Friday, December 7, 2018

New Zealand ~ Farlie to Mount Cook

Salam, tokma nak sambung cerita perjalanan ke Mount Cook (MC) dari Farlie...pada hari keempat selepas masak sedikit bekalan dan breakfast kami keluar menuju ke destinasi seterusnya untuk hari itu iaitu Mount Cook...dari rumah lagi kkida dah bertekad nak ke MC....wp pasti kkida tak akan mampu berjalan jauh namun dapat jejakkan kaki berhampiran situ pun dah happy rasanya...:)
dalam perjalanan menuju ke Lake Tekapo kkida ternampak satu lokasi menjual kereta lama dan barang lama...berhenti singgah nak tengok apa yg mereka jual...Wah!!! memang bestlah...banyak sungguh barangan lama dan antik, juga barangan baru yg di lamakan....dari sekecil-kecil skru hingga sebesar-besar barangan seperti kereta lama, meja taman dan sebagainya...pinggan mangkuk lama juga banyak...

bagi penggemar barang lama, singgalah ye...memang heavenlah...saknika benda ada...tokma tak mampu nak membeli apa-apa, tak daya nak mengusung sana-sini...ada jugalah mr hubby beli benda-benda yg dia berkenan... (buat berat beg ajer)😉

sebenarnya mereka tak benarkan pelanggan ambik gambar...tapi biasalahkan....mana boleh tak ambik gambar...hehe...curik curik ambik sikit-sikit...tak leh banyak banyak...mana yg depa tak nampak tu kkida ambiklah...😁
selepas puas berlegar-legar kat kedai antik tersebut...kami pun meneruskan perjalanan menuju ke lake Tekapo dan seterusnya ke Lake Pukaki dan Mount Cook...pemandangan sangatlah indah...gambar-gambar yg kkida abadikan di sini tak sama seperti realiti...jika anda ingin menghayati keindahan bumi Allah ini kenalah datang sendiri ke sini...


kkida stop sebentar di lake tekapo...malam sebelum tu dah jengah sekejap...so pagi ni just nak tengok sekali lagi...sebelum meneruskan perjalanan ke MC...jarak105km from tekapo...

pemandangan sepanjang perjalanan ke MC sangat indah...terutama view Lake Pukaki...Subhanallah cantik sangat...kkida memang sangat rekomen you all yg nak ke NZ masukkan dalam itenarari destinasi ini...jangan tak pergi ok...rugi tambang pesawat jika tak ke MC...😀


Google, youall boleh dapat banyak info berkenaan Lake Tekapo, Pukaki dan Mount Cook ni...kkida tak tau nak cerita secara detail apa yg ada kat sana...apa pun letih gaklah tokma menapak utk sampai ke first stop utk ke Hooker Valley 😑...Hani dan Mr Hb dua beranak dah lepas jauh ke depan...maklumlah baru lepas makan nasi dengan kari kambing...laju jelah...lol

Hooker Valley jauh jaraknya dari tempat letak kereta...jalan kaki 2 jam jugalah nak sampai ke lokasi tersebut...


lama jugalah kkida menunggu depa dua beranak...adalah 5 jam kot...tapi sebab tempat cantik kita pun tak kesah...sejuk pula...memang bestlah...boleh lena dalam kereta...terdapat banyak kereta, bus, motorhome kat area parking...ada juga chalet dan hotel...juga tempat untuk parking motorhome dan berkemah...jika cuaca tak sejuk ok...kalau sejuk hmmm...tak taulah...😥

Petang kami pun bertolak menuju ke Twizel...tempat untuk istirehat malam itu sebelum menuju ke Arrowtown...

InsyaAllah tokma sambung lagi nanti...

No comments:

Post a Comment