Sunday, November 18, 2018

New Zealand Trip ~ Makanan

Agak stress kkida tengok mereka-mereka yg nak ke New Zealand di fb Road to New Zealand berbincang dan bertanya bab makanan...boleh bawa ke tak, kena tahan ke tak, harga etc...:)

Oleh itu kkida rasa terpanggillah nak tulis sikit tentang bab makan minum semasa kami di sana selama 14 hari...

bermacam jenis roti...
Ye memang kita sebenarnya teruja sangat nak ke NZ tu...saya juga...yelah nak pergi negara yg cantik macam tu...jika boleh semua nak tip top...nak cukup makan, tak nak berlapar...:) end up masing-masing cuba bawa sebanyak boleh makanan kering dari Malaysia...:)

paknsave ~ hypermarket...semua ada...
Jika anda nak bawa sikit bekalan ok juga, tapi janganlah keterlaluan...nak hangkut saknika benda yg pada saya amat membebankan nanti...kita bukan nak pi duduk sana lama mana, average 2 weeks...beras bermacam jenis di NZ, boleh cuba makan beras mereka pula...sana banyak Asian...mereka semua makan nasi...macam kita 💪

Supermarket sangatlah banyak di NZ...tak padan dengan jumlah penduduknya...hehe....kita pun kalah...PaknSave, Countdown, New World...dll...ada yg berskala besar dan supermarket kecil...kkida banyak berbelanja di Countdown dan New World sebab kita bukan nak borong makanan satu troli, sikit-sikit jer...

santan krim
beras pun tak mahal
bermacam jenis kentang
bakery
Bawah adalah video yg sempat kkida rakam dalam sebuah kedai halal di Christchurch...terdapat lamb, beef and chicken juga terdapat banyak bahan-bahan rencah masakan...sos, pickle, can food, rempah ratus, beras dsbnya...tak ingat lokasi...youall boleh google sahaja...lokasi mudah dan terdapat parking depan kedai...berhampiran kedai ini terdapat kedai jual seafood...sotong, ikan, udang dsbnya...


Supermarket paling besar PaknSave, segala benda ada jual di situ...you name it....kalau setakat anda nak masak beriani gam, ayam golek, ayam percik...most bahan ada jual 😉

Telur bermacam size dan jenis, roti juga banyak dan sedap belaka...susu mereka berkualiti, jam, butter, madu...minuman seperti juice dan baverages melambak-lambak dek oi....you all boleh jadi gemuklah duduk sana dua minggu...takkan kurus kering punya 😁

bawang yg cantik...
masak kari lamb dan potato ala tokma...rebus
 daging dengan rempah sampai empuk,
 masukkan kentang, santan dan lain-lain ramuan...
akhir sekali tumis sikit bawang dan
tuangkan ke dalam kari...tumis darat namanya...
malas nak tumis seperti biasa...takut
merecik dan kotor dinding dapor
accomodation yg saya sewa...jika
travel tak bolehlah nak perfect seperti kat rumah
..makan apa yang ada...
Kkida pun ada juga bawa sikit barang makan....tapi sangat minimal...satu luggage kecil jer...sbb macam youall lah...risau takut tak cukup makan...:) antara yg saya bawa, ikan sadin tin, rempah daging, kurma, serbuk kunyit, cube perisa, maggi, beras 6 pot kecil, sos cili sachet dan lain-lain, itu pun dah take up space dlm accomodation....

jika kita fikir balik orang NZ tu lagilah besar size depa dari kita (terutama orang Maori)...pasti mereka makan banyak...dan rasanya belum ada yg mati kelaparan 😐

Bagi yg sewa motorhome lagilah senang...youall ada dapor dan petiais yg ikut sama ke mana anda pergi...nak masak bila-bila pun boleh...oleh itu tak perlu bawa banyak makanan dari kampung halaman...bawa utk nak masak first/second day sahaja...save duit utk luggage...guna utk beli bahan makanan di sana nanti...

rencah masakan yg telah siap di blender, cili padi, cili merah, halia, herbs, etc...

sayuran memang fresh kat sana, local growth...

Kesimpulannya...di NZ mudah nak dapatkan bahan makanan...friendly to muslim...jangan terlalu risau bab makan...travel light and enjoy your trip...

All photos from my trip from 27th Sept to 11 October 2018.

My rating for food in New Zealand 9.5/10

No comments:

Post a Comment