Friday, December 21, 2018

Pulai Weh aka Sabang


Jika anda ingin menikmati keindahan laut yg sangat cantik dan airnye jernih, jom kita ke Pulau Weh...atau lebih dikenali dengan Sabang, Aceh, Indonesia.

Anda tahu di mana terletaknya Pulau Weh...kalau tak tau boleh google ye...:)

Pulau Weh terletak paling utara dalam gugusan kepulauan Indonesia...di sanalah teletaknya titik nol atau zero kilometer bagi negara tersebut...maksudnya titik permulaan negara Indonesia adalah bermulanya dari titik nol tersebut...

anda tahu berapa jam penerbangan untuk ke Bali atau Lombok dari Banda Aceh? jarak penerbangan lebih lama dari KL ke Bali...lebih dari 4 jam...jauhkan...negara jiran kita tu memang sangat luas...pulau ajer beribu ribu...:)

Berbalik kepada cerita Sabang...dua kali dah kkida ke sana...dua kali pi guna feri ini...feri laju...dalam 40 minit perjalanan...tapi agak gerun juga kerana laut agak bergelora...Alhamdulillah...selamat pergi dan balik...

Namun jika anda tak berapa suka naik Feri bolehlah naik flight ke Sabang, iaitu dari Medan...direct flight...

ekspress bahari, dalam ni lengkap
 ada jaket keselamatan, toilet, tv pun ada...
tambang dalam rm30 per person one way
jeti Balohan, Sabang
map pulau weh

Jika anda teringin nak tengok laut yg sangat cantik datanglah ke sini...tak jauh pun...naik flight KL ke Banda Aceh dalam sejam lebih ajer...dari Banda Aceh naik feri dalam 40 minit dah sampai...memang sangat berbaloilah...kkida tak pasti samada laut kita sebelah pantai timur sama seperti Sabang...belum pernah ke sana lagi...(Pulau Perhentian, Pulau Redang, Pulau Kapas, etc...)


Tempat yg anda harus pergi jika ke Pulau Weh ialah Iboih Beach, kat situlah jeti untuk ke Pulau Rubiah...pulau ni adalah destinasi mereka yg suka scuba diving...

Iboih beach sangatlah cantik pantainya...airnya Subhanallah...jenih sangat-sangat...memang kkida sangat terujalah...cantiknya ciptaan Allah SWT....yg bagusnya semua penduduk sekitar situ terutama para peniaga amat menjaga kebersihan pantai tersebut...mereka sangat ambil berat akan kebersihan sekitar kerana tempat itulah yg menjadi punca rezeki mereka...beruntungnya mereka...:)


Jeti ini adakah tempat turun naik untuk ke Pulau Rubiah atau hanya untuk bersiar-siar dengan menyewa bot untuk melihat hidupan laut dan batu karang melalui lantai bot yg bercermin...


bot dari jeti ke Pulau Rubiah...air laut ini cetek tapi dalam jugalah...namun sangat jernih...kkida naik bot yg ada kaca...bila sampai di dasar laut yg ada batu karang, mereka akan turunkan bahagian lantai yg berkaca...nampak jelas keindahan batu karang dalam laut...tapi semasa kejadian tsunami, banyak batu karang yg telah rosak dan hancur...tak secantik dulu mereka kata...

selepas puas menikmati keindahan laut, kami meneruskan perjalanan ke titik Nol atau zero km bagi negara ini...semasa di Pulau Weh kami sewa kereta dan my dh yg drive sendiri, katanya tak payahlah pakai supir...bukan susah pun nak drive kat pulau tu, kereta pun tak banyak...senang banyaklah jika drive sendiri...lebih murah dan berbaloi...:)

titik Nol ( (0 km)
dinner tokma malam tu...roti canai kampung....
rangup, makan dengan gula...best..:)

ok nanti saya sambung ye...entri belum siap :)

No comments:

Post a Comment