Wednesday, May 22, 2019

Milford Sound ~ New Zealand


The best destination, saya masih tak boleh lupa perjalanan menuju ke Milford Sound...Subhanallah, sangat indah...Allah SWT jadikan bumi ini begitu indah untuk kita hambanya...

Selepas Arrowtown saya meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu Milford Sound...jarak perjalanan agak jauh, kami berhenti seketika di Te Anau untuk lunch...bekalan yang dibawa....selepas lunch kami mereruskan perjalanan...

Tiket untuk menaiki feri telah saya tempah awal secara online melalui website KLOOK (bawah copy paste dari email yang saya terima)

...ada banyak cara utk beli tiket cruise...anda boleh google sendiri ye...


Fiord Day Cruise in Milford Sound
Package:  3:15pm Departure
Booking Reference ID: YQR057594
Participation Date:   6 Oct 2018
Units:  3 x Adult
Subtotal:  RM 501.00

Inclusive Of:
1 hour and 45 minutes cruise
Free coffee and tea
English speaking guide


dalam perjalanan menuju ke Milford Sound kkida singgah tempat ini...mirror lake...memang sesuailah nama mirror lake sebab airnya macam cermin...jenih sangat dan pantulan latarbelakang gunugn tu sangat jelas...memang cantik...anda kena singgah sini jika ke Milford Sound

sepanjang perjalanan akan melalui gunung ganang yang masih dilitupi salji...
 dan akan melalui terowong ini yang panjang lebih dari 1 kilometer...


The Homer Tunnel is a 1.2 km (0.75 miles) long road tunnel in the Fiordland region of the South Island of New Zealand, opened in 1953. New Zealand State Highway 94 passes through the tunnel, linking Milford Sound to Te Anau and Queenstown, by piercing the Darran Mountain range at the Homer Saddle. WIKIPEDIA





Setibanya di jeti Milford Sound claim tiket dan tunggu sehingga cruise tiba...boarded cruise dan mulakan perjalanan merentasi tasik yang sangat dalam itu...


Panjang lagi cerita ni, bila2 nanti tokma sambung ye...:)

MY VIDEO ON YOUTUBE

Saturday, May 11, 2019

Bandung trip last year....


Salam Ramadhan buat semua...sebulan lebih tokma tak jengah ke mari...camtulah kiranya...masa ada mood rajin update, bila takda mood memang bersawanglah blog tokma ni...

Tambahan sekarang bulan Ramadhan...tokma punya program agak sendat...pagi-pagi join talaqqi kat masjid sehingga tengahari...balik memang letih sangat...lepas solat tido hingga asar...sahur jam 4 pagi dah bangun...begitulah kisahnya....

Bagaimana puasa anda tahun ini....InsyaAllah pasti hebat...kita doakan yg baik-baik sahajakan...


Trip ke Bandung ni bulan July tahun lalu tak silap tokma, tujuan nak bawa cucu kesayangan tokma tu jalan-jalan...seronok ada cucu ni...segala kasih sayang tokma dan tokayah tumpah kepada mereka...sekarang tokma dah ada dua orang cucu...Naurah dan Sophia...bila Sophia dah besar sikit lagi bolehlah ikut tokma dan tokayah jalan-jalan...tinggal mama dan ayah...hik hik...

Petik Buah Strawberi di daerahCiwidey

terdapat banyak strawberry farm di daerah Ciwidey, sebelum sampai lokasi Kawah Putih...pemandangan di daerah ini memang menarik dengan kebun sayur dan buah strawberry sepanjang perjalanan...cuaca juga nyaman...supir atau tour guide pasti tahu lokasi tempat2 ini...


Terdapat arnab, kambing, dan pelbagai haiwan peliharan yang comel yang pasti kanak-kanak suka...

Farmhouse Susu Lembang
Tokma memang tak pernah jemu ke Bandung (rasanya lebih 5 kali dah ke sana)...banyak tempat menarik utk dikunjungi...pagi-pagi udara di sana memang nyaman...Lembang utara Bandung banyak tempat untuk kita bersiar-siar...antaranya Farmhouse Susu Lembang...tempat ni sesuai kalau nak bawa anak-anak...orang dewasa pun terhibur jika ke sini...

Selain itu kami juga ke Floating market Lembang, Dago Dreampark, dan beberapa tempat lagi...lupa dah tokma nama lokasi tempat Naurah petik buah strawberry tu....enjoy betul cucu tokma tu...:)

InsyaAllah tokma akan share more photos and story...Selamat berpuasa semua...

Hotel Noor, Bandung
Comel, cantik utk bergambar
biri biri yang sentiasa menunggu pengunjung utk jamu mereka dgn sayuran
Farmhouse Susu Lembang, penih dengan kunci :)

Monday, April 8, 2019

The Black Dragon Pool Park


Anda boleh google untuk dapatkan maklumat lanjut berkenaan Park ini...cantik dan berbaloi untuk dilawati...tiket masuk 80 Yuan per person (valid for one month, above 60 tak perlu bayar)
 
Masa kami ke Park tersebut hari telah petang, cuaca nyaman dan sejuk...angin sepoi-sepoi bahasa...orang pula tak ramai...memang best...jika bawa makanan boleh berkelah...


Tokma just share gambar-gambar sahajalah ye...tak perlu cerita sebab tempat ini memang cantik...cuma gambar tokma tu jelah yang biasa-biasa...untuk ke sini anda boleh naik DD (Grab)


Lijiang Ancient Town


Lijiang Old town more colourful berbanding Dali Old Town...however both are beautiful and lively, berbaloi untuk dilawati...kami menginap dua malam di Lijiang sebelum pulang ke Malaysia...kami ambik normal train dari Dali train station ke Lijiang...perjalanan lebih kurang dua jam, train bergerak perlahan...permandangan sepanjang jalan memang awesome...

dalam train ke Lijiang
Train selesa, tokma dapatkan tiket secara online dari Chinahighlights.com...very good service and reliable...we paid US$46 for 3 adult ticket...selepas tiba di Kunming...anda boleh terus claim printed ticket dari mana-mana stesen atau train kaunter...pastikan nama dan pp no betul semasa beli tiket secara online...isi nama ikut aturan yang betul...

Dari train station kakida ambik Grab (DD)...mudah sangat...kereta Grab di sana kebanyakannya baru dan selesa...wp payah nak communicate, tapi dengan adanya teknologi tenet, segalanya jadi mudah...hanya install app translator...ada banyak pilihan...


DD terus hantar ke hotel, check-in...selepas tu call DD lagi dan kami menuju ke Lijiang Ancient Town...cari makan...:)

Jumpa kedai mee muslim...




Gambar-gambar tokma ni biasa-biasa jer...guna hp...no camera...lately tokma malas benar nak hangkut camera bagai (faktor usia mungkin, rasa macam tak ada keperluan)....my own photo sangatlah sedikit, nak selfie pun cam takda mood 😏

Namun, apa yg tokma share ini adalah yg lahir dari hati, untuk berkongsi sedikit info bagi mereka yang suka travel, semuga bermanafaat....dan sebagai kenangan untuk diri sendiri dan mungkin cucu tokma kelak...InsyaAllah...

atas tu nampak macam restaurant

Saturday, April 6, 2019

Blue Moon Valley


Assalamualaikum,
tokma nak sambung story my recent trip to Kunming, Dali dan Lijiang...internet not ok lately...tu sebab tokma tak dapat nak update blog ni, even now still not ok, kejap ada kejap takda...huhu...

btw, today tokma acah-acah nak tulis dalam english lah sikit-sikit, campur dengan bahasa melayu...kata orang tu manglish...😍

Hope youall paham...

aunties from Klang, bertembung kat situ...mereka guna khidmat
pemandu pelancung, mungkin jarang travel...

If you go to Lijiang and have the time, don't forget to go to the Blue Moon Valley (BMV) mountains... there's a lake there with very clear and greenish waters ... the distance from the town of Lijiang is about 30 kilometres. If your health permits it, try to ride the cable car up to the top of the Jade Dragon Snow Mountain (Yulong Mountain).

You can hire a car from the hotel to the BMV and JDSM. We rented a car from the hotel for 300 Yuan. The time was from 9am to 5pm, the driver dropped us at the station center, we bought a bus ticket ... and boarded the bus to BMV with a distance of about 30 minutes..  we went through beautiful scenery and deep gorgeous beautiful hillsides.

yak
We stayed at the Hilton Hotel in Lijang (Pengalaman tokma hotel ni biasa-biasa jer...bukan standard seperti Hilton yang asli :)...location hotel good...wp bukan dalam Lijiang ancient town.... but you can still walk to the old town if you like...


View sangatlah awesome, berlatar belakangkan Yulong Mountain yang bersalji, jika anda tahan sejuk bolehlah naik sehingga ke atas sana tu dengan cable car...ketinggian melebihi 4,500 meter...dan beli siap bekalan oksigen dari bawah,,,please google for more info....

kat  BMV tiada kedai makan halal...so sebelum naik ke atas tu makan secukupnya atau bawa bekalan makanan seperti roti, biskut dsbnya...

We spent around 5 hours starting from a bus ride up and down again to the station. Called the driver to pick us up at the bus stop before returning to the hotel where we ate lunch (sekali dinner) at a Muslim restaurant. Good food.

daging goreng
sayur apa tah
telur dadar peria

BMV, it's worth your visit ... there's a beautiful mountain scenery ... green lakes ... but the crowds (China tourists) make me sick...bising dan suka berebut....yang tu jer tak best about travelling to China...their local tourists...