Monday, December 3, 2018

Aceh, Indonesia

salam and morning,
sebelum ke NZ kkida ke Aceh...ini kali kedua...penerbangan ke Aceh mengambil masa sejam lima belas minit...macam nak ke Langkawi...pada kkida Aceh best...bab makan, orangnye...suasana...mereka sangat hampir dengan kita...oleh itu tiada masalah bahasa dan budaya..apa lagi agama...mereka adalah sebahagian dari kita...

dalam penerbangan ke Aceh kkida pelik juga kenapa tiada pramugari wanita...rupanya kkida baru tahu mereka (Aceh) tak benarkan....mungkin kerana tidak sesuai dgn cara penampilan...di Aceh wanita yg pakai seluar jeans pun kena tahan dengan polis...hehe...mereka ada polis khas yg menjaga aurat wanita...:)

Waktu maghrib youall tak payahlah berangan nak melepak di cafe atau kedai makan...semua kena tutup sehingga selesai waktu maghrib...jika tidak kedai tersebut pasti kena saman...itulah Aceh sekarang...


Setibanya di airport, kami dijemput oleh kenderaan dari hotel...kali ni kkida tidor di hotel baru iaitu Kyriad Muraya Aceh...ini adalah rangkaian hotel jenama tak silap kkida...hotel baru biasalah...cantik...lokasi juga cantik...tengah-tengah kota...harga pada kkida ok...tapi jika anda nak booking kena hati-hati kerana ada bilik smoking....kkida terkena selepas balik dari Sabang...tidor utk satu malam...memang sakit kepala bau bekas rokok...dahlah bilik takda tingkap...lokasi bilik di tingkat satu yg sama lantai dengan cafe...(youall jangan ambik bilik tu ye)....

untuk dua malam pertama kkida tido di tingkat tiga..memang bestlah...

Petang selepas check-in gi lepak jap kat cafe berhampiran hotel...jalan kaki...makan roti bakar...dan minum kopi...orang Aceh suka mengopi...kalah kita...cafe merata-rata...
roti yg ada sos tu ada omelet dalamnya...roti cheese tu tokma suka...:)

kopi.....:)

Malam kkida and the gang ke Masjid Baiturrahman...jika orang yg gagah boleh jalan saja ke masjid ni...jarak dalam 1.8km dari hotel...tapi tokma naik Grab...di Aceh dah ada Grab...senang nak bergerak jika nak pusing dalam bandar...
terdapat payung besar dalam laman masjid seperti di Masjid Nabawi
Ketika kejadian tsunami 2004, masjid ini hanya terjejas sedikit sahaja...tiada keruntuhan atau kerosakan besar...ramai yg berlindung di sini ketika itu...Allah Maha Besar, sebenarnya banyak masjid yg tetap utuh walaupun seluruh bangunan dan rumah-rumah di sekelilingnya lenyap...

Masjid ini telah dibaik pulih...kini ia menjadi tarikan orang ramai utk melepak-lepak di laman hadapan masjid tersebut....sehingga terasa pelik pulak kkida tengok...ketika azan dan solat jemaah, mereka-mereka yg melepak tu terus melepak...😞
cantik dalam masjid
Selepas puas ronda-ronda sekeliling masjid, kkida ajak hubby naik beca pula...dari masjid kami berpatah balik ke arah hotel menuju ke Jalan Sri Ratu Safiatuddin mencari dinner...tukang beca kata cubalah sate matang...tapi kkida rasa sate kajang lagi sedap...huhu...

Selepas dinner, kita pun jalan balik ke hotel pelan-pelan...dalam 300m sahaja...sambil tu singgah menyinggah beli souvenir dan jajan...:)

esok pepagi lepas breakfast kami pun keluar...nak ke museum dan beberapa lokasi yg telah meninggalkan kesan semasa bencana tsunami 2004...
hotel buffet, jagung rebus, pisang rebus dan ubi rebus...best
jika nak merasa air jamu...macam-macam jenis ada...
Muzium Tsunami
Lokasi Museum dalam 2.8km dari hotel dengan kereta...pagi tu kkida dah booking kereta utk satu hari...jika nak contact kkida boleh bagi...sewa mobil Innova dalam 700 ribu sehari all in...kkida booking dari rumah lagi...
masuk ajer ke kawasan muzium ini yg anda akan nampak...
antara barangan pameran
Muzium ini menceritakan kisah sedih dan duka yg berlaku pada 26 December 2004...rentetan kejadian dari awal hingga akhir, peninggalan dan kesan-kesan selepas malapetaka tersebut...ratusan ribu yg terkorban, ramai yg tak jumpa...waris yg hidup terus mengharap...namun harapan tinggal harapan...bukan senang nak jumpa...kita doakan semuga mereka ditempatkan dalam syurga Allah...
anak-anak ini mungkin terlalu muda semasa kejadian tsunami...

bot nelayan yg tersadai atas rumah...semasa
kejadian tuan rumah terselamat kerana panjat
 masuk ke dalam bot ini...kini lokasi ini menjadi tempat wisata...


selepas jenjalan kami lunch...lokasi kkida tak ingat dah...supir yg bawa...makanan ok pada kkida walaupun rasanya ada tempat lain yg lebih baik....#makanasalkenyang
ayam sorok...
lepas lunch balik ke hotel untuk solat sebelum keluar semula untuk ke destinasi seterusnya...
gulai nangka dengan daging 
gulai ikan

nanti kkida sambung lagi...

No comments:

Post a Comment