Saturday, November 10, 2018

Trip ke Jeju, South Korea ~ part 1

Jauh berjalan luas pandangan, itulah pandangan saya...Assalamualaikum lama sangat tak update blog ini...sebelum terus menaip, kakida ingin menyusun sepuluh jari, mohon ampun dan maaf :)

Bukan buat salah apa pun, saja minta maaf, manalah taukan...sebab lama dah tak menulis...hehe...

Trip ke Jeju....hmmmmmm....bagaimana kkida nak mulakan cerita ye...

Oklah...camnilah...kkida bayangkan kkida pembaca blog ini dan ingin bertanya banyak soalan...dan mahukan tuan punya blog beri jawapan...lebih baik macam tu kan...senang nak cerita...

ok, jom kita mulakan soalan...

Soalan 1
Apa yang membuatkan kkida nak ke Jeju dan kkida gi dengan siapa?

Jawapan
Kkida gi dengan Hani ke Jeju, berdua jer...yang membuatkan kkida nak ke Jeju adalah kerana terlalu asyik dengan keindahan Pulau Jeju yang dikongsi di ig Jeju Muslim Travel (JMT).
Selama setahun kkida follow ig mereka sebelum ambik keputusan utk ikut pakej JMT...masa tu kkida bertekad tak mahu ikut travel agent lain sbb percaya JMT adalah pakar pulau Jeju berdasarkan gambar2 yg mereka kongsikan di ig #powerofsocmed 😏

Soalan 2
Bila kakida booking package dengan JMT?

Jawapan
Since kkida dah determine nak tengok musim autumn di Jeju dgn JMT, maka kkida sentiasa menunggu-nunggu mereka buka package utk musim luruh...wbp, kkida terlepas pandang...lepas seminggu lebih depa iklan kat ig baru kkida perasan (bulan May 2018)...ws JMT dan mereka kata masih ada kekosongan, Alhamdulillah, happy giler kkida masa tu...nak sangat tengok musim autumn yg sangat cantik di Jeju berdasarkan foto2 yg JMT kongsi di ig 😭

....so kkida pun book dua tempat dan dalam masa yg sama cuba cari tiket AA....Alhamdulillah, dapat tiket yg bersesuaian pada tarikh tersebut...terus beli tiket ke Seoul dan kemudian beli tiket ke Jeju...settle...😧

Soalan 3
Berapa harga package?

Jawapan
RM1,670 per person tanpa flight. Package termasuk hotel, makan, transport dan tiket utk masuk ke tempat2 lawatan. Ada beberapa tarikh...selepas minta pendapat mereka, kkida pilih 3hb hingga 7hb Nov 2018...kkida ambik tiket 31Oct sbb nak pi Seoul dulu...nak pi Nami Island dan beberapa tempat menarik di Seoul...kkida cadang nak balik terus ke KL pada 7hb Nov dari Jeju, tapi Hani ajak extend 2 malam kat Seoul 😐

Soalan 4
Adakah kkida rasa harga tersebut ok?

Jawapan
Masa tu kkida rasa ok sangat sbb harga all in (kkida percaya pada JMT...pasti yg mereka takkan kecewakan kita)...lagipun kkida tak perlu dah nak pikir bab mencari makanan halal, bab transport dll...dari foto-foto mereka kkida tengok everything ok, semua orang nampak happy, makanan pun nampak sedap dalam foto yg mereka upload di ig...and since kkida pun blur juga nak jalan sendiri kat Jeju yg sangat asing tu, maka kkida pejam mata dan berdoa semuga everything gonna be ok 😒

Soalan 5
Bagaimana dengan bayaran pakej? Bila kkida bayar?

Jawapan
Bila kita confirm ajer nak ambik pakej dengan mereka, terus mereka minta bayaran deposit, iaitu RM300 per person...maknanya RM600 total. Kerana percaya kkida terus bayar...tak banyak songeh...hehe...

bila dah dapat ajer duit terus depa hantar email ni...

Salam,

Terima Kasih kerana telah membuat bayaran deposit pertama. Sukacita kami maklumkan, pihak kami telah menerima bayaran tersebut. Sila baca di bawah kaedah bayaran yang telah kami tetapkan secara berperingkat.

Bayaran Deposit Pertama = RM600

Bayaran Deposit Kedua = RM600
Bayaran mesti dijelaskan selewat-lewatnya dua (2) bulan sebelum tarikh perjalanan.

Bayaran Deposit Ketiga = RM740
Bayaran mesti dijelaskan selewat-lewatnya satu (1) bulan sebelum tarikh perjalanan.

Bayaran Ketiga Secara Tunai = 400,000 KRW
Bayaran ini mestilah dijelaskan sepenuhnya sebaik sahaja anda tiba di Pulau Jeju. 
1000 won = 3.50 MYR. 

Sila rujuk di pautan, invois bayaran yang kami sediakan. Sekiranya anda memerlukan penjelasan lanjut, sila hubungi kami melalui email atau Whatsapp ke +60126461926.

😃😃😃

Serius giler kan...bab duit memanglah...💪

Soalan 6
Lepas tu apa berlaku seterusnya?

Jawapan
Takda apa...tunggu jelah nak buat bayaran seterusnya...kkida pun langsung tak teringat nak minta detail trip tersebut, seperti nama hotel, jenis transport, itenarary penuh, makan apa dll...rasa macam ok sangat masa tu, tak perlu risau apa2...yelah kita nak ikut JMTkan, nothing to worrylah...kkida really percaya mereka 😔

Lagipun lambat lagi nak pergi...end Oct...dan masa tu kkida ada beberapa trip lain sebelum ke Jeju...trip ke Bandung, Acheh, New Zealand....:)

Soalan 7
Kkida pernah ke ikut package sebelum ni untuk travel ke luar negara?

Jawapan
Boleh bilang dgn jari...1997 Bali, 2002 Seoul, 2004 Gold Coast, 2010 Vietnam...semua ikut package (tak ingat which TA), 2010 Delhi, Agra dan Jaipur dengan package Air Asia Go dan 2011 kkida gi Shanghai, Hangzhou dan Suzhou juga dgn package AAGo. Both package memang well organised.  Makan pun proper, naik bas yg elok, tidor hotel 4*.....btw, sekarang package by AA dah takda...itu jelah seingat kkida selain package Haji 2009, umrah dan ziarah Palestine dan Cairo1998, Umrah 2015.

Soalan 8
Trip yang kkida plan sendiri? kemana dan bila?

Jawapan
2018 - NZ 14 days, Kashmir 7 days
2017 - Ireland 14 days, Iran 10 days
2016 - Bosnia, Croatia, Istanbul 16 days, Xian 5 days, Tokyo 10 days, India 7 days
2014 - Europe 18 days, Turkey 10 days
2012 - UK 16 days
2011 - Perth 10 days
in between kkida gi Indonesia, Thai and Indochina #takingatdah dan semua ni kkida jalan sendiri...:)

Soalan 9
Berbalik kepada Jeju trip dan JMT apa yang buat kkida upset?

Jawapan
Awal-awal lagi kkida dah rasa tak proper...terutama sekali bab informasi dan maklumat yg kita sebagai pelanggan perlu tahu...mereka tak update apa-apa langsung...tau minta duit jer...itenarary pun tak bagi...memang rasa tertanya-tanya juga...tapi sbb kita percaya dgn founder JMT dari foto dia yg ayu tu...maka tokma sedapkan hati...mesti semua ok...

Last minute baru depa ws...bagi tau kita akan join group mana dsbnya...lepas tu senyap....hinggalah saat akhir bila kkida mula 'bercakap' barulah ada yg say Hello dan bagi tau dia adalah tour guide kita...tapi masih tak tanya kita akan sampai Jeju jam berapa, naik flight apa, dia akan tunggu di mana dan lain-lain perkara penting yg dia dan kita perlu tahu...

Soalan 10
Bagaimana dengan hotel?

Jawapan
Seperti yang anda lihat pada soalan 8, semua trip kkida plan sendiri...

Bab accomodation, kkida a bit cerewetlah...nak yg selesa...bukan mewah sangat...oleh itu kkida akan luangkan masa lebih sikit utk cari accomodation yg ok dgn citarasa dan budget...kalau mahal tapi rating rendah pun no point...jika rating...8.5+ tu ok dah pada kkida...jika kurang dari tu mesti ada yg tak kena dgn hotel tersebut 😀

...Hotel Champion yg JMT sumbat kita semua memang tak masuk list kkida le (rating 7.5 di booking.com)...kkida hanya akan duduk kat hotel tu if sangat terdesak...contoh jika tiba lewat malam dan semua hotel lain dah penuh...tu pun hanya utk satu malam...

Kkida tak salahkan hotel ye...salah orang yang memilih hotel tersebut iaitu JMT. Ada banyak hotel lain di Jeju yg seangkatan dengan Hotel Champion yg jauh lebih bagus...kenapa mereka tak survey...ambik mudah jer JMT ni (nak cut costs sesangat)...kita ni sebagai pelanggan terima jelah...dah sampai situ memang tak boleh nak buat apa dah...

bukan kkida ajer yg merungut...tamu lain juga...tapi yg banyak bersuara kkidalah...org lain terima seadanya walaupun tak puas hati 😏

masa kat KL lagi kkida ada ws nak minta tukar hotel lain yg ok sikit...I dont mind tambah duit...tapi depa tak bagi...depa kata susah nak urus makan dll...walhal hotel yg kkida nak bukan jauh dari situ pun 😞

Soalan 11
Any questions so far?

orang muda tak kesah sangat sbb depa tak suka banyak songeh :)

1 comment: