Thursday, April 12, 2018

Srinagar ~ houseboat

Pengalaman kkida tinggal tiga malam dalam houseboat tidaklah best sangat...elok-elok duduk atas darat pi duduk dalam air...hehe...
Nothing speciallah pada pandangan kkida....tak pasti pandangan anda yg pernah tinggal dalam houseboat...kkida rasa macam terperangkap dalam ruang yg sempit dan tak boleh nak ke mana-mana....houseboat yg kkida duduk tu kena naik sampan atau shikara dari jeti utk sampai ke situ...ada jalan darat...tapi agak tersorok sikit...hanya kenderaan milik houseboat sahaja yg boleh lalu ikut jalan tersebut...
Jika anda teringin juga nak duduk houseboat di Srinagar, pilihlah houseboat yg anda boleh akses dari darat...maknanya tak perlu naik sampan utk sampai ke houseboat tersebut...ada beratus pilihan houseboat....harga juga bermacam....ada yg sangat mahal sehingga ribuan ringgit satu malam...ada yg sangat murah, harga tak masuk akal...tepuk dada tanya selera...tapi jika anda datang pada musim sejuk, pastikan boat pilihan anda ada heater ye, begitu juga jika datang musim panas, pastikan ada AC...jangan pilih yg terlalu mahal, average houseboat memadai....pilihlah yg good rating...
Houseboat yg kkida duduk tu mengada mahal, Mascot Houseboat, kononnya nak yg terbaik (five star)...huhu....tapi sebenarnya taklah hebat mana pun...terasa rugi juga....jika duduk hotel biasa 4 or 5 star kat bandar Srinagar pun lagi berbaloi...(itu sebab jangan mudah terpedaya dengan foto-foto yg dipamirkan dlm socmed ni...:)

Dulu-dulu mat saleh duduk atas houseboat sebab mereka tak boleh duduk atas darat atas sebab hak pemilikan....lama kelamaan dah jadi tarikan pelancung pulak...

kini houseboat terlalu banyak atas tasik-tasik tersebut...side by side...you tengok tingkap I, I tengok tingkap you atau you tengok vontot I, I tengok vontot you...nothing speciallah pada kkida...boat-boat ni semua memang tak bergerak...stick to the ground...jika anda nak rasa betul-betul tido atas houseboat kkida sarankan youall cuba naik boat di Halong Bay, Vietnam...yg tu memang dia bawa kita belayar dan bermalam atas laut betul...hehe...ngerilah pulak...😀
Nigeen lake
Dal Lake
btw, tokma memang takleh tido atas airlah sebenarnya...tak nyaman kata orang tu...😓

Terdapat dua tasik yg jadi tumpuan houseboats, Nigeen lake dan Dal lake...Dal lake lebih popular berbanding Nigeen lake...saranan kkida jika youall nak juga cuba tido atas houseboat di Srinagar, cukuplah setakat satu malam, atau paling kuat dua malam, tiga malam cam kkida too longlah...naik boring pulak...nasiblah hubby dan kkida sakit perut hari ketiga tu, so both of us tido jer sepanjang hari dan malam...tak larat nak buat apa, makan pun tak lalu...asik gi toilet jer...puncanya sebab tak ngam dengan food yg mereka hidangkan atas boat tersebut...terlalu spicy dan oily...perut tokma takleh terima lately kalau terlalu spicy....
Sepanjang tiga hari atas houseboat memang tak amanlah kita...pantang tengok muka ajer ramailah yg menderu nak menjual itu ini...tak layan nanti depa kata kita sombong...kita kata kita tak nak pun penjual-penjual ni terus juga dok minta kita tengok barangan mereka....jika kita dalam sampan untuk ke mana-mana pun mesti depa tahan sampan kita tu...suruh kita beli juga...

kkida pun atas dasar kasihan belilah juga sikit-sikit souvenir utk bawa balik...apa lagi fridge magnet dgn key chain ajelah...:)
kari pekat kemain...memang tak ngamlah dgn tokma :(

Sunday, April 8, 2018

My trip to Kashmir ~ day 2

old town of Srinagar

Assalam,
Tumpang tengah rajin baik tokma update cecepat kan...lol...

masjid
Hari kedua kami ke Sonamarg, 90km dari Srinagar...memang dah termasuk dalam list kkida utk melihat tempat itu...katanya cantik...

pokok buah apa tah...lupa dah tokma...:)
Jauh juga rasanya perjalanan kami...kerana jalan dua hala...dan tidaklah sebaik jalan kita...pemandu pulak macam stress ajer...tak friendly...tanya sepatah jawap sepatah...kali ni kkida guna kereta lain pula...salon yang ada aircon...hari pertama kereta takda AC, panas kemain dan hidung pun naik sakit dah sebab dok hidu asap...

lembah yang pastinya dilitupi salji yang tebal ketika musim sejuk
Pemandangan sepanjang perjalanan memang menakjubkan, gunung ganang yang masih dilitupi salji...cantik sungguh...Syukur sangat saya diberi kesempatan oleh NYA utk menikmati pemandangan seindah ini...Alhamdulillah...

pasar pagi dalam perjalanan ke Sonamarg...pekan kecil
Sepanjang perjalanan juga kami melalui beberapa pekan kecil...ada yang sempat tokma abadikan gambar...mereka dah tak hairan dengan pelancung...:)

Cuma mereka akan teruja bila tengok kita orang islam...

makcik-makcik beli buah-buahan


dear hubby mencari kacang utk kunyap-kunyap dalam kereta

perkampungan yang dikelilingi gunung-ganang


lebihan salji dan glacier
Bekas-bekas salji masih ada, namun cuaca dah semakin panas...berialah tokma hangkut baju tebal...lol...langsung tak pakai...len kali tak leh percaya dah pada ramalan cuaca...:(

dah berdua ajer...selpie jelah yang mampu...heeee

welcome to Sonamarg

Sunhanallah...cantik sungguh alam ciptaan MU Ya Allah...
Tempat ini menjadi tumpuan pelancung utk bermain salji...namun kena hire orang local sebagai tourist guide...

Kalau larat pilah panjat ke puncak gunung tu...mesti sangat indah pemandangan dari atas...tokma takat main kot bawah jelah...:)


dalam perjalanan pulang...sempat singgah ladang mustard
Sepanjang perjalanan pergi dan balik kami menikmat keindahan pemandangan gunung ganang yang sangat indah juga ladang pokok mustard yang menguning...memang sangat cantik...overall Kashmir memang cantik...

Apa yang saya lihat memang tidak mengecewakan...sebab itu Kashmir digelar Heaven on Earth...maybe betullah kot...

Foto-foto ini mengiakan apa yang saya katakan...namun melihat sendiri adalah yang terbaik jika benar-benar ingin menikmati keindahan bumi ini...

mustard

sungai yang mengalir dari pergunungan salji

gorengan

the other side of Dal Lake

Jalan sekeliling Dal Lake

malam mencari buah buahan...
InsyaAllah ada masa tokma update lagi...

Saturday, April 7, 2018

My trip to Kashmir ~ day 1


Assalamualaikum,
Lama sungguh kkida tak hupdet blog ini...sampai berhabok...:'(
Lately tokma not feeling goodlah...sakit tua kot...hehe...mood juga ke laut...malas giler...:)

Tapi kerana sayangkan foto yang kkida abadikan masa trip ke Kashmir baru-baru ni, maka kkida gagahkan juga utk share di blog ini...kerana Kashmir memang sangat awesome...one of my best destination ever...bukan europe, tapi Kashmir...sebuah daerah yang terletak di utara India...

Kashmir kini terbelah dua...sebahagian dalam Pakistan sebahagian dalam India...hati mereka juga memang sentiasa berduka dan terbahagi dua...antara suka dan duka...kalau nak cerita berkaitan hal ini memang sangat sensitiflah...oleh itu lebih baik saya ceritakan hal berkaitan keindahan mukabumi mereka sahaja...

awesome view dari pesawat ketika menghampiri Srinagar Airport


Angan-angan kkida nak ke Kashmir memang terpendam lama dah...tapi dek kerana macam payah jer nak ke sana disebabkan pergolakan negara itu...maka kkida simpan dalam hati...InsyaAllah satu hari ni jika ada rezki sampailah ke 'syurga atas dunia' itu...

Alhamdulillah pada 29march2018 tokma jejakkan kaki ke bumi Kashmir...:)
Trip selama 6 malam....namun dalam kegembiraan itu rupanya ada juga kedukaan dalam perjalanan tokma dan hubby...InsyaAllah nanti akan saya ceritakan...

Perjalanan dari airport ke hotel

Kashmir memang jauh berbeza dari bandar lain India, pekannye bersih, tak nampak sampah merata seperti apa yang saya lihat di Delhi, Agra, Jaipur, hyderabad dan Lucknow...mungkin kerana mereka Islam, maka mereka terapkan apa yang diajar oleh Islam, kebersihan sebahagian dari iman...:)


Perjalanan dari airport ke penginapan mengambil masa sekita 40 minit lebihkurang...sampai sahaja di penginapan (bed and breakfast) check-in solat dan lunch...sebelum keluar untuk sight seeing...

capati dan kari ayam ala Kashmiri for
lunch
Dal lake...deretan houseboat...
Pemandangand dari Pari Mahal
 Pari Mahal, sebuah taman Mughal yang terletak atas di lereng pergunungan Zabarwan...pemandangan Dal Lake dan Tulips Garden dapat dilihat dari sini...

Pari Mahal
Tulips Garden
Tarikan pelancung sejak 2007...walaupun tak sehebat Tulips festival di Keukenhof, Holland...namun bagi saya yang pertama kali melihat banyaknya bunga tulip dan tak pernah sampai lagi ke Keukenhof (InsyaAllah ada rezki tokma akan sampai satu hari nanti...:)...nampak sangat cantik dan menarik...ditambah pula dikelilingi gunung-ganang...memang sangat beautifullah...:)

Nikmatilah keindahan foto-foto yang sempat tokma ambik ni...namun gambar tidak dapat menandingi kecantikan secara realiti...

tulips pelbagai warna, ada yang dah full bloom ada yang baru nak
 berputik...
kat sini bersepah sapa tu...artis yang hensem dan lawa tu...hehe
kekacang gamaknya...tokma suka lihat, tapi tak berani mencuba...
bukan mengada tapi takut perut kita yang tak mampu terima...

Selepas puas mengelilingi taman tulip...tokma ke Dal Lake dan naik shikara...iaitu sampan yang dihias cantik...sambil menikmati sate yang juga dijual atas shikara...Dal lake memang sangat terkenal bagi para pelancung...terdapat berpuluh deretan houseboat atas Dal lake...


keindahan Dal lake waktu senja...Allah SWT ciptakan bumi seindah ini utk kita nikmati...sambil terus memuji...

"maka nikmat Allah yang mana satukah yang mahu engkau dustakan"

InsyaAllah jika ada kerajinan tokma sambung lagi ye...ni baru day 1...:)