Sunday, November 11, 2018

Trip ke Jeju, South Korea ~ part 2

Ok kkida nak sambung kat sini, part one tu dah panjang sangat...Jika you all nak tanya apa2 boleh tinggalkan soalan kat ruang komen di bawah...nanti kkida akan jawab, InsyaAllah...

Di sini kkida ingin tekankan apa yg kkida tulis kat my blog ni adalah berdasarkan pengalaman kkida dan Hani ikut trip JMT...apa yg org lain rasa kkida tak taulah...namun ada beberapa orang yg sama group dgn kkida merungut rangat juga...

Soalan 11
Apa yg tak kena dengan hotel Champion tu?

Jawapan
1) Bilik kecil...memang amat tidak selesa...nak letak beg pakaian pun takda ruang, inikan pula nak solat...tapi toiletnya luas 😑
2) Harga ... jika anda lihat di booking.com harga untuk 4 malam RM592 untuk 2 single bed atau RM548 utk double bed...ok ke anda rasa harga hotel berbanding harga package yg kita bayar pada JMT? 😀
3) Apa yg ada dlm bilik hotel...selain katil ada small fridge, hotel hanya provide tuala kecik dan satu hanger (no cerek letrik utk air panas)...dlm bilik air ada tisu, bath gel dan shampoo dan slipper.
(Boleh tengok gambar kat booking.com atau agoda)
4) Kebersihan...hotel ini bersih...cuma sempit...
5) Breakfast...same food everyday...iaitu roti bakar, telor goreng sebiji, apple salad, soup apatah...butter/jam, susu dan coco crunch...ramai yg bawa makanan sendiri...:(

roti dua keping, top with fried egg dan salat kobis
apple salad
kobis
cereal utk anak2 maybe
sos, mayo dan jem
soup apa tah

Ini adalah standard hotel ini dan kkida tak salahkan pihak hotel...yg kkida rasa nak marah ialah JMT...you took our money so much and bagi kita duduk hotel ciput macam ni...jika mak, ayah, adik beradik atau saudara mara you, saya pasti you tak akan layan macam ni 😠

Soalan 12
Makan macam mana kakida?

Jawapan
Bab ni kkida rasa sedihlah...dalam banyak-banyak trip inilah trip yg kkida rasa kkida paling miskin sekali...macam orang takda duit 😭

dinner last night...nasi putih dgn lauk nugget
nasi goreng tuna yg ramai tak lalu nak telan...termasuk tokma
...akhirnya makan maggi malam tu
berlebih...org taknak makan
akhirnya masuk dlm tong sampah
Dinner hanya makan makanan yg ditapau siap-siap oleh JMT 😞...lunch makan kat luar...tapi mereka really squeezeee kita...budget jika kita bandingkan apple to apple lebihkurang RM2 to RM5 pp.
Semua ni kkida tak tau menau langsung sehingga sampai ke hotel...ingat malam pertama ajer makan bertapau...rupanya tiap malam...

lunch nasi goreng kimchi teloq sebiji, takda rasa
apa...minta garam pun depa takda
asam pedas ikan makerel...tak taulah samada
 fresh atau tin...sbb reganye murah...huhu

Apa perasaan anda semua wahai ahli2 JMT layan tamu anda seperti itu...tak rasa bersalah ke?...bayangkan jika orang layan mak ayah awak macam tu???

Bila kkida tanya kenapa makan kat tempat budget macam tu...tour guide kata...ooooo kat situ jer murah sbb tempat student makan...kita ada budget...tak boleh lebih dari KRW10 per meal...hah!!!
Dasatnyekan...terkulat-kulat tokma telan nasi goreng kimchi dgn telur sebiji...harga nasi tu tokma rasa tak sampai RM5 kot....langsung takda rasa...bila minta kicap, takdak, minta sos pun takdak, minta garam pun takdak 😓 akhirnya minta kicap dari tamu sebelah...huhu...rasa sedih giler...😭

Last day kami lunch kat satu kedai seafood...JMT order ramen sebesen besar siap ada sikit seafood...kami pun tengoklah harga...KRW10 utk makan 4 orang atau per person tak taulah (harga paling murah dlm senarai makanan kedai tu)..."alahai sian kita kan" kata member semeja.

Bagi anda yg dah booking dan akan ikut JMT, pastikan bawa maggi, serunding dan Brahims ye 😒

No comments:

Post a Comment