Saturday, April 23, 2016

day trip ke Nikko


Assalam,
kkida nak sambung cerita trip ke Jepang...:)


Nikko terletak lebih kurang 150km ke utara Tokyo, sebenarnya tempat ni cantik masa musim luruh...memang salah satu destinasi percutian penduduk tempatan...terdapat tasik yg besar...mungkin peninggalan gunung berapi satu masa dulu...masa kami sampai tempat ni lengang aje...macam hauted town pulak...hehe...

yelah...weekday, semua orang kerja...memang lenganglah...Nikko seperti frasers hill jika kat Malaysia,,,weekend getaway...tapi sebab dijaga rapi dan airpun pun jernih dan bersih, maka memang best sangatlah tempat ni kkida rasa. #manasampah


terdapat banyak sampan dan bot kecil untuk disewa...


untuk ke Nikko kkida sewa kereta ni...harga sewa sehari lebih kurang 20,000 Yen.

just nice untuk lima orang dan carseat Naurah...anakanda kkida drive (dia memang cekap bab bawa kereta kat negara orang ni...Alhamdulillah), kkida dok sebelah, ariff dan naurah tengah, TiNi dan mama Naurah belakang sekali...hehe (sorry....)


jalan jalan makan angin boleh lah tempat camni...kalau duduk lama takleh lah...lol

pokok pokok semua masih belum berdaun...ranting aje...


InsyaAllah nanti kkida sambung lagi ye...:)

Monday, April 18, 2016

Trips to Tokyo dengan cucu tokma

Assalamualaikum,
neneks dan opahs, aunties...ni Naurah nak sembang sikit pasal trip Naurah ikut tokma gi Jepun aka Tokyo....:)

Best ke gi negeri tu?

Naurah rasa bestlah...sebab tokma ada...heeee....tokma suka layan Naurah...bukan bab basuh berak Naurahlah...yg tu ayah n mama Naurahlah yg layan....lol



masa dalam kapal terbang Naurah rimas lah....duduk aje satu tempat tak leh nak merangkak sana sini...mama tak bagi...lagi pun kapal tebang tu sempit...tapi nasib mama bawa ipad naurah...dia download cerita favourite naurah...:)


leganya bila dah sampai...seronok sangat...tapi cuaca sejuk, so naurah kena pakai baju tebal...yg belakang tu, tulah kapal terbang AA yg naurah naik...


nilah van yg besar kemain yg tunggu kita orang kat airport...boleh naik 12 orang...gila mahal sewa van ni tokma kata...tapi naurah punya pasal takpalah...:)


semua orang pun cam tekedu ajer tengok saiz van tu...pastu semua pun gelak, termasuklah naurah...lololol...

sebab ambik van ni...nilah...semua pun hangkut beg besar gedabak...lagipun dah malam, train takda...kalau taknak sewa van ni kena sewa teksi 2 buah...lagilah mahal tambang nye...:(


photos bawah ni semua tokma ambik kat banyak lokasi...naurah beraksi ajer...demi tokma naurah...lol


ayah naurah tukang dukung naurah...dia guna tempat dukung tu...best juga bergayut macam tu...
bila letih naurah pun tido ajerlah...

 
TiNi naurah suka sangat beli ice cream...dia suka belanja naurah...love you TiNi...


 mama n ayah ni tak habis habis dengan hp, okiiing laaaa...:/


ayahlang Naurah tak reti sembang dengan Naurah....tapi kat sana Naurah suka juga kalau ayahlang dukung...ayahlang Naurah ni single lagi...tapi tak available...tokAyah Naurah tak bagi ayahlang ada girlprend lagi....sayang ayahlang...:)


 dah le TiNi....Naurah letihlah...nak tido...nak balik...nak susu...


tokma kata dia suka photo ni...nampak cam Naurah renung puncak fujisan dari dekat...hehe...MasyaAllah cantiknya....Alhamdulillah Naurah merasa tengok gunung ni dari dekat...:)


btw, TiNi Naurah jual bag longchamp...mama Naurah pun jual bag juga...depa datang Japan bukan semata nak jalan...nak promo bag jugak...masing-masing bawa banyak bag sebab nak ambik gambor...tokma kata sambil menyelam minum ayor....hik hik

kalau neneks and aunties nak beli boleh gi jengah ig @tasbijoux dengan @bagsbyhani

oklah...tokma kata dia nak masak...nanti dia tulis lagi untuk Naurah kat sini...daaaa:)

Friday, April 15, 2016

sakura oh! sakura


Assalamualaikum,
Tokma nak curi masa sikit...nak update gambar bunga sakura sebagai kenangan tokma gi Jepun...bukan senang nak gi ontime time bunga ni tengah lebat...sangatlah cantik...tapi gambar gambar ni tidak menggambarkan rupa sebenar dan betapa cantik nye real sakura...


Perancangan nak lihat dengan mata sendiri bunga sakura ni lama juga kkida angankan...beberapa tahun lamanya...huhu...lepas raya tahun lalu, kkida nekad book tiket...masa tu AA ada sale konon (tapi bila campur itu ini mahal juga jadinya...:)

Namun apa nak jadi-jadilah......sakura oh! sakura...lama ku pendam rasa nak tengok rupa mu dari dekat...tak kira samada kat Jepang, Korea atau China...akhirnya Allah swt makbulkan angan angan kkida...Syukran Ya Allah

Bunga sakura, jangka hayatnya tak lama...dari mula mengembang hingga gugur ambik masa dua minggu aje...lepas tu tunggu le tahun depan pulak yea...hehe


Bukan kita orang asing aje yang teruja dengan bunga sakura ni...orang local yg setiap tahun melalui musim bunga ni pun masih lagi teruja....depa memenuhi taman-taman sakura yang popular...dan secara tradisi mereka membawa makanan dan tikar, bentang bawah pokok sakura yang lebat berbunga...dan menjamu selera bersama-sama kawan-kawan atau famili...mereka sangat menghargai alam semula jadi...dan taman mereka dijaga dengan rapi...bersih dan tiada siapa yang gatal tangan pi petik atau cantas dahan pokok sakura tersebut...:)

kkida seronoklah tengok suasana di taman taman tersebut terutama UENO park dan Shinjuku Goen...dua taman yang cantik...ratusan ribu warga tempatan melepak sambil makan dan sembang-sembang...rasa cam nak join ajer...hehe...

Taman UENO, paling senang sampai kerana ia terletak berhampiran train/metro station, keluar aje dan jln dalam 5 minit dah masuk dlm kawasan taman...:)


Pada hari pertama dan kedua di Tokyo kkida anak beranak menghabiskan masa mencari taman yg indah untuk melihat spring blossoms atau sakura...


Video my trip to Japan yang kkida sempat edit...:)

Terdapat berpuloh taman...tapi memang tak mampu nak pergi semua, so kami pilih pilih ajer mana-mana taman yg punya rating tinggi dan harus dilawati...


Ini pula taman Shinjuku...antara taman tercantik untuk saksikan bunga sakura...dan di taman ini juga ramai warga kota berkelah...cuma kkida tak nampak nasi lemak dengan cucuq jagung aka udang aje...hehe...kalau kita itulah kudapan paling bestkan...orang jepun makanan depa macam tu ajelah...hehe...sedap sangatlah kononnye tu...lol..(jangan marah ye)...depa tak rasa sambal belacan lagi kan kan...muahahaaa...


Mereka memang jenis manusia yang sangat berdisiplin dan rapi...tengoklah cara depa duduk ngadap makanan...(kkida bukan nak puji berlebih lebihan ye...tapi itulah hakikat yg harus kita terima...:)


My trip to Tokyo lebihkurang 10 malam...nak ikutkan banyak gambar dan cerita yang kkida nak share kat sini....Insyaallah jika free...tokma akan sambung lagi...doakan...:)