Sunday, November 25, 2018

Pasar Pagi Sungai Bayor

Jika anda ke Pekan Selama pada hari Jumaat...jangan lupa singgah di Pasar Pagi Sungai Bayor yg terletak 11km dari Pekan Selama.

lemang sentiasa ada di pasar pagi...tak semestinya pada hari raya jer...

Apakah keistimewaan Pasar Pagi Sungai Bayor (PPSB)

PPSB adalah pasar terbuka yg panjang sekali di Perak (google said)...panjangnya lebihkurang 2km...memang panjanglah...hehe...memang tak dayalah saya nak menapak sejauh itu...tapi rasanya yg agak meriah adalah pada permulaan pasar...semakin ketengah semakin sepi...orang semakin kurang...mungkin juga majoriti yg datang nak beli barangan dapor basah dan kering yg dijual di permulaan pasar...semakin ke dalam most gerai menjual pakaian dan lain-lain peralatan rumah...

kue peria...tak pernah makan ni...
putu mayam
Saya memang suka jenjalan kat pasar-pasar jika ke mana-mana...secara kebetulan kami balik ke Selama kerana menghadiri majlis kenduri kahwin adik sepupu suami July lalu...saya terbaca yg PPSB menarik...since kenduri pada hari Sabtu, sedang eloklah...bolehlah kkida ronda-ronda pasar...jalan-jalan cuci mata 😎

Saya booking rest house di pekan Selama utk dua malam...itu sahaja accomodation yg terbaik yg available di Selama yg terdekat dengan kampung hubby...:)

Ok not bad...setakat nak tidor satu dua malam tu oklah...:)

nasi lemak 50 sen...sedap...
Pagi Jumaat dah keluar menuju ke Sungai Bayor...nak cari breakfast dulu sebelum ke PPSB....secara kebetulan ada kawan sekolah dh (masa dia kecil dulu) meniaga nasi lemak dan kueh mueh di Sungai Bayor...kami pun singgahlah...nak rasa nasi lemak kampung...mesti bestkan...😍

Nasi lemak 50 sen...mana nak dapat dah la ni kan...comel...sedap, nasinya sejemput jer...yelah padan dengan harga...nasi lemak kampung pekena dengan kopi kampung...memang sentimental habis lah...hehe...

ikan sungai...mahal...
Jalan-jalan di PPSB memang seronok...yelah...pasar pagi tempat kita duduk pasti tak sama dengan pasar pagi kampung....saknika sayuran dan ulam-ulam yg payah kita nak jumpa kat KL ada jual kat PPSB...kebanyakan mereka tanam sendiri belakang rumah...mungkin tanaman organik...:)

Begitu juga dengan hasil tangkapan ikan sungai, daging, ayam, semua ada...terdapat banyak home made kueh mueh, rempah ratus, sos dsbnya...kebanyakkan adalah perusahaan kampung yg diusahakan dari rumah...kkida adalah beli sikit-sikit...

peniaga daging
jala


Kenduri kahwin di Selama memang selalunya best....terutama bab makanan yg dihidangkan pada hari kenduri...mereka masak gotong royong...ada chef kampung...tu sebab sedap...mereka lebih kepada hidangan kampung seperti kerabu dan ulam-ulam...kebanyakkan bahan masakan yg exotic itu diperolehi dari persekitan kampung dan hutan...dan mereka masak seolah nak makan sendiri...cukup serba serbi...jika makanan bersantan memang mereka akan letak santan secukupnya...tak jimat...hehe...

Itulah antara keistimewaan makan kenduri di kampung yg jarang kita jumpa di pekan...masak gotong royong jauh lebih jimat...dan pastinya lebih sedap...kkida nak share sikit food photos kenduri ye...

kueh mueh kampung
Selepas jenjalan kat PPSB kami balik ke hotel sebab dh nak solat jumaat...lepas solat jumaat kami ke rumah bapa saudara yg akan sambut menantu esok...janji nak lunch rumah depa...my dh nak sangat makan kerabu umbut bayas...so dia pun dengan murah hati belanja untuk menu tersebut...upah orang kampung untuk cari umbut tersebut dalam hutan...bukan senang...yelah benda sedap memang kena susah payahlah sikit...sebatang RM30...so 30 batang? lebih kurang camtulah...

umbut bayas memang sedap buat kerabu....itulah pertama kali kkida makan umbut bayas...:)


kami sampai rumah paksu dah petang...tapi sebab belum lunch we all pun tibailah sepinggan umbut...hingga kenyang...sedapnya weh!!! pandai sungguh maksu buat kerabu...bancuhan kuah tu memang sedap...😘
lauk-lauk sampingan
bubuir jagung dan gamdum...yummm
kek anak buah buat...dia belajar dlm bidang kulineri
makcik-makcik sedang kopek bawang...bukan #membawang ye
#berbaiksangka #takbaikmenuduh :)
Ada lagi photos makanan yg kkida makan kat Selama yg kkida nak share kat sini...nantilah kkida sambung lain kali ye....

No comments:

Post a Comment