Tuesday, May 10, 2016

Mount Fuji ~ Japan


Assalamualaikum,
kkida tak pasti bagaimana nak describe perasaan ini pertama kali melihat gunung yg sentiasa bersalji di puncaknya itu...amat kagum dengan ciptaan Allah swt...dan amat bersyukur dengan rezki hingga kkida mampu sampai ke lokasi tersebut.

Tatkala memandang kelibat gunung ini dari kejauhan mulut kumat kamit memuji Allah...sampai rasa nak menitis airmata...sayangnye Allah kepada umat manusia di bumi ini sehingga ia mencipta bumi ini sebegitu indah...Allah Maha Besar.

Begitu juga ketika kkida travel ke bumi indah Switzerland...Subhanallah...terasa cemburu melihat terlalu indahnye bumi tempat mereka berpijak...Syukur Ya Allah...dapat tumpang tengok dari dekat 😊


Cantik sangat...Alhamdulillah...itulah kelebihan internet dan mujur ada pocket wifi...dapat tengok hari apa yang cerah dan ada matahari...dapat plan perjalanan ke mount fuji...

Untuk ke mount Fuji aka Fuji-san kami sewa kereta dari Tokyo. Lokasinya 100 km southwest of  Tokyo. Ketinggian Mount Fuji adalah 3,776 meters dan merupakan gunung tertinggi di Japan.

Untuk ke car rental office, kkida anak beranak naik train dari homestay...dalam hujan renyai-renyai...tokma ingatkan cucu tu sebab sewa kereta...bukan senang nak travel dgn bus dalam keadaan cuaca seperti itu...sewa kereta tak berapa mahal (tak ingat dah berapa harga rental) yg mahal adalah tolnya dan minyaknye...menjangkau hingga ratusan ringgit...tu sbb kurang orang memandu di Jepun...lagi pun public transport mereka memang terbaik.

Nasib baik juga tokma bawa anakanda tokma Ajwad...dia memang pakar memandu...tak kira cerok mana...hehe...senang banyaklah tokma...:)

dari kejauhan dah nampak puncak gunung
mount fuji...naik bulu roma tokma...seolah
nampak seperti satu lembaga yg besar depan mata
tol yang mencekik darah :)
lokasi yg sangat cantik utk snap gambar
Naurah masa ni baby lagi...baru 9 bulan rasanya
#ayang tokma
foto-foto mount fuji dari kejauhan

Syukur Alhamdulillah...#nikmatAllahyangmanasatuyangmahukamudustakanwahaimanusia

No comments:

Post a Comment