Thursday, June 16, 2016

bagaimana kkida travel?

Assalamualaikum,
Ramadhan Ya Ramadhan...dah 11 hari kita berpuasa...bagaimana Ramadhan anda...kkida ok...tahun ni rasa cam selesa sangatlah 😍...makan sahur tak banyak, tapi takda terasa letih sangat dan perut tidak meragam/berangin seperti tahun tahun lalu...mungkin faktor usia kot :)

Kkida agak kurang aktif berblog puasa ni...sebenarnya memang lately kurang banyak berinternet secara keseluruhannya...hehe...yelah ada benda lain yang lebih mustahak dan perlu kita hadap kan....:)

Walau bagaimanapun untuk beberapa entri akan datang, kkida ingin share sedikit sebanyak ilmu bagaimana kkida travel (dapat gak pahalakan share ilmu...hehe) kerana ada yg bertanya macam mana kkida move around, transport, pilihan penginapan, itenarary, budget, keselamatan dan lain-lain...

kebun teh Bogor ~ my recent trip

Kkida bolehlah share sikit-sikit cara kkida travel, kkida bukanlah pro sangat...sekadar perkongsian pengalaman yang pernah kkida lalui...lain orang lain cara mereka travel...ikut budget dan minat masing-masing...ada yg suka lihat keindahan alam, ada yg suka shopping, ada yg suka visit muzium dan gallery, ada yg suka aktiviti lasak seperti panjat gunung dsbnya, ada yg suka ngopi sahaja sambil tengok orang lalu lalang 😂

Oklah, taknak pok pek banyak sangat...kkida teruskan dengan persoalan "bagaimana kkida travel"?

Soalan 1: Pilihan destinasi?

So far, negara yang paling banyak sekali kkida lawati adalah Indonesia...hampir semua bandar dan pekan besar Indonesia kkida dah jejaki...ada yg dah melebihi 5 kali...Jakarta, Bandung, Medan, Padang, Bukit Tinggi, Jogja, Aceh, Palembang, Surabaya, Lombok, Bali...

Puncak Bogor ~ latest trip just before Ramadhan

kkida dah travel hampir seluruh Pulau Jawa dengan kereta...travel more than 1000km...Jakarta ke Bandung ke Jogja dan patah balik hingga ke Jakarta...dan dari Surabaya ke Malang ke Gunung Bromo ke Bali dan patah balik ke Surabaya cover lebih 1,000km juga...dan dalam masa sepuluh hari., travel dengan famili...ada juga kkida travel dengan hubby aje...seperti baru-baru ni sebelum puasa kkida ke Bogor dan Banda Aceh...travel dengan kawan pun ada...:)

kenapa kkida suka Indonesia?

1) Sebab negara tersebut paling dekat dengan kkida....sepelaung aje 😂...bandar yg dekat seperti Medan, Padang dan Aceh, naik flight tak sampai sejam dan harga tiket lebih murah berbanding ke Sabah dan Sarawak.

 perbandingan harga tambang pesawat KL
 to Padang dan KL to Kucing
 pada tarikh yg sama

2) Pemandangan...salah satu sebab kkida suka ke Indonesia...mereka ada pemandangan yg kita tak ada...bukan pemandangan yg cantik ajer, pemandangan yg kurang 'cantik' juga banyak...dan ia memang sangat interesting pada kkida...keluar dari kotak kehidupan harian kita (same with my hubby and kids...)


3) Makanan...ini paling utama (Halal)...Indonesia ni ada banyak suku dan budaya...negara mereka luas....dari hujung banda aceh nun hingga ke Bali, Sulawesi, Kalimantan...dan beribu pulau lagi....jenuh kalau nak explore semua 😃

Makanan mereka pun bermacam...yelah negara besar, manusia berjuta...makanan Pulau Sumatera amat berbeza dengan Pulau Lombok dan Jawa...dan kkida memang penggemar nasi padang, tapi kurang gemar makanan Jawa Timur 😐


tok nenek kkida berketurunan bugis and my hubby asal dari Aceh...:)

4) Keselamatan....Indonesia secara amnya ok pada kkida...so far Alhamdulillah, nothing much to worry...dan tiada masalah bahasa...orangnya bermacam ragam...biasalah, negara mereka besar dan manusia ramai...jika kena kelentong sikit-sikit tu tak jadi hal 😆

5) Shopping....kalau kaki shopping memang sesuai ler...nak apa sebut jer...semua ada...mereka kaya dengan seni dan kemahiran...kkida pernah beli pintu dan pasu di Bali...murah sangat...harga shipping lagi mahal :)

Taman Bunga Nusantara Puncak ~ cantik taman ni...
penuh bunga-bunga...cuma panas lit-lit

6) Budget, ikut masing-masing...nak travel macam mana...nak travel murah atau mewah....tapi harga barang dan makanan sama mahal/murah dengan tempat kita...ada sikit mahal jika mereka tahu kita dari Msia...:)

pepes ikan ~ makan kat banda aceh ~ pedas dan sedap

7) AA...sebab ada airasia...harga tiket ada kalanya terlalu murah...kkida pernah dapat tiket RM250 ke Palembang utk 2 orang...:)

InsyaAllah, kkida akan share more tips dan pengalaman dgn lebih detail lagi "bagaimana kkida travel?"

5 comments: