Wednesday, December 5, 2018

makan angin vs makan-makan

roti canai pekan sabang
Makan-makan dan makan angin adalah dua perkara yang sangat rapat...makan angin bererti berjalan-jalan atau melancung...makan-makan pula adalah aktiviti yg kedua penting selepas puas makan angin dan mencuci mata...tambahan jika kita makan angin ke negara yg memang terkenal dengan makan-makan...hehe...

youall paham tak apa tokma cuba sampaikan...:)

kat sini kkida nak share makan makanan dalam my #jjcm ke beberapa destinasi dalam dan luar negara yg buatkan kkida teringat-ingat keenakannya hingga hari ni...

foto atas...roti canai sabang...jangan ingat kita aje pandai buat roti canai...orang aceh juga pandai makan roti canai...dan roti canai yg kkida makan kat sabang tu memang sedap...rangup dan lemak...makan pula dengan gula...teringat masa kecik-kecik dulu mak kkida tarik roti canai atas talam...pastu makan cicah gula...sebiji cam roti canai pekan sabang...😂
the best ever vada yg kkida makan di Hyderabad...breakfast di hotel...hotel tersebut seratus peratus vegetarian...mula-mula kkida ingat apalah yg aku nak makan jika segalanya vegetarian...tapi bila depa hidang ke kita macam-macam...memang tak toleh dah tokma...sedap giler weh...Vada dan chicpea masala...fuh!!! sapa kata vegetarian food tak sedap...😋
inilah kari yg hingga kini kkida tetap teringat-ingat...kari ikan semilang Naim...Tanjung Dawai...kari tak guna santan...bila kita order baru depa masak...jika mak mertua lalu kat belakang pun kita buat tak perduli jaaa...hehe...memang sedap pada selera saya...
the best raw salmon yg pernah saya makan...ada orang tak lalu makan ikan mentah...tokma pun tak lalu...tapi kalau ikan salmon rasanya ok kot...malah lebih sedap makan mentah dari masak...bila dah masak texture dagingnya tak sesedap salmon mentah...#lainoranglainselera kan ...

ikan salmon mentah ni tokma makan masa gi NZ baru-baru ni...
laksa orang utara memang torbaik...yummm...tokma makan laksa ni raya puasa tahun lepas kat rumah saudara hubby di Kampung Alma Bukit Mertajam...yg buatnya pembantu rumah mereka warga Indonesia...tapi sebab dah sebati dengan selera tuan rumah mungkin, rasa laksanya pun yummm...memang sedap sangat weh!!!
Sate Samirono Jogja...merono merenelah kkida lepas makan sate ni...sodap tau...yelah memang semua pun sedap...huhu...sate ni kkida makan masa di Jogja...driver Grab yg sarankan...dia kata most tourist yg datang dari Malaysia dia suruh cuba makan kat sini...nasib baik sedap...:)
on the way ke Auckland dari Rotorua kkida singgah dinner di restoran Turki di Hamilton...halal food semestinya...tak tau nak order apa...blurr...so order jelah food ni...bawah tu terung/eggplant yg di gril top with chicken...lupa dah depa gril ke apa chicken tu...memang sedap...dan portionnya besar...jenuh nak habis...kenyang sampai pagi esok...hehe...
sesuatu yang tak mungkin tokma lupakan...my trip to Iran...I always teringatkan keistimewaan negara ini...warm hospitality...whatever orang kata tentang mereka tokma tetap dengan pendirian...mereka semua memang ok...depa pun jakun tengok kita...orang Malaysia?...apa yg korang cari kat negara kami yg kontang ini...Malaysia jauh lebih cantik, depa kata...:)

dan roti yg dihidangkan oleh tuan rumah homestay di Tehran memang sedap giler...nampak jer macam keras berdentung...tapi bila kita koyak dan sapukan dengan homemade carrot jam dan cream cheese...wahhhh!!! memang sangat sedap...#tokmasemuasedaptakdaygtaksedap 😝
ash reshteh - persian noodle vegetable soup...
tak tau mana nak cari kat sini...sedap pada
tekak kkdia...youall cuba search resepi dan buat...
last untuk entri ni...ikan apatah namanya, tak ingat dah tokma...Masyaallah sedap kemain...sebab...depa goreng hangat-hangat dan hidangkan dengan sos cecah tu...mak aiiii...foto atas ni kkida gi tahun 2016...bulan july hari tu kkida gi ke tempat yg sama di Restoran Timbel, Floating Market Lembang...ingat nak minta menu yg sama...tapi...huhu...takda ikan ni...depa bagi ikan lain, tak sama rasanya...kempunan tokma hingga hari ni...😭

oklah...next entri InsyaAllah kkida akan share 10 lagi food yg kkida masih teringat-ingat lagi keenakkannya hingga ke hari ni...#tokmasemuasedap :)

No comments:

Post a Comment