Sunday, January 10, 2016

umrah ~ share sikit gambar food yek!


Assalamualaikum,
walaupun tujuan pergi bukan nak makan, tapi sebagai orang yg suka nak share apa saje termasuk makanan kkida tak boleh elak dari nak mengambil gambar makanan...bukan tujuan nak menunjuk tapi sajer nak kongsi kot ada yang nak pergi dan first timer boleh lah dapat idea sikit-sikit apa nak makan sebagai kudap kudapan...

since kat Makkah kkida tak include food utk lunch dan dinner dalam package, jadi setiap kali waktu makan kami mencarilah apa yang ada dan berselera pada tekak memasing...kkida duduk kat Al Safwah Towers, makan memang tak susah...laluan ke bilik hotel dari masjid je...mata memang tak boleh lari dari tengok benda makan...hehe...

turun escalator nampak makanan, naik escalator pun nampak makanan...samada nak menyimpang atau tidak jer...huhu...


fruits puree atau juice pekat ni memang kegemaran kkida la...satu bekas SAR10...makanan kat dalam Mall Al Safwah memang mahal berbanding kat luar...sebab lokasi dalam bangunan hotel...mungkin double dari kedai kedai tepi jalan luar...


nasi mandi tak mandi, nasi arab, biryani dll...minimum SAR20 dlm Al-Safwah...kat luar mungkin SAR15 atau lebih murah lagi...

namun oleh kerana kkida tak larat nak mencari atau merayau kat luar dan rasa sangat selesa beli kat dlm situ, maka pejam mata ajelah...lagi pun portionnye besar, boleh makan dua orang kalau jenis yg makan takat 10 suap...hehe...


dan nasinye kering aje...depa letak nasi sebeban dlm bekas aluminium foil tu, pastu letak ayam separuh atas nasi...memang sangat berbaloilah...kalau nak tambahan kuah atau dhal atau sayur dlm SAR5 lagi...


makanan ni kena masak dulu....depa gril aje...tak lama...


semua stall jual makanan yang sepesyen je...takda yang lain...anda pusing satu foodcourt tu atau kat luar pun jenis makanan yang sama je...so takyah le buang masa ok...huhu...kecuali d'saji...:)


kot teringin nak makan roti canai SAR3 sekeping atau teh tarik SAR3 secawan kertas, pi cari kat d'saji...atau jika teringin nasi ayam atau nasi putih gulai lemak ayam atau daging masak kicap, sambal ikan, kari, sambal belacan, rendang, sup ayam, dsbnya...harga murah sikitlah berbanding nasi arab...:)


kebab camni pun sedap, SAR10 satu...oklah...memang mengenyangkan...

mungkin ada yg ingin tahu kenapa kkida tak ambil pakej yg include makanan atau full board...tak leceh ke makan asing-asing...

breakfast memang include dlm harga package...so masa breakfast memang kena makan kenyang-kenyanglah dan breakfastnye lavish...roti saknika jenis, pastries yg pelbagai, cheese yang macam-macam jenis kkida pun tak tau nama, meat slice atau cold cuts yg variety, salad, sosej, macam macam jenis telur, baked potato, mee, nasi roti, cereal, yogurt...dll...

pendek kata makan stail arab plus mat saleh plus indonesialah...eh! kenapa pula stail indonesia tak malaysia...:)


tahukah anda bahawa penginap dalam Al Safwah Towers majoriti adalah jemaah dari Indonesia, hampir 80% mereka sahaja...kekadang kkida pejam celik pejam celik tengok depa saje yg penuhi restoran hotel tu (kkida bukan nak downgrade rakan seberang)...kkida teringat all my maids yg pernah kerja dengan kkida...dlm hati terus berkata setiap kali makan breakfast (sbb depa saje yg penuhi semua meja) kerja apa mereka ni sehingga mampu datang umrah dan duduk hotel sebegini...:)


apa-apa pun kopi atas ni sedap...Nescafe jer pun, tapi sebab susu depa sedap, maka bila dicampur dengan serbuk Nescafe jadi lagi sedap...:)

minuman panas mereka senang je...depa letak satu tong heater susu yg sentiasa panas dan satu tong heater air panas...serbuk nescafe cam foto atas ni dan uncang teh, serta gula paket...so pilihan kita adalah samada nescafe o atau nescafe campur susu atau teh o atau teh campur susu atau susu o atau air panas kosong...itu sahaja...lol...wbp juice depa sangatlah juicy...pekat melekat...:)

so setiap pagi, kkida look forward nak minum secawan susu panas dengan sepeket nescafe dan gula...sedaplah pulak...lol...


juga setiap pagi kkida mesti nak makan pankek atau crepe ni dengan butter dan original maple syrup....kismis dan pistachio...yummy!

Berapakah kkida jimat dengan tidak mengambil pakej full board (lunch n dinner)..i.e. RM9,000 lebihkurang (caya tak?)

seorang RM2,500 xtra jika nak makan lunch dan dinner di Makkah sahaja (Madinah memang full board)...Pak Arab memang mencekik darah kita...RM360 sehari seorang jika nak add lunch and dinner (makan apa tah!!!)

sebaliknya...kkida belanja utk beli makanan yang sangat lavish dengan anak-anak (4 person) kat foodcourt hotel yg mahal tu tak sampai SAR1,000 untuk 7 malam...hehe...(kalau beli kat luar lagilah murah)


breakfast...atas sejenis dip makan dengan roti arab...kkida tengok orang makan kkida pun nak cubalah...tak tau apakebendanya...campur beberapa bahan dan olive oil banyak...sedap...dan bawah ni daun belalai gajah as a salad...huhu...

sangat rugi jika anda tak cuba ice cream depa...:-)
dah macam muka qu puteh lak...,muahahaaa

2 comments:

  1. Wah Kak Ida...untung 8k!! K. Ida ni pandai la. Sharing yang sangaattt berguna.

    ReplyDelete
  2. Wahh nampak sedap!! Dah lama tak masuk blog kkida.. asyik tgk kat ig je.hehe. Semoga kkida sihat2 slalu. ;)

    ReplyDelete