Monday, May 23, 2016

BeFdaY SaYa

sorry ek muka saya masam sebab saya baru bangun tidor...


Salam,
hari sabtu mama saya buat befday saya...best sangat befday saya...mama main order ajer semua...cantik dan saya suka...tq mama...tq ayah...


napelah dia orang ni semua, terlebih lebih lak, saya relax ajer...:) 


kek saya tokma tempah kat auntie shashue...kalau minat boleh gi kat ig dia @sugarpinkicing


aman pun ada...aman tu dua pupu sayalah...sebab mummy aman dengan mama saya sepupu...tq aman sebab datang befday saya...i luv you...:)


 yang ni ayah chu saya...i luv you ayahchu


haaaa....yang ni adalah orang yang paling saya sayang...yeay...tokma dengan tokayah....muaaaahhhh!!!


my uncles and aunty...mama n ayah...


sekianlah sahaja birthday saya yang pertama...InsyaAllah tokma kata dia nak buat birthday saya every year sampai umur saya 12 tahun...tupun kalau tokma saya panjang umur...InsyaAllah...

Thursday, May 19, 2016

Naurah Imaan setahun hari ni...


Alhamdulillah, today Naurah dah setahun hidup di dunia ini...kejap ajer masa berlalu...begitulah jua usia tokma...berkurang dari sehari ke sehari...:)


cucu tokma lahir secara pembedahan...sebabnya...lepas semalamam mama Naurah labour, tiada menampakkan tanda-tanda Naurah akan keluar secara normal...akhirnya tokma cadangkan agar doktor bedah aje...sonang cerita...huhu...


masa dalam pantang memang Naurah tak berapa nak tido malam...after three months baru ok....biasalah...budak cerdik dan banyak akal memang camtukan sayang...


tokma sayang Naurah lebih dari nyawa sendiri...sanggup gadaikan apa saja demi Naurah...semuga Allah swt merahmati cucu tokma hingga ke akhir hayat...jadi wanita solihah dan taat kepada ibu bapa kerana Allah...LOVE you to the moon and back...:)

Tuesday, May 17, 2016

Food Mall, Tokyo


Jika travel kkida memang suka perhati cara orang tempatan menyediakan makanan mereka...cara hidangan, masakan dan sebagainya...

Orang jepun juga suka pada seni persembahan makanan...sebenarnya mereka lebih teliti dari kita...sebagaimana telitinye mereka dalam tatacara kehidupan harian, kita boleh lihat dalam persembahan hidangan mereka...

sepanjang sepuluh hari di Jepun kkida seronok menjamu mata dengan pelbagai jenis makanan dan manisan yg disusun indah dan cantik, kekadang tu terpikir juga banyaknye masa depa peruntukkan untuk menghias makanan.

food mereka simple je...cuma cara display tu yang menarik...


dessert yg dibuat dalam kulit telur...mungkin sejenis puding atau manisan...


mereka sangat suka seafood, terutama udang....majority bergoreng seperti ini...tapi ada juga yang dimasak seperti sambal...versi tak pedas...


orang jepun suka makan sayur dan buah...cara masakan simple...ditumis atau salad...sebab tu  majoriti mereka kurus...hehe...


cantikkan salad atas ni, warna pink lagi...dan bawah ni suhoon yang dicampur sayur...salad yg nampak sedap...kalau makan ni hari-hari mesti kkida boleh kurus melidi kan...😉


Semua makanan ini dijual dalam sebuah shopping mall...nampak exclusive dan menarik, rambang mata kkida tengok, mujur tak leh makan...hihi...jika tak dah rembat semua, nak rasa...lol...

kkida tak pasti shopping mall kita ada tak display makanan seperti ini...kkida jarang pi KL...mungkin ada kot...makanan adalah salah satu tarikan untuk industri pelancungan...#JJCM

mana-mana negara yg pernah saya lawati, mesti nak tengok cara mereka mengolah makanan, terutama makanan tradisi mereka...jika boleh makan kita makan, jika tak boleh makan kira perati saje...

kkida amat sokong jika kerajaan promo makanan kita hingga ke tahap international...ia industri yang menguntungkan, jika dapat buat foodmall macam ni lagilah cun...pasti penuh pelancung datang kerana makanan kita tak kurang hebatnya...nasi lemak, lontong, laksa, mee rebus, kueh mueh melayu lama...makanan ringan dan sebagainya...InsyaAllah kan...satu hari nanti...


Berbalik kepada cerita foodmall tadi...makanan-makanan tersebut dipamirkan dalam glass display, macam kedai jual emas dan jam tangan gitu...bersih dan cantik...sepatutnya macam tulahkan...dan harganya boleh tahan mahal...yelah dah nampak mewah, takkan nak jual murahkan 😂

Makanan jepun simple...mereka kurang makan makanan berlemak...makan kering atau dengan sup...kurang kolesterol...sbb tu mereka kurus lawa...walau dah tua...:)


Jika travel ke Jepun kena bawa banyak duit ye, sbb food mahal sana...halal food ada di Tokyo...tapi agak limited pilihan makanan...Msian restoran juga ada...cuma nak mencarinya tu leceh sikit...

Tuesday, May 10, 2016

Mount Fuji ~ Japan


Assalamualaikum,
kkida tak pasti bagaimana nak describe perasaan ini pertama kali melihat gunung yg sentiasa bersalji di puncaknya itu...amat kagum dengan ciptaan Allah swt...dan amat bersyukur dengan rezki hingga kkida mampu sampai ke lokasi tersebut.

Tatkala memandang kelibat gunung ini dari kejauhan mulut kumat kamit memuji Allah...sampai rasa nak menitis airmata...sayangnye Allah kepada umat manusia di bumi ini sehingga ia mencipta bumi ini sebegitu indah...Allah Maha Besar.

Begitu juga ketika kkida travel ke bumi indah Switzerland...Subhanallah...terasa cemburu melihat terlalu indahnye bumi tempat mereka berpijak...Syukur Ya Allah...dapat tumpang tengok dari dekat 😊


Cantik sangat...Alhamdulillah...itulah kelebihan internet dan mujur ada pocket wifi...dapat tengok hari apa yang cerah dan ada matahari...dapat plan perjalanan ke mount fuji...

Untuk ke mount Fuji aka Fuji-san kami sewa kereta dari Tokyo. Lokasinya 100 km southwest of  Tokyo. Ketinggian Mount Fuji adalah 3,776 meters dan merupakan gunung tertinggi di Japan.

Untuk ke car rental office, kkida anak beranak naik train dari homestay...dalam hujan renyai-renyai...tokma ingatkan cucu tu sebab sewa kereta...bukan senang nak travel dgn bus dalam keadaan cuaca seperti itu...sewa kereta tak berapa mahal (tak ingat dah berapa harga rental) yg mahal adalah tolnya dan minyaknye...menjangkau hingga ratusan ringgit...tu sbb kurang orang memandu di Jepun...lagi pun public transport mereka memang terbaik.

Nasib baik juga tokma bawa anakanda tokma Ajwad...dia memang pakar memandu...tak kira cerok mana...hehe...senang banyaklah tokma...:)

dari kejauhan dah nampak puncak gunung
mount fuji...naik bulu roma tokma...seolah
nampak seperti satu lembaga yg besar depan mata
tol yang mencekik darah :)
lokasi yg sangat cantik utk snap gambar
Naurah masa ni baby lagi...baru 9 bulan rasanya
#ayang tokma
foto-foto mount fuji dari kejauhan

Syukur Alhamdulillah...#nikmatAllahyangmanasatuyangmahukamudustakanwahaimanusia