Tuesday, June 11, 2019

krabi ~ part 2

nasi goreng yg tokma makan di hotel
Setelah belek-belek post lama dan gambar-gambar dalam simpanan, saya dapati banyak gambar yg belum sempat saya share di blog ini...antaranya gambar-gambar holiday ke Krabi...cerita dah lama, tapi masih relevan...:)

Perjalanan ke Krabi dari sempadan Malaysia/Thai Wang Kelian mengambil masa lebih kurang 3 jam...tokma dah cerita sebelum ni...ketika di Bandar Krabi kami menginap di kawasan perkampungan islam di Klong Muang Beach, lebih kurang 8km dari Ao Nang Beach...since dah lewat dan payah nak cari hotel di pekan Ao Nang, maka kami book saja availabe hotel melalui tenet...guest house...ok lah...muslim owner...

inclusive breakfast...pilihan nasi goreng atau omelete with sosej...dan buah tembikai...:)

cara potong buah tembikai yang benar :) mudah nak makan kannn
senang nak makan
lelaki ini adalah owner guesthouse yg tokma
duduk selama 3 malam...dan ikan tersebut dia
 beli kat nelayan berhmapiran...tempat ni sangat hampir
 dengan pantai dan kampung nelayan...nanti tokma
share  photo2 yg sempat tokma ambik kat
perkampungan tersebut
keesokan paginya tokma jalan2 di pantai Klong Muang, terdapat banyak hotel 5 star berhampiran juga terdapat banyak bot nelayan...tokma gi dekat nak tengok apa jenis ikan yg mereka dapat...ikan pelik-pelik gak....ada yang tak pernah tokma tengok...

Tapi depa ni takdalah friendly atau ramah nak tegur kita, mungkin sebab dah biasa tengok outsiders atau pelancung yg mundar mandir kat situ...

bot nelayan di tepi pantai klong muang berhampiran hotel penginapan 
ikan hasil tangkapan...penduduk kampung
menunggu di pantai...sapa cepat dia dapat...
bot lama yang tersadai di tepi pantai
breakfast di hotel...pandailah depa mendeko...:)
kueteow goreng, dinner di hotel
terdapat gerai makan berhampiran pantai, peniaga muslim

masjid berhampiran pantai...terdapat banyak masjid di daerah Klong Muang

InsyaAllah nanti tokma sambung lagi cerita trip ke Krabi ini...

Saturday, June 1, 2019

Jeju - Korea Selatan


Kenangan di Jeju, walaupun tidak puas hati dengan pengelola trip ini namun saya tidak nafikan pulau Jeju memang indah...Pulau yang terletak jauh ke selatan Korea...perjalanan dengan pesawat mengambil masa sekitar sejam...

Setelah menginap tiga malam di Seoul Hani and me bertolak ke Jeju dengan Jeju Air...tiket beli online dari rumah lagi...tokma terpikat dengan Jeju berdasarkan foto-foto dari IG one of femes Msian/Jeju based travel agent...dari foto2 merekalah saya bertekad utk ke pulau tersebut. Alhamdulillah, pulau Jeju memang indah...tak rugi ke sana sebenarnya, cuma pastikan anda pergi masa peak season...ketika saya sampai tu musim autumn sudah ke penghujung, pokok hanya tinggal ranting sahaja...not much to see...cuaca juga semakin sejuk...daun-daun merah telah habis keguguran...mujur tokma dah pergi ke Nami Island sebelum tu, maka taklah terkilan sangat...


Jeju terkenal dengan seafood...mungkin jika pergi sendiri kkida akan makan seafood sepuasnya...hehe....tapi sebab pergi ikut agen maka tak merasa sangatlah, saya ambil ground package all in... lagi pun pertama kali jejak kaki ke Jeju, nak cari sendiri tak berapa tahu...maka makan sahajalah apa yg dihidang :)


Terdapat banyak tempat menarik untuk dilawati....sebenarnya Jeju ini mudah untuk kita explore...ia lebih kurang cam pulau Langkawi je...tak banyak kenderaan atas jalan terutama jalan untuk ke pekan pekan kecil di selatan, timur atau barat Jeju...

Lalang pun cantik...
sotong bakar, most tourist spot ada jual sotong bakar...sedap
salah satu beach yang cantik, tokma tak ingat dah nama beach ini...
popular spot
Cafe-cafe di sepanjang pantai memang cantik, roti pun sedap...



masa ni pokok limau sedang galak berbuah
Jika anda kaki travel dan suka berdikari tanpa agent, maka pulau jeju memang best untuk anda explore sendiri, take your time....drive slowly...enjoy the view....no need travel agentlah...sedang kat Europe, Scotland dan Bosnia pun tokma drive sendiri, inikan Pulau Jeju...:) InsyaAllah

InsyaAllah tokma akan return to Jeju one fine day dan kali ni nak cuba drive sendiri pula...:)

Wednesday, May 22, 2019

Milford Sound ~ New Zealand


The best destination, saya masih tak boleh lupa perjalanan menuju ke Milford Sound...Subhanallah, sangat indah...Allah SWT jadikan bumi ini begitu indah untuk kita hambanya...

Selepas Arrowtown saya meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu Milford Sound...jarak perjalanan agak jauh, kami berhenti seketika di Te Anau untuk lunch...bekalan yang dibawa....selepas lunch kami mereruskan perjalanan...

Tiket untuk menaiki feri telah saya tempah awal secara online melalui website KLOOK (bawah copy paste dari email yang saya terima)

...ada banyak cara utk beli tiket cruise...anda boleh google sendiri ye...


Fiord Day Cruise in Milford Sound
Package:  3:15pm Departure
Booking Reference ID: YQR057594
Participation Date:   6 Oct 2018
Units:  3 x Adult
Subtotal:  RM 501.00

Inclusive Of:
1 hour and 45 minutes cruise
Free coffee and tea
English speaking guide


dalam perjalanan menuju ke Milford Sound kkida singgah tempat ini...mirror lake...memang sesuailah nama mirror lake sebab airnya macam cermin...jenih sangat dan pantulan latarbelakang gunugn tu sangat jelas...memang cantik...anda kena singgah sini jika ke Milford Sound

sepanjang perjalanan akan melalui gunung ganang yang masih dilitupi salji...
 dan akan melalui terowong ini yang panjang lebih dari 1 kilometer...


The Homer Tunnel is a 1.2 km (0.75 miles) long road tunnel in the Fiordland region of the South Island of New Zealand, opened in 1953. New Zealand State Highway 94 passes through the tunnel, linking Milford Sound to Te Anau and Queenstown, by piercing the Darran Mountain range at the Homer Saddle. WIKIPEDIA





Setibanya di jeti Milford Sound claim tiket dan tunggu sehingga cruise tiba...boarded cruise dan mulakan perjalanan merentasi tasik yang sangat dalam itu...


Panjang lagi cerita ni, bila2 nanti tokma sambung ye...:)

MY VIDEO ON YOUTUBE

Saturday, May 11, 2019

Bandung trip last year....


Salam Ramadhan buat semua...sebulan lebih tokma tak jengah ke mari...camtulah kiranya...masa ada mood rajin update, bila takda mood memang bersawanglah blog tokma ni...

Tambahan sekarang bulan Ramadhan...tokma punya program agak sendat...pagi-pagi join talaqqi kat masjid sehingga tengahari...balik memang letih sangat...lepas solat tido hingga asar...sahur jam 4 pagi dah bangun...begitulah kisahnya....

Bagaimana puasa anda tahun ini....InsyaAllah pasti hebat...kita doakan yg baik-baik sahajakan...


Trip ke Bandung ni bulan July tahun lalu tak silap tokma, tujuan nak bawa cucu kesayangan tokma tu jalan-jalan...seronok ada cucu ni...segala kasih sayang tokma dan tokayah tumpah kepada mereka...sekarang tokma dah ada dua orang cucu...Naurah dan Sophia...bila Sophia dah besar sikit lagi bolehlah ikut tokma dan tokayah jalan-jalan...tinggal mama dan ayah...hik hik...

Petik Buah Strawberi di daerahCiwidey

terdapat banyak strawberry farm di daerah Ciwidey, sebelum sampai lokasi Kawah Putih...pemandangan di daerah ini memang menarik dengan kebun sayur dan buah strawberry sepanjang perjalanan...cuaca juga nyaman...supir atau tour guide pasti tahu lokasi tempat2 ini...


Terdapat arnab, kambing, dan pelbagai haiwan peliharan yang comel yang pasti kanak-kanak suka...

Farmhouse Susu Lembang
Tokma memang tak pernah jemu ke Bandung (rasanya lebih 5 kali dah ke sana)...banyak tempat menarik utk dikunjungi...pagi-pagi udara di sana memang nyaman...Lembang utara Bandung banyak tempat untuk kita bersiar-siar...antaranya Farmhouse Susu Lembang...tempat ni sesuai kalau nak bawa anak-anak...orang dewasa pun terhibur jika ke sini...

Selain itu kami juga ke Floating market Lembang, Dago Dreampark, dan beberapa tempat lagi...lupa dah tokma nama lokasi tempat Naurah petik buah strawberry tu....enjoy betul cucu tokma tu...:)

InsyaAllah tokma akan share more photos and story...Selamat berpuasa semua...

Hotel Noor, Bandung
Comel, cantik utk bergambar
biri biri yang sentiasa menunggu pengunjung utk jamu mereka dgn sayuran
Farmhouse Susu Lembang, penih dengan kunci :)

Monday, April 8, 2019

The Black Dragon Pool Park


Anda boleh google untuk dapatkan maklumat lanjut berkenaan Park ini...cantik dan berbaloi untuk dilawati...tiket masuk 80 Yuan per person (valid for one month, above 60 tak perlu bayar)
 
Masa kami ke Park tersebut hari telah petang, cuaca nyaman dan sejuk...angin sepoi-sepoi bahasa...orang pula tak ramai...memang best...jika bawa makanan boleh berkelah...


Tokma just share gambar-gambar sahajalah ye...tak perlu cerita sebab tempat ini memang cantik...cuma gambar tokma tu jelah yang biasa-biasa...untuk ke sini anda boleh naik DD (Grab)