida kat situ mereka mungkin tengah break sebentar sebelum meneruskan pelajaran...mereka belajar dan menghafaz al-quran, bahasa arab dan lain-lain yang berkaitan...mereka mesti menekankan kepentingan al-quran dll kepada anak atau generasi muda mereka kerana mereka hidup dalam suasana yang berbeza dari kita...

entrance rumah, bukan masjid
sebuah lukisan di dinding dalam perkampungan
 muslim berhampiran masjid...
Dali/Erhai lake


video atas ...ladang tanaman bawang...sayup2 dikejauhan adalah kampung kediaman muslim...bersih dan teratur serta cantik...:)


atas pula adalah perkampungan muslim berhampiran dengan Dali Uni dan Dali ancient town...rumah besar dan cantik belaka...mungkin mereka ini orang berada kerana berhampiran kawasan perumahan ini ada deretan restaurant dan kedai2...

InsyaAllah kkida sambung lagi...

Sunday, March 17, 2019

Perkampungan Muslim Dacangzheng dan Mamichang, Weishan, Dali, Yunnan

ayam :)
Salam,
Tokma nak sambung lagi cerita Dali...
Selain Donglianhua kami juga menziarah dua buah kampung lagi di Weishan County...iaitu Mamichang dan Dacangzheng...memang supir kami tu bagus betullah...bila tokma sebut jer terus dia bawa...itulah kelebihan dapat supir seakidah dengan kita...dia tahu mana nak tuju...Alhamdulillah...

foto bawah dan atas adalah salah satu rumah penduduk tempatan yang sempat tokma jengah...rumah mereka besar....tengah rumah ada ruang lapang atau pun kompaun...ada pintu besar/gerbang utk masuk ke rumah mereka...

Mereka rasa pelik juga tengok orang asing cam tokma ni, tapi bila Ali kenalkan dan kata kita nak lihat-lihat mereka happy ajer dan jemput kita minum teh...tapi sebah tokma nak cepat kami tak singgah minum pun...:)

lorong-lorong antara rumah-rumah mereka...
Namun apa yang buat kkida teruja adalah melihat betapa gahnya masjid-masjid di daerah tersebut...besar dan sarat dengan ukiran...memang cantik...rasanya semua masjid dibina atas biaya sendiri...mereka juga ada yang kaya dan berduit...kawasan tersebut penuh dengan kebun dan ladang yang luas...mungkin itu semua milik muslim Weishan county...

masa kkida gi, musim tanaman kacang parang dan carrot...bunga canola pun banyak serta sayuran...memang cantik sangat pemandangan...kkida ingin ziarah lagi jika ada kelapangan...

pintu gerbang nak masuk ke masjid...
perkampungan muslim, kkida ambik gambar ini dari atas bukit di mana terdapat masjid yang cantik...
kelihatan kampung dari kejauhan...perkampungan sangat bersih...
salah sebuah masjid yang sangat cantik...lihatlah ukiran2 tersebut...
tokma tak ingat dah masjid ni kat lokasi yang mana satu...
Sebenarnya terdapat banyak sangat masjid di daerah ini kerana majoriti penduduk adalah islam, buat masa ini pemerintah tak kacau sangat depa sebab lokasi jauh dari bandar...Weishan county ni dah hampir ke sempadan Thai dan Myanmar sebenarnya...


Nantilah kkida akan masukkan beberapa video yang sempat dirakam...memang kkida suka nak share dengan anda apa yang kkida lihat...mungkin bukan semua orang berpeluang untuk jengah ke tempat2 seperti inikan...I really want to share and show to all yang sebenarnya saudara seagama kita ada di mana-mana...mereka pun happy tengok kita datang dan jengah mereka...yelah dia orang bukan sebebas kita...bukan tahu sangat tentang dunia luar...




Satu yg kkida tengok...most masjid mesti ada madrasah untuk anak-anak mereka mendalami agama dan menghafaz al-Quran...masjid adalah tempat aktiviti keagamaan...


Pakcik-pakcik ni relax lepas solat...pagi-pagi mungkin mereka kerja di kebun...petang rehat sambil ambil angin petang dan sembang2 dengan sahabat dan rakan...suka dengan environment kampung muslim Weishan...tokma boleh rasanya duduk kat tempat macam ni...sangat peaceful...:)


Kebanyakan yang berjualan adalah wanita muda...cara mereka berpakaian memang stylo lah...hehe...untungnya negara sejuk boleh bergaya sakan....:)

salah satu perusahaan makanan wanita muslim weishan...

InsyaAllah tokma akan add video later dan sambung lagi cerita perkampungan muslim di Dali...:)