Friday, November 23, 2018

Kashmir ~ Pahalgam

Banyaknya photo-photo tokma ke Kashmir bulan mac/april tahun ni...rasa terpanggil utk share pemandangan Pahalgam yg cantik itu....

Hampir seluruh scene cerita Bobby dirakam di Pahalgam...mungkin tahun 70an daerah Pahalgam lebih indah lagi kerana kurang pencemaran...namun kawasan ini ceruk...tiada banyak pembangunan...hanya hutan-hutan di tebang dijadikan kawasan rumput utk pelihara kambing...

Jarak Srinagar ke Pahalgam sekitar 90km...kkida nginap satu malam di Pahalgam...untuk ke Aru Valley kkida sewa kereta lain kerana itu undang-undang mereka...yelah orang tempatan pun nak cari rezki juga....sewa kereta pun tak begitu mahal, perjalanan naik turun bukit dan melalui lereng bukit dan gunung...takut tapi berbaloi...

oklah tokma tak nak cakap banyak...jom kita tengok foto-foto yang berderet ni...kkida pun tak tau nak pilih yg mana utk share kat sini...semua foto ada cerita tersendiri...first few photos ni adalah anak-anak yg tinggal di perkampungan dalam perjalanan ke Pahalgam...mereka friendly...bila ajak ambik gambar ada yg suka ada yg lari...tapi bila tokma tunjuk duit depa pun cepat-cepat dtg nak join ambik gambar...kita pun niat nak sedekah pada anak-anak ni...mereka susah...memang tak kenal erti kemewahan...mereka mungkin dah biasa dengan kehadiran tourists...
kkida agak sedihlah tengok anak-anak ini...
bagaimanakah masa depan mereka...semuga
Allah swt lindungi mereka...
yg ni lari taknak ambik gambar...:)
Foto bawah ni adalah hotel/resort kediaman kkida di Pahalgam utk satu malam...
Kalahoi Green Resort...nice resort...lokasi sebelum pekan Pahalgam...kkida tempah di booking.com
laling and me
laman resort yg cantik...berdekatan sungai

Petang selepas check in hotel kkida dan hubby ke Aru Valley...memang dari awal lagi plan nak ke tempat tersebut...one of tourists destination yg tak boleh dielakkan....jarak lebih kurang 12km dari Pekan Pahalgam...

Untuk ke Aru Valley tak boleh dengan kenderaan yg kita naik dari Srinagar....kena ambil kereta sewa di Pekan Pahalgam...ada stesen khas untuk sewa kenderaan...kkida tak ingat dah berapa harga sewa, tapi taklah mahal...harga mampu milik...:)

Foto-foto bawah ini adalah pemandangan sepanjang perjalanan pergi dan balik dari Aru Valley...melalui lereng gunung ganang dan sungai...Subhanallah memang cantik sungguh alam ciptaan Tuhan...cuaca pula nyaman...

Pekan Pahalgam
wanita yg memikul kayu api dan saknika keperluan...
Pemandangan sepanjang jalan di Pahalgam...aktiviti penduduk tempatan...kkida lihat wanita2 di sana bekerja agak berat juga...anda lihatlah sendiri....tak nampak pulak lelaki yg memikul kayu api di sana...

Chandanwari - satu-satunya kawasan yg masih bersalji di
Pahalgam...sangat tebal...
Betaab Valley - beautiful
Aru Valley - di sinilah banyak scene dari filem Bobby
...yg guling-guling atas rumput tu...hehe
Hamparan luas...ladang bunga canola...sepanjang perjalanan dari Kashmir ke Pahalgam...cantik sangat pemandangan...
Ok sebelum menutup cerita Pahalgam kkida nak kenalkan Munir dan mobilnya...kenderaan kkida dan hubby semasa di Kashmir...kereta Munir ni bersih gila...setiap hari kerja dia mengelap kereta aje sementara tunggu kkida siap (sayang kemain kat kereta tu:)

Munir ni sangat baik orangnye...kkida kenal dia melalui Ilham, empunya homestay di Srinagar (kkida sewa di rumah/homestay Ilham di Srinagar)...wbp, kenderaan Munir takda AC...masa tu pula cuaca agak panas di Srinagar...memang berpeluhlah tokma...huhu...tapi sebab Munir tu baik sangat...kkida pun redha 😅

wbp, untuk ke Sonmarg kkida terpaksa sewa kereta lain kerana perjalanan yg jauh...jenuh juga jika naik kereta Munir yg takda AC tu...jika musim sejuk ok sangatlah sebab ada heater...

Note: kkida ada cerita tentang pengalaman kkida tido atas houseboat...entri baru tapi kkida backdatedkan sebab lebih relevan lagi...

No comments:

Post a Comment