Thursday, April 12, 2018

Srinagar ~ houseboat

Pengalaman kkida tinggal tiga malam dalam houseboat tidaklah best sangat...elok-elok duduk atas darat pi duduk dalam air...hehe...
Nothing speciallah pada pandangan kkida....tak pasti pandangan anda yg pernah tinggal dalam houseboat...kkida rasa macam terperangkap dalam ruang yg sempit dan tak boleh nak ke mana-mana....houseboat yg kkida duduk tu kena naik sampan atau shikara dari jeti utk sampai ke situ...ada jalan darat...tapi agak tersorok sikit...hanya kenderaan milik houseboat sahaja yg boleh lalu ikut jalan tersebut...
Jika anda teringin juga nak duduk houseboat di Srinagar, pilihlah houseboat yg anda boleh akses dari darat...maknanya tak perlu naik sampan utk sampai ke houseboat tersebut...ada beratus pilihan houseboat....harga juga bermacam....ada yg sangat mahal sehingga ribuan ringgit satu malam...ada yg sangat murah, harga tak masuk akal...tepuk dada tanya selera...tapi jika anda datang pada musim sejuk, pastikan boat pilihan anda ada heater ye, begitu juga jika datang musim panas, pastikan ada AC...jangan pilih yg terlalu mahal, average houseboat memadai....pilihlah yg good rating...
Houseboat yg kkida duduk tu mengada mahal, Mascot Houseboat, kononnya nak yg terbaik (five star)...huhu....tapi sebenarnya taklah hebat mana pun...terasa rugi juga....jika duduk hotel biasa 4 or 5 star kat bandar Srinagar pun lagi berbaloi...(itu sebab jangan mudah terpedaya dengan foto-foto yg dipamirkan dlm socmed ni...:)

Dulu-dulu mat saleh duduk atas houseboat sebab mereka tak boleh duduk atas darat atas sebab hak pemilikan....lama kelamaan dah jadi tarikan pelancung pulak...

kini houseboat terlalu banyak atas tasik-tasik tersebut...side by side...you tengok tingkap I, I tengok tingkap you atau you tengok vontot I, I tengok vontot you...nothing speciallah pada kkida...boat-boat ni semua memang tak bergerak...stick to the ground...jika anda nak rasa betul-betul tido atas houseboat kkida sarankan youall cuba naik boat di Halong Bay, Vietnam...yg tu memang dia bawa kita belayar dan bermalam atas laut betul...hehe...ngerilah pulak...😀
Nigeen lake
Dal Lake
btw, tokma memang takleh tido atas airlah sebenarnya...tak nyaman kata orang tu...😓

Terdapat dua tasik yg jadi tumpuan houseboats, Nigeen lake dan Dal lake...Dal lake lebih popular berbanding Nigeen lake...saranan kkida jika youall nak juga cuba tido atas houseboat di Srinagar, cukuplah setakat satu malam, atau paling kuat dua malam, tiga malam cam kkida too longlah...naik boring pulak...nasiblah hubby dan kkida sakit perut hari ketiga tu, so both of us tido jer sepanjang hari dan malam...tak larat nak buat apa, makan pun tak lalu...asik gi toilet jer...puncanya sebab tak ngam dengan food yg mereka hidangkan atas boat tersebut...terlalu spicy dan oily...perut tokma takleh terima lately kalau terlalu spicy....
Sepanjang tiga hari atas houseboat memang tak amanlah kita...pantang tengok muka ajer ramailah yg menderu nak menjual itu ini...tak layan nanti depa kata kita sombong...kita kata kita tak nak pun penjual-penjual ni terus juga dok minta kita tengok barangan mereka....jika kita dalam sampan untuk ke mana-mana pun mesti depa tahan sampan kita tu...suruh kita beli juga...

kkida pun atas dasar kasihan belilah juga sikit-sikit souvenir utk bawa balik...apa lagi fridge magnet dgn key chain ajelah...:)
kari pekat kemain...memang tak ngamlah dgn tokma :(

No comments:

Post a Comment