Monday, November 12, 2018

Trip ke Jeju, South Korea ~ part 3

Salam,
kkida ingin terus berkongsi pengalaman bercuti ke Jeju dengan Jeju Muslim Travel. Terutama sekali bab layanan mereka terhadap kkida dan rakan sekumpulan...kami travel secara berkumpulan seramai 12 orang termsuk seorang kanak-kanak dan tour guide cum driver.

Kenderaan kami Hyundai Starex utk kapasiti 12 orang maximum...yang jika diisi sepenuhnya jadi macam ikan sadinlah...memang kereta tu utk 12 orang maximum, tapi kita ada akal Allah beri, jangan kerana nak untung sangat sampai hilang pertimbangan...

One of the guest kata "kami ni semua adult, bukan budak kecik...you tak bolehlah sumbat selagi mau"

Ah! apa mereka peduli...bos kata kita kena maximise our profit...peduli apa tamu nak kata...ini trip bajet mampu milik...so kena terima seadanya...jika nak sedap sewa kereta sendiri dan bawa sendiri 😒

The other guest kata "kita tak pernah tau ini pakej mampu milik, JMT tak pernah sebut pun"

Saya pun tak pernah tau yg itu pakej bajet...sebab tak pernah ditekankan dan mereka tak pernah secara jujur menyatakan melalui email dan sebagainya...sehingga sampai jeju baru tau itu adalah pakej mampu milik...RM1,670 seorang...hmmmm....

Betul ke itu pakej mampu milik?

RM420 per person perday??? (di Jeju...)

Mahal sangat ke jika nak selesa sikit utk travel dengan pakej di Jeju...atau mereka yg sengaja buat macam tu sebab nak untung berlebihan...

Setelah saya google sendiri, harga sewa 12 seater Hyundai Starex dari Jeju airport sekitar RM1,500 to RM2,000 utk 5 hari...memanglah kereta itu untuk 12 seater...tapi tak bolehkah anda berperikemanusiaan...kita ni nak gi jalan2 bukan nak gi kerja atau gi pasar...akan keluar masuk kereta beberapa kali sehari dan akan travel berjam-jam...bila dibuka semua seat, ruang kaki pun limited, sangat sempit...:(

memang sangat tak selesalah, terutama yg duduk row belakang...kkida memang dah cakap awal2 dari Msia lagi yg kkida nak duduk dekat pintu, tak mampu nak panjat dan duduk belakang...kita sakit lutut 😮

Tapi tak taulah budak JMT yg kerja di KL ni...dia ada cakap ke tidak pada mereka yang kerja di jeju...kkida dah pesan suruh dia bagitau sebab tak mau ada salah faham nanti...tapi sebenarnya bila pikir balik, mereka ni memang jenis ambik mudah semua perkara...dari awal hingga akhir...langsung tak profesional dalam menjalankan kerja...termasuk founder JMT.

Dalam kes saya, jika kita kira balik...sewa kereta utk 4/5 hari...RM1,800/11 orang = RM164/pp (tak masuk minyak dan parking) 😏 dan seingat kkida tour guide pernah sekali je isi minyak sepanjang 4 hari tu...kkida pernah baca bahawa kereta Korea amat jimat minyak...Wallahhuaklam...

Jika kita congak balik, secara pukul rata, inilah apa yg Jeju Muslim Travel belanja (lebihkurang) untuk seorang:-

Hotel                RM 300 (Champion Hotel)
Transport          RM 170 (Hyundai Starex)
Lunch X 3        RM 70  (kedai)
Dinner X 4       RM 70  (tapau)
Lain                  RM 60 (minyak dan entrance ticket - anggaran)

total mereka belanja RM650 lebihkurang atau paling banyak RM700 per person

Itu sebab mereka suruh kita bayar di Malaysia RM600 + RM600 +RM740 (jumlah RM1,940) dulu dan bayar baki pada tour guide di Jeju sebanyak KRW400,000 (RM1,477.00 rate hari ini)

Total kkida bayar lebihkurang RM3,400 ++ utk 2 orang (RM1,700+ pp)

Yang bayar kat Jeju tulah utk belanja trip sebenarnya...yg bayar di Msia itu tokeh punya (belum apa2 lagi dia sapu dulu) :(

Patutlah staff kat Jeju tu squeeze kita kaw kaw (tak salahkan mereka)...sebab budget utk belanja the actual trip hanya tinggal separuh...infact kurang dari separuh sebenarnya...ialah mana duit tunai yg ada tulah yg kita bayar di Jeju (matawang Korea KRW400,000) 😞

Dengan harga pakej RM1,700 per person untuk 3 hari full day tour sepatutnya kami berhak utk travel dengan lebih selesa lagi JMT, bukan nak luxury, tapi selesa dan makan real food bukan instant and budget food.

Oleh kerana kamu tamak dan nak untung berlebihan...maka hati kamu Allah swt tutup dan hilangkan rasa pertimbangan...duit duit duit 😠

"lantak pilah korang semua...nasiblah...aku peduli apa...janji masyukkkk"

ayat promo mereka yg kkida pasti semua orang terpesona dan tertarik utk ikut serta termasuklah saya

BUKAN PAKEJ ROMBONGAN CIK KIAH RAMAI2 SATU BAS, KAMI KEKALKAN GROUP KECIL 11 ORANG SAHAJA SATU GROUP!

hmmm....bagi saya baik ikut rombongan Cik Kiah naik bas dan lebih selesa dari ikut rombongan ikan sardin...anda beri info yg menarik di socmed utk menarik pelanggan...itu tak salah...tapi bila anda tidak transparent kepada pelanggan anda dan tidak menyatakan suasana dan keadaan yg sebenarnya sebelum mereka bersetuju...itu adalah penipuan pada saya...mengena orang...muka ajer cantik tapi hati tidak jujur...

kalau nak makan sedap beli sendiri tau!!!

No comments:

Post a Comment