Thursday, September 5, 2019

Travel Hokkaido ~ Hakodate


Day 1
Arrived Hokkaido in the morning...selepas ambil kereta kami meneruskan perjalanan ke destinasi pertama iaitu bandar Hokadate. Bandar Hakodate terletak 300km ke selatan Sapporo...perjalanan mengambil masa 4 jam.

Sampai Hakodate dah petang, hujan renyai-renyai...aktiviti terbantut, singgah convenient store beli roti, susu dan telur...kemudian terus ke hotel, check-in...tak keluar dah...keletihan...makan bekalan makanan yg dibawa, masak nasi dan rendang Brahim, goreng telur...Alhamdulillah...esok menanti...:)


Day 2 ~ Hakodate
Selepas breakfast apa yang ada, kami keluar sightseeing...destinasi pertama pasar seafood yang popular di Hakodate...Asaichi Morning Market.

Jalan-jalan sambil cuci mata...macam-macam jenis seafood ada...kebanyakan yang saya tak pernah lihat di KL...sea urchin, abalone, sotong yang pelik rupanya, ketam berbulu, ketam gergasi, macam-macam jenis ikan...memang bestlah...harga? you cannot imaginelah...mahal kemain terutama ketam yang boleh menjangkau sehingga ribuan ringgit seekor...tokma tak sanggup nak makanlah, walau ada duit :)...kecuali jika dijamin tokma akan tukar jadi Cinderellah, 😏 baru tokma nak makan...hihiiii....

Ketam is ketam, pasti rasa ketam, jika sedap macam mana pun tak mungkin lain dari rasa ketam...kecuali ketam rasa ayam atau itik pasti tokma nak cuba :)...saya dalam dunia nyata...kurang berfantasi...hehe....my opionionlah...kalau sapa nak makan...makanlah....tepuk dada tanya selera...

Lunch kami makan di sini juga...nantilah tokma share gambar later ye...:)


Selepas Asaichi market kami ke satu lagi destinasi...iaitu Kanemori Red Brick Warehouse...a must visit destination...bangunan batu bata di tepi jeti...dulu-dulu katanya ini tempat saudagar kaya stor hasil tangkapan laut...kini jadi salah satu tarikan pelancung...dekat sini ada Mart yang jual berbagai jenis kudapan manis seperti kek, cookies, biscuits, dried fruits, candies, chocolate, seafood, etc...all made in Japan...


Dalam Bangunan ini terdapat shopping outlet, kedai menjual cenderamata, restaurant, cafe...jika anda ingin tahu lebih lanjut berkaitan tempat ini boleh google ye...tapi tokma memang rekomenlah dtg ke sini...nice place to visit and photography...



Next destination Goryōkaku
Tempat yg harus dilawati jika ke Hakodate (boleh google untuk maklumat lanjut)...jika dtg pada musim bunga atau autumn memang cantik...masa tokma gi musim panas...so pemandangan dari atas tidaklah secantik ketika musim bunga sakura, musim luruh atau winter...(google image)

Hampir petang kami balik ke Hotel penginapan untuk solat dan rehat...cadang nak keluar semula...tapi tak jadi akibat keletihan dan hujan...esok sambung lagi ye...

Nanti tokma share video...


Monday, September 2, 2019

Trip to Hokkaido

Assalam,
Lama tak update, jawapan mudah "tokma malas"...hik hik
Hari ni tak rajin sebenarnya, tapi rasa macam tak patut jer kalau tak update something...:)


OKlah, mai tokma cerita sikit pasal my trip ke Hokkaida
date: June 29 until 10 July 2019
traveller: hubs, myself, and younger son...later after 3 days Hani joined


Route:
Flight AA malam from KLIA2
Day 1: Sapporro Airport to Hakodate (2 malam)
Day 3  Hakodate to Sapporo (1 malam)
Day 4: selepas jemput Hani di airport terus drive ke Furano (3 malam)
Day 7: Furano to Otaru (2 malam)
Day 9: Otaru to Sapporo (2 malam)
Day 11: Morning flight ~ Sapporo to KLIA


Kenderaan: Sewa dari Tabirai Car Rental (Nippon)
Internet: Portable wifi (sewa dari KLIA)

Hotel:
Hakodate: Hotel Paco
Furano: Airbnb (Gofu)
Otaru: Airbnb
Sapporo: Randor Residential Hotel

Overall: Hokkaido terletak di utara Jepun, pulau yang agak terpencil dan kurang padat berbanding bandar lain Jepun. Namun, wp tak ramai manusia, pulau tersebut menarik dan banyak lokasi menarik untuk pelancung...Jika anda benar2 ingin melihat dan jelajah Hokkaido, sebaiknya sewa kereta...public transport ada, tapi dlm bandar sahaja...jika nak ke bandar2 lain kenalah ada kenderaan sendiri...lebih selesa dan boleh travel ikut naluri sendiri...mana nak makan? mana nak tidur? apa nak tengok? mana nak berhenti?

Jepun negara 'mahal' so janganlah terkejut ye...:)

InsyaAllah jika ada kerajinan nanti tokma sambung lagi...#tokmadihokkaido


Tuesday, June 11, 2019

krabi ~ part 2

nasi goreng yg tokma makan di hotel
Setelah belek-belek post lama dan gambar-gambar dalam simpanan, saya dapati banyak gambar yg belum sempat saya share di blog ini...antaranya gambar-gambar holiday ke Krabi...cerita dah lama, tapi masih relevan...:)

Perjalanan ke Krabi dari sempadan Malaysia/Thai Wang Kelian mengambil masa lebih kurang 3 jam...tokma dah cerita sebelum ni...ketika di Bandar Krabi kami menginap di kawasan perkampungan islam di Klong Muang Beach, lebih kurang 8km dari Ao Nang Beach...since dah lewat dan payah nak cari hotel di pekan Ao Nang, maka kami book saja availabe hotel melalui tenet...guest house...ok lah...muslim owner...

inclusive breakfast...pilihan nasi goreng atau omelete with sosej...dan buah tembikai...:)

cara potong buah tembikai yang benar :) mudah nak makan kannn
senang nak makan
lelaki ini adalah owner guesthouse yg tokma
duduk selama 3 malam...dan ikan tersebut dia
 beli kat nelayan berhmapiran...tempat ni sangat hampir
 dengan pantai dan kampung nelayan...nanti tokma
share  photo2 yg sempat tokma ambik kat
perkampungan tersebut
keesokan paginya tokma jalan2 di pantai Klong Muang, terdapat banyak hotel 5 star berhampiran juga terdapat banyak bot nelayan...tokma gi dekat nak tengok apa jenis ikan yg mereka dapat...ikan pelik-pelik gak....ada yang tak pernah tokma tengok...

Tapi depa ni takdalah friendly atau ramah nak tegur kita, mungkin sebab dah biasa tengok outsiders atau pelancung yg mundar mandir kat situ...

bot nelayan di tepi pantai klong muang berhampiran hotel penginapan 
ikan hasil tangkapan...penduduk kampung
menunggu di pantai...sapa cepat dia dapat...
bot lama yang tersadai di tepi pantai
breakfast di hotel...pandailah depa mendeko...:)
kueteow goreng, dinner di hotel
terdapat gerai makan berhampiran pantai, peniaga muslim

masjid berhampiran pantai...terdapat banyak masjid di daerah Klong Muang

InsyaAllah nanti tokma sambung lagi cerita trip ke Krabi ini...

Saturday, June 1, 2019

Jeju - Korea Selatan


Kenangan di Jeju, walaupun tidak puas hati dengan pengelola trip ini namun saya tidak nafikan pulau Jeju memang indah...Pulau yang terletak jauh ke selatan Korea...perjalanan dengan pesawat mengambil masa sekitar sejam...

Setelah menginap tiga malam di Seoul Hani and me bertolak ke Jeju dengan Jeju Air...tiket beli online dari rumah lagi...tokma terpikat dengan Jeju berdasarkan foto-foto dari IG one of femes Msian/Jeju based travel agent...dari foto2 merekalah saya bertekad utk ke pulau tersebut. Alhamdulillah, pulau Jeju memang indah...tak rugi ke sana sebenarnya, cuma pastikan anda pergi masa peak season...ketika saya sampai tu musim autumn sudah ke penghujung, pokok hanya tinggal ranting sahaja...not much to see...cuaca juga semakin sejuk...daun-daun merah telah habis keguguran...mujur tokma dah pergi ke Nami Island sebelum tu, maka taklah terkilan sangat...


Jeju terkenal dengan seafood...mungkin jika pergi sendiri kkida akan makan seafood sepuasnya...hehe....tapi sebab pergi ikut agen maka tak merasa sangatlah, saya ambil ground package all in... lagi pun pertama kali jejak kaki ke Jeju, nak cari sendiri tak berapa tahu...maka makan sahajalah apa yg dihidang :)


Terdapat banyak tempat menarik untuk dilawati....sebenarnya Jeju ini mudah untuk kita explore...ia lebih kurang cam pulau Langkawi je...tak banyak kenderaan atas jalan terutama jalan untuk ke pekan pekan kecil di selatan, timur atau barat Jeju...

Lalang pun cantik...
sotong bakar, most tourist spot ada jual sotong bakar...sedap
salah satu beach yang cantik, tokma tak ingat dah nama beach ini...
popular spot
Cafe-cafe di sepanjang pantai memang cantik, roti pun sedap...



masa ni pokok limau sedang galak berbuah
Jika anda kaki travel dan suka berdikari tanpa agent, maka pulau jeju memang best untuk anda explore sendiri, take your time....drive slowly...enjoy the view....no need travel agentlah...sedang kat Europe, Scotland dan Bosnia pun tokma drive sendiri, inikan Pulau Jeju...:) InsyaAllah

InsyaAllah tokma akan return to Jeju one fine day dan kali ni nak cuba drive sendiri pula...:)

Wednesday, May 22, 2019

Milford Sound ~ New Zealand


The best destination, saya masih tak boleh lupa perjalanan menuju ke Milford Sound...Subhanallah, sangat indah...Allah SWT jadikan bumi ini begitu indah untuk kita hambanya...

Selepas Arrowtown saya meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu Milford Sound...jarak perjalanan agak jauh, kami berhenti seketika di Te Anau untuk lunch...bekalan yang dibawa....selepas lunch kami mereruskan perjalanan...

Tiket untuk menaiki feri telah saya tempah awal secara online melalui website KLOOK (bawah copy paste dari email yang saya terima)

...ada banyak cara utk beli tiket cruise...anda boleh google sendiri ye...


Fiord Day Cruise in Milford Sound
Package:  3:15pm Departure
Booking Reference ID: YQR057594
Participation Date:   6 Oct 2018
Units:  3 x Adult
Subtotal:  RM 501.00

Inclusive Of:
1 hour and 45 minutes cruise
Free coffee and tea
English speaking guide


dalam perjalanan menuju ke Milford Sound kkida singgah tempat ini...mirror lake...memang sesuailah nama mirror lake sebab airnya macam cermin...jenih sangat dan pantulan latarbelakang gunugn tu sangat jelas...memang cantik...anda kena singgah sini jika ke Milford Sound

sepanjang perjalanan akan melalui gunung ganang yang masih dilitupi salji...
 dan akan melalui terowong ini yang panjang lebih dari 1 kilometer...


The Homer Tunnel is a 1.2 km (0.75 miles) long road tunnel in the Fiordland region of the South Island of New Zealand, opened in 1953. New Zealand State Highway 94 passes through the tunnel, linking Milford Sound to Te Anau and Queenstown, by piercing the Darran Mountain range at the Homer Saddle. WIKIPEDIA





Setibanya di jeti Milford Sound claim tiket dan tunggu sehingga cruise tiba...boarded cruise dan mulakan perjalanan merentasi tasik yang sangat dalam itu...


Panjang lagi cerita ni, bila2 nanti tokma sambung ye...:)

MY VIDEO ON YOUTUBE