Wednesday, November 28, 2018

Trip New Zealand ~ Christchurch to Farlie

Salam,
tokma nak sambung cerita NZ...

kkida fly to Christchurch (CHC) jam 4 petang dari Auckland domestic terminal...penerbangan sejam lebih...ada refresment dalam flight...tiba CHC jam 5 lebih...call motel untuk jemput kami...Airport Palm Motel dalam 10 minit perjalanan dari airport...harga agak mahal, tapi sebab nak selesa dan convenient...tokma pejamkan mata...lol...

surau di bahagian arrival christchurch airport
 berhampiran baggage claim

Malam selepas check in dan solat, kkida gi Countdown berhampiran airport untuk beli beberapa barangan keperluan seperti minyak, roti, telur, bawang, dan makanan nak kunyap-kunyap...:)

Kkida naik Uber...di CHC ada Uber, so jika anda just nak transit dan bermalam sahaja tak perlu kereta di CHC...

Malam tu tokma masak sardin dan goreng telur...ada bawa sambal ikan bilis dari rumah...Alhamdulillah, tidoq lena malam tu dapat makan nasi...😊

Esok pagi-pagi, wakil syarikat car rental datang ke motel hantar kereta...my dh ikut mereka ke office untuk settle bayaran...kemudian dia berpatah balik ke motel...selepas breakfast kita check out untuk ke destinasi seterusnya...

wbp, sebelum tu nak ronda-ronda dulu bandar CHC...nak cari kedai halal untuk beli meat and chicken sikit...Alhamdullillah jumpa kedai yg di cari (google map)...kkida tahu kedai ni dari Uber driver malam tadi masa nak ke Countdown...warga Indonesia yg telah bermastautin di NZ lebih 10 tahun...mula-mula dia cakap english dengan kita...bila tau kita orang Msia terus keluar bahasa Indonesianyer...hehe...

Kedai jual daging tersebut milik warga arab atau syria, tokma tak pasti...kat situ ada banyak rempah ratus dan barangan runcit yg pastinya halal, InsyaAllah...daging, ayam, kambing semua ada...siap potong dan bersih, tinggal nak masak jer...

lepas setel hal daging, kami pun carilah jalan untuk ke destinasi seterusnya iaitu Farlie...dalam dok pusing-pusing Mr Hubby termasuk ke dalam kawasan perumahan..:) cantiklah pulak...ada sungai yg jernih mengalir dalam kawasan taman perumahan...bestnye...tengah-tengah bandar pula tu...

masa tokma gi tu pokok sakura aka cherry blossom tengah galak berbunga...peak season of cherry blossom...memang cantiklah...di NZ juga banyak pokok sakura ni...merata-rata...cuma takdalah taman khas untuk view bunga ni seperti di Japan atau Korea.


Lepas dan puas bergambar, kkida pun meneruskan perjalanan yg jauh itu...melalui ladang, gunung ganang dan sungai...ada dua jalan menuju ke Farlie atau Tekapo...jalan dalam atau jalan luar (berhampiran laut), kkida pilih jalan yg ramai rekomen iaitu Rakaia Gorge...

Sepanjang jalan memang indah belaka...Subhanallah, cantiknye bumi Allah...Jenuh nak stop kereta banyak kali sebab nak rakam pemandangan yg indah...😂

Di Rakaia Gorge ada free parking area untuk anda berhenti makan dan berehat...ada toilet/maybe shower juga...cantik tempat ni betul-betul kat tepi sungai ini...kat Rakaia Gorge ni ada juga aktiviti speed boat, berhampiran park...

ini pesanan dari empunya tempat ini....please follow the rules ye...

Jika anda sewa motorhome boleh bermalam di sini...lokasi cantik dan ada facility...ada beberapa tiang paip air tengah taman dan mungkin juga bekalan elektrik (tak pasti pula)...ada notis bertulis kat situ...bayaran terpulang...ikut hati anda...tokma rasa yg dalam envelop tu duit kot...tapi tak hilanglah pulak kan...:)


cherry blossom
cafe
Sebelum tiba ke Farlie kkida singgah minum di sebuah kedai kopi yg comel dan hipster di lokasi yg ntah di mana...out of no where tetiba ada cafe kat simpang jalan...minum kopi dan makan cheese scones...
cheese scones
dalam cafe ni ada jualan aksesori dapor dan souvenir
homestay booked tru Arbnb

kemudian kami teruskan perjalanan menuju ke homestay di Farlie...dah petang baru sampai sebab banyak sangat berhenti...

kenapa Farlie dan tak terus ke Tekapo?

pertama sebab takda accomodation yg sesuai dgn selera tokma, majoriti dah penuh...kedua sebab nak tengok juga view dalam perjalanan ke Tekapo (prefer bertolak pagi)...kalau dah gelap tak nampak apa dah...oleh itu kkida cuba utk tiba ke destinasi sebelum gelap dan sebelum maghrib...agak leceh solat tengah jalan...prefer solat di accomodation...

lepas settle makan malam kkida ajak depa drive to Lake Tekapo...dalam 40km dari Farlie...nak view bintang-bintang di langit kononnya (depa kata apa...stargazing...:)

nanti kkida sambung yek...

Tuesday, November 27, 2018

Sambal Sardine


entah dah berapa kali kkida share resepi sambal ni kan 😑

takpa, kita share sekali lagi...kot ada tak jumpa yang lama...

ada banyak cara masak ikan sardin...ini salah satu cara yg kkida suka...

1 tin besar sardin, kkida guna produk adabi

cili blender

bawang besar dan cili, dihiris

bawang putih cincang atau tumbuk

air asam jawa atau buah tomato

garam dan gula secukup rasa


celup atau lumur sadin dalam tepung...

panaskan mnyak dan gorend sehingga kekuningan...

angkat dan letak ketepi...

panaskan sedikit minyak dan tumis bawang, cili hingga wangi,

masukkan cili blender dan kacau hingga naik minyak...

masukkan air asam atau buah tomato...

masukkan sadin...garam dan perisa jika suka...

gaul sebati dan hidangkan masa panas...


Sunday, November 25, 2018

Pasar Pagi Sungai Bayor

Jika anda ke Pekan Selama pada hari Jumaat...jangan lupa singgah di Pasar Pagi Sungai Bayor yg terletak 11km dari Pekan Selama.

lemang sentiasa ada di pasar pagi...tak semestinya pada hari raya jer...

Apakah keistimewaan Pasar Pagi Sungai Bayor (PPSB)

PPSB adalah pasar terbuka yg panjang sekali di Perak (google said)...panjangnya lebihkurang 2km...memang panjanglah...hehe...memang tak dayalah saya nak menapak sejauh itu...tapi rasanya yg agak meriah adalah pada permulaan pasar...semakin ketengah semakin sepi...orang semakin kurang...mungkin juga majoriti yg datang nak beli barangan dapor basah dan kering yg dijual di permulaan pasar...semakin ke dalam most gerai menjual pakaian dan lain-lain peralatan rumah...

kue peria...tak pernah makan ni...
putu mayam
Saya memang suka jenjalan kat pasar-pasar jika ke mana-mana...secara kebetulan kami balik ke Selama kerana menghadiri majlis kenduri kahwin adik sepupu suami July lalu...saya terbaca yg PPSB menarik...since kenduri pada hari Sabtu, sedang eloklah...bolehlah kkida ronda-ronda pasar...jalan-jalan cuci mata 😎

Saya booking rest house di pekan Selama utk dua malam...itu sahaja accomodation yg terbaik yg available di Selama yg terdekat dengan kampung hubby...:)

Ok not bad...setakat nak tidor satu dua malam tu oklah...:)

nasi lemak 50 sen...sedap...
Pagi Jumaat dah keluar menuju ke Sungai Bayor...nak cari breakfast dulu sebelum ke PPSB....secara kebetulan ada kawan sekolah dh (masa dia kecil dulu) meniaga nasi lemak dan kueh mueh di Sungai Bayor...kami pun singgahlah...nak rasa nasi lemak kampung...mesti bestkan...😍

Nasi lemak 50 sen...mana nak dapat dah la ni kan...comel...sedap, nasinya sejemput jer...yelah padan dengan harga...nasi lemak kampung pekena dengan kopi kampung...memang sentimental habis lah...hehe...

ikan sungai...mahal...
Jalan-jalan di PPSB memang seronok...yelah...pasar pagi tempat kita duduk pasti tak sama dengan pasar pagi kampung....saknika sayuran dan ulam-ulam yg payah kita nak jumpa kat KL ada jual kat PPSB...kebanyakan mereka tanam sendiri belakang rumah...mungkin tanaman organik...:)

Begitu juga dengan hasil tangkapan ikan sungai, daging, ayam, semua ada...terdapat banyak home made kueh mueh, rempah ratus, sos dsbnya...kebanyakkan adalah perusahaan kampung yg diusahakan dari rumah...kkida adalah beli sikit-sikit...

peniaga daging
jala


Kenduri kahwin di Selama memang selalunya best....terutama bab makanan yg dihidangkan pada hari kenduri...mereka masak gotong royong...ada chef kampung...tu sebab sedap...mereka lebih kepada hidangan kampung seperti kerabu dan ulam-ulam...kebanyakkan bahan masakan yg exotic itu diperolehi dari persekitan kampung dan hutan...dan mereka masak seolah nak makan sendiri...cukup serba serbi...jika makanan bersantan memang mereka akan letak santan secukupnya...tak jimat...hehe...

Itulah antara keistimewaan makan kenduri di kampung yg jarang kita jumpa di pekan...masak gotong royong jauh lebih jimat...dan pastinya lebih sedap...kkida nak share sikit food photos kenduri ye...

kueh mueh kampung
Selepas jenjalan kat PPSB kami balik ke hotel sebab dh nak solat jumaat...lepas solat jumaat kami ke rumah bapa saudara yg akan sambut menantu esok...janji nak lunch rumah depa...my dh nak sangat makan kerabu umbut bayas...so dia pun dengan murah hati belanja untuk menu tersebut...upah orang kampung untuk cari umbut tersebut dalam hutan...bukan senang...yelah benda sedap memang kena susah payahlah sikit...sebatang RM30...so 30 batang? lebih kurang camtulah...

umbut bayas memang sedap buat kerabu....itulah pertama kali kkida makan umbut bayas...:)


kami sampai rumah paksu dah petang...tapi sebab belum lunch we all pun tibailah sepinggan umbut...hingga kenyang...sedapnya weh!!! pandai sungguh maksu buat kerabu...bancuhan kuah tu memang sedap...😘
lauk-lauk sampingan
bubuir jagung dan gamdum...yummm
kek anak buah buat...dia belajar dlm bidang kulineri
makcik-makcik sedang kopek bawang...bukan #membawang ye
#berbaiksangka #takbaikmenuduh :)
Ada lagi photos makanan yg kkida makan kat Selama yg kkida nak share kat sini...nantilah kkida sambung lain kali ye....

Friday, November 23, 2018

Kashmir ~ Pahalgam

Banyaknya photo-photo tokma ke Kashmir bulan mac/april tahun ni...rasa terpanggil utk share pemandangan Pahalgam yg cantik itu....

Hampir seluruh scene cerita Bobby dirakam di Pahalgam...mungkin tahun 70an daerah Pahalgam lebih indah lagi kerana kurang pencemaran...namun kawasan ini ceruk...tiada banyak pembangunan...hanya hutan-hutan di tebang dijadikan kawasan rumput utk pelihara kambing...

Jarak Srinagar ke Pahalgam sekitar 90km...kkida nginap satu malam di Pahalgam...untuk ke Aru Valley kkida sewa kereta lain kerana itu undang-undang mereka...yelah orang tempatan pun nak cari rezki juga....sewa kereta pun tak begitu mahal, perjalanan naik turun bukit dan melalui lereng bukit dan gunung...takut tapi berbaloi...

oklah tokma tak nak cakap banyak...jom kita tengok foto-foto yang berderet ni...kkida pun tak tau nak pilih yg mana utk share kat sini...semua foto ada cerita tersendiri...first few photos ni adalah anak-anak yg tinggal di perkampungan dalam perjalanan ke Pahalgam...mereka friendly...bila ajak ambik gambar ada yg suka ada yg lari...tapi bila tokma tunjuk duit depa pun cepat-cepat dtg nak join ambik gambar...kita pun niat nak sedekah pada anak-anak ni...mereka susah...memang tak kenal erti kemewahan...mereka mungkin dah biasa dengan kehadiran tourists...
kkida agak sedihlah tengok anak-anak ini...
bagaimanakah masa depan mereka...semuga
Allah swt lindungi mereka...
yg ni lari taknak ambik gambar...:)
Foto bawah ni adalah hotel/resort kediaman kkida di Pahalgam utk satu malam...
Kalahoi Green Resort...nice resort...lokasi sebelum pekan Pahalgam...kkida tempah di booking.com
laling and me
laman resort yg cantik...berdekatan sungai

Petang selepas check in hotel kkida dan hubby ke Aru Valley...memang dari awal lagi plan nak ke tempat tersebut...one of tourists destination yg tak boleh dielakkan....jarak lebih kurang 12km dari Pekan Pahalgam...

Untuk ke Aru Valley tak boleh dengan kenderaan yg kita naik dari Srinagar....kena ambil kereta sewa di Pekan Pahalgam...ada stesen khas untuk sewa kenderaan...kkida tak ingat dah berapa harga sewa, tapi taklah mahal...harga mampu milik...:)

Foto-foto bawah ini adalah pemandangan sepanjang perjalanan pergi dan balik dari Aru Valley...melalui lereng gunung ganang dan sungai...Subhanallah memang cantik sungguh alam ciptaan Tuhan...cuaca pula nyaman...

Pekan Pahalgam
wanita yg memikul kayu api dan saknika keperluan...
Pemandangan sepanjang jalan di Pahalgam...aktiviti penduduk tempatan...kkida lihat wanita2 di sana bekerja agak berat juga...anda lihatlah sendiri....tak nampak pulak lelaki yg memikul kayu api di sana...

Chandanwari - satu-satunya kawasan yg masih bersalji di
Pahalgam...sangat tebal...
Betaab Valley - beautiful
Aru Valley - di sinilah banyak scene dari filem Bobby
...yg guling-guling atas rumput tu...hehe
Hamparan luas...ladang bunga canola...sepanjang perjalanan dari Kashmir ke Pahalgam...cantik sangat pemandangan...
Ok sebelum menutup cerita Pahalgam kkida nak kenalkan Munir dan mobilnya...kenderaan kkida dan hubby semasa di Kashmir...kereta Munir ni bersih gila...setiap hari kerja dia mengelap kereta aje sementara tunggu kkida siap (sayang kemain kat kereta tu:)

Munir ni sangat baik orangnye...kkida kenal dia melalui Ilham, empunya homestay di Srinagar (kkida sewa di rumah/homestay Ilham di Srinagar)...wbp, kenderaan Munir takda AC...masa tu pula cuaca agak panas di Srinagar...memang berpeluhlah tokma...huhu...tapi sebab Munir tu baik sangat...kkida pun redha 😅

wbp, untuk ke Sonmarg kkida terpaksa sewa kereta lain kerana perjalanan yg jauh...jenuh juga jika naik kereta Munir yg takda AC tu...jika musim sejuk ok sangatlah sebab ada heater...

Note: kkida ada cerita tentang pengalaman kkida tido atas houseboat...entri baru tapi kkida backdatedkan sebab lebih relevan lagi...