Friday, November 8, 2019

JJCM ke Pantai Timur - Kota Bharu ke Golok ke Takbai


Seronoknya saya berjimba-jimba ke Pantai Timur beberapa hari....mula-mula tujuan asal hanya nak meneman sang suami atas urusan kerja di KB, tapi sebelum tu saya ada cakap kat suami ajak masuk negeri Thai jika ada kerajinan...so kami pun bawalah pp dan geran kereta...manalah tau datang angin pus pus sekurangnya dah ada dokumen diperlukan untuk enter ke negara gajah putih itu...

Sebenarnya saya baru jer beberapa hari balik dari Korea (Seoul dan Jeju), letih belum habis...cadang nak juga share my experience bersama kawan-kawan dan famili ke Korea, wp ini kali ke empat saya  jejakkan kaki ke sana...terutama Seoul :)

White House Cafe
Berbalik kepada cerita JJCM ke Pantai Timur, malam tu selepas rehat seketika di hotel (Grand Renai, Kota Bharu), kami keluar cari makan...hubby ajak pi Kopitiam ajer...dia teringat ada satu Kopitiam berhampiran Masjid Negeri, iaitu White House Kopitiam...kedai kopi tersebut hanya buka selepas solat Isyak....masa saya tiba telah ada beberapa famili menunggu cafe tersebut buka pintu...nasib kami pun sampai ontime....lepas 10 minit duduk orang menderu masuk...dalam sekelip mata penuh semua meja dan kerusi yang boleh dibilang dengan jari...penuh dgn jemaah masjid yang datang mengopi selepas solat :)

Malam tu saya order roti bakar dengan telur setengah masak yang dipecahkan atas roti tersebut (bukan foto bawah ni)...selain tu saya cuba nasi lemak basmathi...memang sedap...sambal nasi lemak juga sedap...selain nasi lemak ada nasi berlauk, nasi dagang, nasi tumpang dan lain-lain lagi yang semuanya siap dibungkus...

Lepas makan kami balik ke hotel dan istirehat...

Roti Titab Special - Kopitiam Kita
Esok pagi lepas breakfast, encik suami ke tempat tujuan asal...atas urusan kerja...tokma dan ajwad tinggal di hotel...dalam jam 11 tokma ajak ajwad pi Kopitiam Kita pula...nak mengopi...Kopitiam Kita memang terkenal di KB, menu sama lebihkurang seperti White House cafe...orang KB suka makan roti telur taruk atas dan dicalit kaya...pelik juga saya rasa mulanya...bercelaru rasa...telur bercampur kaya???...hmmmm....tapi bila cuba try...ok gaklah...hehe...

Saya minta late check out dan kami sempat solat jama qasar sebelum memulakan perjalanan merentasi sempadan Msia Thai...proses di pihak imigresen kita senang ajer...hanya chop pp...tapi bila tiba di imigresen dan kastam Thai banyak hal juga...isi borang itu ini...depa nak tengok geran asal kenderaan...wbp, bagus juga depa banyak songeh camtu, sbb kejadian curi kereta memang sering kita dengar...maka eloklah depa cerewet sikit...utk kebaikan kita juga...

Selepas 30 minit lebih kurang kami pun berjaya melepasi sempadan Msia Thai dan memasuki negara jiran kita...menyeberangi Sungai Golok yang femes itu...sungai tu taklah besar mana...kalau orang local depa naik sampan ajer atau berenang...hihi...sapa nak kesah...

sungai golok
Pekan Golok

Masuk ajer Pekan Golok kami cari simcard dulu, RM28 unlimited...nak guna sehari semalam ajer huhu....lepas tu cari makan pula... saya ada terbaca dlm satu blog, depa suruh pi makan kat Restoran Banglee...so tokma pun carilah...senang jumpa....kelebihan dunia tanpa sempadan...

pekan Golok taklah besar mana, pusing-pusing tang tu juga...


Kami order tomyam, dua jenis ikan dan sayur kangkung...depa hidang ulam-ulaman dan sambal belacan secara percuma....makan hingga menjilat jarilah tokma..."pasai apa depa punya cooking sedap eh!"

Pada tokma, Thai food is the best...dah travel ke beberapa negara, namun masakan Thai memang my feveretlah so far...


Selesai makan kami meneruskan perjalanan ke Tak Bai...memang teringin sangat tokma nak ke situ...ingin melihat kehidupan saudara mara di pekan kecil tersebut...Alhamdulillah tercapai cita-cita...:)

Tak Bai
titi menyeberangi selat kecil 

kakak berjualan goreng-gorengan
pasar basah

Selepas habiskan masa dalam 45 minit berlegar-legar sekita jeti dan jambatan, kami pun bergerak menuju destinasi seterusnya iaitu pekan Narathiwat, jarak lebihkurang 40km dari Tak Bai...

InsyaAllah nanti tokma sambung lagi ye....

Sunday, October 6, 2019

Tokma ke Bandung lagi....


Penghujung July 2019, tokma ke Bandung dengan adinda adinda kesayangan...OJ dan DrN...:)
Trip dua malam sahaja...masing-masing busy kecuali tokma....jika ikut nak dok lama sikitlah...baru berbaloi...

Bandung tidak pernah menjemukan...suasana kota Bandung yang sentiasa ceria...rasanya dah masuk lapan kali tokma jejakkan kaki ke kota ini...namun sentiasa suka nak ke Bandung lagi...

Masa kami gi tu Gunung Tangkuban Perahu baru meletus setelah pulohan tahun berdiam diri...mula-mula rasa takut juga nak teruskan hajat ke kota tersebut...tapi kami tawakkal Lillahitaala...Alhamdulillah everything smooth...orang-orang Bandung relax jer...gamaknya mereka dah biasa dengan situasi tersebut...yelah Indonesia sentiasa dilanda dengan bencana alam...terutama gempa dan gunung berapi yang sering meletus...


Kami menginap di Hotel Noor, pilihan terbaik...hotel yang berteraskan agama kita, Halalan Toyyiban...harga pun munasabah...bilik agak sempit, tapi cukup selesa...bersih dan lokasi juga terbaik...sarapan pagi enak, cukup utk alas perut sehingga tengahari...tokma memang rekomen hotel ini...

my sister and me, OJ atau kak Jun 
Lokasi tujuan lebih kurang sama jer setiap kali ke Bandung....jika tokma mesti nak makan nasi timbel di Floating restoran di Lembang...nasi timbel masakan Sunda, makanannya kering belaka, samada dibakar, dipanggang, digoreng atau dikukus...tapi sedaplah, memang kena dengan tekak saya...harga makanan agak lumayan...ikut pilihan lauk pauk yang kita pilih...tapi bukan selalu kita dapat makan menu macam ni...Alhamdulillah...

my sis DrN

Floating restaurant memang luas kawasannya...ada banyak pilihan makanan...anda boleh google for more information...selain tujuan menjamu selera ada banyak lagi aktiviti dan tempat untuk menjamu mata di Floating Restaurant ini....sesuai utk semua golongan dan usia...


Kebun Begonia di Lembang juga menarik...pertama kali saya ke sini...taman yang dipenuhi dengan pelbagai jenis bunga...cantik utk bergambar...ada pasangan pengantin baru yang buat photoshoot masa kami di situ...masuk kena bayaran, tokma tak ingat dah berapa...youall googlelah ye...

tiga mak dara...:)
Lokasi Kampung Daun

Hi Banyaklah pulak gambar muka tokma kali ni...hehe...mood tengah bagus ni...
Oklah nanti bila-bila ada kelapangan tokma sambung lagi cerita Bandung tokma ni ye...

Tuesday, September 17, 2019

Travel Hokkaido ~ Hakodate to Sapporo


Salam, saya nak sambung sikit lagi cerita Hakodate...
Hari ketiga di Hokkaido, kami masih lagi di Hakodate...menginap dua malam di Hotel Paco...


Selepas check out kami meneruskan perjalanan patah balik ke Sapporo, akan menginap satu malam kerana keesokan paginya anakanda tokma Hani akan sampai...dia datang lewat sikit sebab ada exam...ye dia rajin belajar dan masih lagi belajar...hehe...

  Dalam sebuah pasaraya di Kanemori Redbrick Warehouse



 Motomachi district

Motomachi District sebuah kawasan perumahan lama...cantik tempat ni...atas bukit...jika ada kesempatan singgahlah ke sini...kalau guna public transport jenuh juga nak jalan kaki untuk sampai ke sini...terpaksa mendaki...:)


Lawson ~ merata-rata...selain Lawson ada Family Mart dan 7Eleven
 yg sangat popular di kalangan penduduk tempatan dan tourists

Otoshibe - sebuah perkampungan nelayan, kampung nelayan pun cantik dan bersih...tumpang seronok tengok negeri depa ni...sangat disiplin dalam menjaga kebersihan...


Jigoku Hell Valley


Nanti Tokma cerita lagi ye...

Thursday, September 5, 2019

Travel Hokkaido ~ Hakodate


Day 1
Arrived Hokkaido in the morning...selepas ambil kereta kami meneruskan perjalanan ke destinasi pertama iaitu bandar Hokadate. Bandar Hakodate terletak 300km ke selatan Sapporo...perjalanan mengambil masa 4 jam.

Sampai Hakodate dah petang, hujan renyai-renyai...aktiviti terbantut, singgah convenient store beli roti, susu dan telur...kemudian terus ke hotel, check-in...tak keluar dah...keletihan...makan bekalan makanan yg dibawa, masak nasi dan rendang Brahim, goreng telur...Alhamdulillah...esok menanti...:)

ketam ni harganya rm1000 lebih...tak tertelan tokma :)

Day 2 ~ Hakodate
Selepas breakfast apa yang ada, kami keluar sightseeing...destinasi pertama pasar seafood yang popular di Hakodate...Asaichi Morning Market.

Jalan-jalan sambil cuci mata...macam-macam jenis seafood ada...kebanyakan yang saya tak pernah lihat di KL...sea urchin, abalone, sotong yang pelik rupanya, ketam berbulu, ketam gergasi, macam-macam jenis ikan...memang bestlah...harga? you cannot imaginelah...mahal kemain terutama ketam yang boleh menjangkau sehingga ribuan ringgit seekor...tokma tak sanggup nak makanlah, walau ada duit :)...kecuali jika dijamin tokma akan tukar jadi Cinderellah, 😏 baru tokma nak makan...hihiiii....

Ketam is ketam, pasti rasa ketam, jika sedap macam mana pun tak mungkin lain dari rasa ketam...kecuali ketam rasa ayam atau itik pasti tokma nak cuba :)...saya dalam dunia nyata...kurang berfantasi...hehe....my opionionlah...kalau sapa nak makan...makanlah....tepuk dada tanya selera...

Lunch kami makan di sini juga...nantilah tokma share gambar later ye...:)

semua mentah
Selepas Asaichi market kami ke satu lagi destinasi...iaitu Kanemori Red Brick Warehouse...a must visit destination...bangunan batu bata di tepi jeti...dulu-dulu katanya ini tempat saudagar kaya stor hasil tangkapan laut...kini jadi salah satu tarikan pelancung...dekat sini ada Mart yang jual berbagai jenis kudapan manis seperti kek, cookies, biscuits, dried fruits, candies, chocolate, seafood, etc...all made in Japan...


Dalam Bangunan ini terdapat shopping outlet, kedai menjual cenderamata, restaurant, cafe...jika anda ingin tahu lebih lanjut berkaitan tempat ini boleh google ye...tapi tokma memang rekomenlah dtg ke sini...nice place to visit and photography...



Next destination Goryōkaku
Tempat yg harus dilawati jika ke Hakodate (boleh google untuk maklumat lanjut)...jika dtg pada musim bunga atau autumn memang cantik...masa tokma gi musim panas...so pemandangan dari atas tidaklah secantik ketika musim bunga sakura, musim luruh atau winter...(google image)

Hampir petang kami balik ke Hotel penginapan untuk solat dan rehat...cadang nak keluar semula...tapi tak jadi akibat keletihan dan hujan...esok sambung lagi ye...

Nanti tokma share video...