Tuesday, November 13, 2018

Trip ke Jeju, South Korea ~ part 4

Kenapa kkida ke Jeju dan tidak ke tempat lain?

Jawapan:
Sebelum ini kkida tak pernah kenal Jeju sehinggalah terfollow ig Jeju Muslim Travel. Lama juga kkida follow, more than a year before kkida decided to join them. Anda lihatlah sendiri gambar autumn di Jeju, cantikkan...begitu juga Spring dan Winter...kkida dok pikir nak ikut musim apa...semua foto nampak cantik sangat...itulah kelebihan socmed terutama ig...namun ada manusia yg ambil kesempatan dgn kemudahan ini...mengenakan orang...

jangan percaya gambar ni, belakang tu semua pokok tinggal ranting :)
tour guide ambik photo ni guna hp canggih 

Kenapa tak pergi sendiri?

Buat apa nak menyusahkan diri jika ada package yg mesra seperti JMT...memang nampak sangat mesra dan berbaloi utk ikut mereka...makanan yg mereka akan hidangkan (dari foto-foto) pada kita juga nampak sedap, foto-foto tamu yg mereka upload nampak sangat ceria dan happy...pasti package JMT ini terbaik...selesa dan value for money...itu tanggapan kkida dan pasti juga tanggapan tamu lain...

Apa yg buatkan kkida benar-benar terkilan dgn JMT?

Paling upset kerana mereka tak transparent...menyorokkan fakta dari tamu (which hotel, actual food, transport, itenarary)...mereka hanya tunjuk yg cantik-cantik jer...walhal hakikat yg sebenar sebaliknya....Jeju memang cantik...itu kkida akui...anda memang patut ke Jeju jika ingin menikmati keindahan musim luruh (musim lain saya tak pasti)

Pada pendapat saya JMT perlu:

1) lebih transparent...jangan sorok fakta.
2) what we see what we get, bukan sebagai tarikan saja
3) setiap musim ada permulaan, pertengahan dan pengakhiran...janganlah bagi tamu kamu syok sendiri dgn foto2 kamu...bila sampai lokasi semua kecewa...menipu namanya tu...you buat package sampai hujung autumn, masa tu yg tinggal ranting pokok ajer...tapi masih dok share gambar peak autumn, masa daun lebat...sianlah pada tamu2 yg mengharap...:(
4) Harga itu bukan mampu milik sebenarnya kerana ia tak termasuk flight tiket.
5) Jika ikutkan dari actual costs...total yg kamu belanja tanpa flight tak sampai RM700...so sepatutnya harga package tersebut sekitar RM1,000 (30% to 40% profit)...yg itu baru package mampu milik...padan dengan hotel dan makanan yg kamu bagi.
6) package 5 hari 4 malam? day 1 dan 5 tiada apa2 aktiviti...transfer to and from hotel ajer...hanya 3 hari yg full day trip.
7) Mulakan day trip lebih awal...setiap hari jam 9.30 baru nak bergerak dari hotel, lewat  sangat...musim autumn cepat cerah dan cepat gelap...semua guests dah siap, tukang bawa belum tiba lagi...
8) Pasar Dongmun tak payah masuk itenararylah (sapa nak tengok kepala khinzir)...saya tak minat langsung dan jika ada yg minat boleh pergi sendiri...dekat jer dengan hotel, jalan kaki...baik youall bawa ke lokasi lain yg lebih menarik. Ada banyak lagi lokasi menarik yg tertinggal, tiada dlm itenarari. Yelah dah keluar pun lambat, memanglah tak sempat.
9) tour guide kena tegas dari segi masa dengan semua tamu...tepati waktu...jika ikut group macam ni biasalah...masing2 ada agenda sendiri...terutama orang muda...nak posing ambik gambar pun berjam2...itu tugas tour guidelah utk pantau waktu...atau memang dia sengaja biarkan...bab ni memang saya boringlah...
10) ada banyak lagi tempat menarik tak sempat pergi dgn itenarari JMT...sbb suntuk masa...not well planned...
11) Bila kita tegur tour guide dia kata...auntie pergilah tanya package lain...:( atau kenapa tak drive sendiri atau jalan sendiri aje (maksud mereka buat apa ikut JMT) dan yang paling win "ini adalah package mampu milik" 😧 ---bagi anda yg terlebih mampu atau tidak mampu atau kurang mampu jangan ikut package JMT ok...(very subjective kannn)

dinner malam pertama di jeju (tapau)...katanya sambal sotong
...boleh bilang dgn jari sotongnya...yg banyak sayur kobis :)
inilah value JMT

Jika hebat sangat kkida planlah sendiri dengan budget RM1,700/person 😀
Fakta: kkida dah jejakkan kaki di Seoul tahun 2002, 2011 dan 2018 😂
Jeju pertama kali 😐

1) kkida akan book better hotel for 4 night/double or twin room
    Best Western Jeju ****RM1,037
    Ramada Jeju ****        RM952
    Jeju Noblesse (8.7)     RM1,093

2) rent comfortable vehicle for 4 or 5 days
    Kia Ray/Kia Morning/Hyundai Accent
    Total - RM600 to RM700

3) Makan real Jeju food/seafood for lunch and dinner
     KRW10 - KRW15 per meal X 8 X 2 = RM600 to RM700
     (normally jika travel kkida makan 1 heavy meal sehari, malam makan ringan2 aje)

4) Minyak kereta, parking, jajan, tiket, ngopi, fridge magnet...dll
    Total RM400 to RM500

Total utk 2 orang tak sampai RM3,000
(Rate for High Season - Spring atau Autumn)

InsyaAllah Tokma akan kembali ke Jeju satu hari nanti jika panjang umur...:)

4 comments:

  1. assalamualaikum, sy norliza..tq aunty atas perkongsian trip ke jeju nih..sy dan suami pun teruja nak ikut pakej dari company nih (terkinja-kinja sebenarnya :), tp dh bc posting aunty di ig dan blog..terus putus nafsu nk booking..tq sekali lagi aunty..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang aunty share adalah pengalaman sendiri, lain orang lain penerimaan. But definitely not for me and hani...dan beberapa org dlm group yg sama...

      Delete
  2. Salam kak ida... thanks for sharing 👍👍.

    ReplyDelete