Tuesday, May 17, 2016

Food Mall, Tokyo


Jika travel kkida memang suka perhati cara orang tempatan menyediakan makanan mereka...cara hidangan, masakan dan sebagainya...

Orang jepun juga suka pada seni persembahan makanan...sebenarnya mereka lebih teliti dari kita...sebagaimana telitinye mereka dalam tatacara kehidupan harian, kita boleh lihat dalam persembahan hidangan mereka...

sepanjang sepuluh hari di Jepun kkida seronok menjamu mata dengan pelbagai jenis makanan dan manisan yg disusun indah dan cantik, kekadang tu terpikir juga banyaknye masa depa peruntukkan untuk menghias makanan.

food mereka simple je...cuma cara display tu yang menarik...


dessert yg dibuat dalam kulit telur...mungkin sejenis puding atau manisan...


mereka sangat suka seafood, terutama udang....majority bergoreng seperti ini...tapi ada juga yang dimasak seperti sambal...versi tak pedas...


orang jepun suka makan sayur dan buah...cara masakan simple...ditumis atau salad...sebab tu  majoriti mereka kurus...hehe...


cantikkan salad atas ni, warna pink lagi...dan bawah ni suhoon yang dicampur sayur...salad yg nampak sedap...kalau makan ni hari-hari mesti kkida boleh kurus melidi kan...😉


Semua makanan ini dijual dalam sebuah shopping mall...nampak exclusive dan menarik, rambang mata kkida tengok, mujur tak leh makan...hihi...jika tak dah rembat semua, nak rasa...lol...

kkida tak pasti shopping mall kita ada tak display makanan seperti ini...kkida jarang pi KL...mungkin ada kot...makanan adalah salah satu tarikan untuk industri pelancungan...#JJCM

mana-mana negara yg pernah saya lawati, mesti nak tengok cara mereka mengolah makanan, terutama makanan tradisi mereka...jika boleh makan kita makan, jika tak boleh makan kira perati saje...

kkida amat sokong jika kerajaan promo makanan kita hingga ke tahap international...ia industri yang menguntungkan, jika dapat buat foodmall macam ni lagilah cun...pasti penuh pelancung datang kerana makanan kita tak kurang hebatnya...nasi lemak, lontong, laksa, mee rebus, kueh mueh melayu lama...makanan ringan dan sebagainya...InsyaAllah kan...satu hari nanti...


Berbalik kepada cerita foodmall tadi...makanan-makanan tersebut dipamirkan dalam glass display, macam kedai jual emas dan jam tangan gitu...bersih dan cantik...sepatutnya macam tulahkan...dan harganya boleh tahan mahal...yelah dah nampak mewah, takkan nak jual murahkan 😂

Makanan jepun simple...mereka kurang makan makanan berlemak...makan kering atau dengan sup...kurang kolesterol...sbb tu mereka kurus lawa...walau dah tua...:)


Jika travel ke Jepun kena bawa banyak duit ye, sbb food mahal sana...halal food ada di Tokyo...tapi agak limited pilihan makanan...Msian restoran juga ada...cuma nak mencarinya tu leceh sikit...

3 comments:

  1. Ya Allah... nape la tertengok entri kkida masa tgh puasa ni...huwaaa...

    tp betullah kkida ckp kalau kita taknak beli pun tentu terbeli jugak kalau tengok presentation makanan macam ni kan kkida...

    ReplyDelete
  2. Betul apa yg kkida sebut tentang kebersihan tu..malu bila dibandingkan tahap kebersihan kita dan negara Islam yg lain dgn depa..

    ReplyDelete
  3. Setuju dgn statement kkida..kita dan negara Islam yg lain mmg jauh ler ketinggalan dlm aspek kebersihan.

    ReplyDelete