Wednesday, January 20, 2016

cream cheese pound cake



Assalamualaikum, lama kkida tak share resepi kat blog ni kan...asik cerita hal lain aje...:)

oklah hari ni kkida nak share resepi kek ni...lama dah kkida teringin nak buat kek pound cheese ni...semalam baru kesampaian...

Sebenarnya kkida terajin ni sebab last week kkida terbeli mixer yg org meniaga kek guna...hehe...berat dan besar dari mixer yg biasa kita guna kat rumah tu...kenapa kkida beli?

kkida memang lama dah ingat nak beli heavy duty mixer ni...bukannya apa...sbb mixer ni kuat untuk menguli roti atau doh pastry...dan memang betul pun...kuasanya kuat...selamba aje dia uli roti tanpa bergoyang sikit pun...hehe...


ok berbalik kepada resepi kek ni...kkida perolehi dari Joy of Baking.com...kkida suka cheese cake tapi tak suka yg 100 percent cheese...suka ada tepung sikit...search punya search jumpa resepi ni yang sesuai dengan selera kkida...

Resepinya adalah
390g all purpose flour (kkida guna kek flour)
jika guna all purpose four tambah 
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp salt

340g cups unsalted butter, room temperature
226g package cream cheese, room temperature
550 granulated white sugar (kurangkan jika suka)
2 1/2 tsp vanila
zest of one lemon
6 large eggs, room temperature

Cara
Panaskan oven...
cream butter dan cheese hingga smooth, tambah gula dan pukul hingga kembang pada medium high speed (dlm 5 minit)....tambah vanilla dan lemon zest...masukkan telur sebiji sebiji dan pukul rata, akhir sekali masukkan tepung sedikit sedikit...gaul sebati dan tuangkan ke dalam acuan yg telah di gris dan bakar pada suhu 180c selama 60 minit lebih kurang atau sehingga kek masak...


kalau nak guna sebagai kek untuk di dekor pun sesuai ni...yummy

selamat mencuba...lepas ni banyak lah masa kkida kat dapor membaking, tengah rajin ni...

Tuesday, January 19, 2016

perjalanan umrahku ~ part IV

Assalamualaikum,
kkida ingin sambung sikit lagi mengenai trip umrah akhir tahun lalu...sebenarnya banyak yang ingin kkida kongsikan, tapi rasanya cukuplah takat ni cerita kkida di Makkah Al Mukarramah...kami menginap di Makkah selama 7 malam...kemudian bertolak ke Madinah dan menginap selama 3 malam lagi sebelum pulang terus dari Madinah (tak patah balik ke Jeddah)


ketika di Makkah pelbagai gelagat manusia yg akan kita temui...terutama penduduk tetap Makkah...beruntung merekakan...:)

Kita ni nak ke Makkah mengerjakan umrah dan haji agak payah berbanding mereka penduduk tetap Makkah dan rakyat Saudi...ramai yg kkida kenal teringin jejakkan kaki ke Tanah Suci Makkah dan Madinah, namun tidak kesampaian...:')

Majoriti kerana kekangan kewangan...yelah bukan sikit belanja nak ke sana...dahlah nak dapatkan visa pun payah (haji pulak kena ikut giliran...bukan setahun dua, ada yang menunggu lama hingga ke mati...namun sampai kesudah tak dapat tawaran haji...)

Ada juga yg kkida terbaca kat internet mereka datang umrah tanpa melalui travel agent...urus sendiri...tak tau macam mana depa dapat kelulusan visa...mungkin mereka ada kawan atau saudara yang  punya travel agensi yang menguruskan pakej umrah dan haji...so bolehlah mereka tumpang sekaki...jika tidak bukan mudah nak dapat kelulusan visa...:(

untuk makluman anda...jika wanita nak buat umrah kena ada mahram ye...jika isteri pastilah suami atau anak lelaki dewasa lebih 18 tahun...wanita usia melebihi 46 tahun tak perlu mahram...Hani dan Atmam bermahramkan Ajwad haritu...jika tak memang tak boleh pergi...:/


anak ni pandai...dia cari rezki, tak minta sedekah...duduk kat laluan orang lalu lalang dgn penimbang berat badan...sapa nak timbang badan kena bayar...:)


pakcik ni pula ambil upah hantar barangan belian pelanggan dari kedai ke mana-mana...kerusi lipat ni kkida beli untuk diwakafkan ke masjid (kiriman dari beberapa rakan alam maya)

InsyaAllah semuga apa yang anda sedekahkan akan menjadi saham akhirat kelak...kerusi ni memang sangat berguna...Masjidilharam amat luas dan manusia pula tidaklah sedikit...letaklah banyak mana pun kerusi ni...pasti ada je yg digunakan...:)


Kebanyakan workers yang membesihkan dalaman masjid dan sekitarnya juga yang menguruskan air zam zam adalah warga luar terutama dari Bangladesh, Pakistan, Yemen dll...warga Indonesia juga ramai...

Masjid dicuci 6 kali sehari tak silap kkida...mereka ada giliran kerja...masa gi lawatan luar mutawif tunjukkan tempat penginapan mereka...jauh di luar kota Makkah...mereka diangkut dengan berpuloh bas setiap hari utk ke masjid...untungkan dapat kerja di Tanah Suci...bahagia sangat...


Anak gadis kecil ni pula rajin tolong servekan air zam zam pada kami...dia bawa sebotol air zam zam dan cawan sekali...slow aje dia jalan...kkida ingatkan apa...rupanya dia nak tanya (tanpa suara) jika kita nak minum air zam zam...hehe...(mungkin maknye yang suruh kot...:)

Senyap aje tak dengan suara...meliuk lentuk...:)


Namun alunan suara anak ini mengaji yang terbaik...membuatkan kkida terpaku...Hafiz kecil...di kelilingi Al-Hafiz dewasa...anak ini mungkin sedang dididik sebagai pelapis yang akan menjadi salah seorang bilal atau imam Masjidilharam kelak...InsyaAllah..:')


sempat berselpie dengan budak ni...dia tak reti duduk diam...terkesel-kesel...orang nak solat pun tak tenang...ada kala kkida tak sempat masuk ke dalam ruang masjid...terutama jika lewat keluar dari bilik...maka solat ajelah kat dataran...musim sejuk memang sedap solat kat luar...nyaman kemain even waktu siang...


jumpa Shahshu (adik pada Sharifah Kirana- famous fashion designer)...kami tinggal dalam hotel yang sama kat Makkah...Shahshu juga pakar kek (kawan my sis kak jun sebenarnya)...ig Shahshu ialah @sugarpinkicing (kalau nak order kek birthday ke kawin ke boleh hubungi shahshu ye...:)

Rasanya ni my last pos kisah kkida anak beranak di Makkah...lepas ni kkida nak share ziarah kkida di Madinah pula....InsyaAllah...


Lepas solat subuh masing-masing letak kepala dan lena...mereka ini datang ke masjid seawal jam 2 atau 3 pagi sehingga bawa ke subuh...ada yang tak balik ke hotel seharian...mungkin kerana lokasi penginapan mereka yg sangat jauh...ada yang siap bawak selimut lagi...hihi...betul-betul beribadahlah mereka ini...tahu apa yang mereka mahukan...bukan main ikut ikutan sahaja...

Sunday, January 10, 2016

umrah ~ share sikit gambar food yek!


Assalamualaikum,
walaupun tujuan pergi bukan nak makan, tapi sebagai orang yg suka nak share apa saje termasuk makanan kkida tak boleh elak dari nak mengambil gambar makanan...bukan tujuan nak menunjuk tapi sajer nak kongsi kot ada yang nak pergi dan first timer boleh lah dapat idea sikit-sikit apa nak makan sebagai kudap kudapan...

since kat Makkah kkida tak include food utk lunch dan dinner dalam package, jadi setiap kali waktu makan kami mencarilah apa yang ada dan berselera pada tekak memasing...kkida duduk kat Al Safwah Towers, makan memang tak susah...laluan ke bilik hotel dari masjid je...mata memang tak boleh lari dari tengok benda makan...hehe...

turun escalator nampak makanan, naik escalator pun nampak makanan...samada nak menyimpang atau tidak jer...huhu...


fruits puree atau juice pekat ni memang kegemaran kkida la...satu bekas SAR10...makanan kat dalam Mall Al Safwah memang mahal berbanding kat luar...sebab lokasi dalam bangunan hotel...mungkin double dari kedai kedai tepi jalan luar...


nasi mandi tak mandi, nasi arab, biryani dll...minimum SAR20 dlm Al-Safwah...kat luar mungkin SAR15 atau lebih murah lagi...

namun oleh kerana kkida tak larat nak mencari atau merayau kat luar dan rasa sangat selesa beli kat dlm situ, maka pejam mata ajelah...lagi pun portionnye besar, boleh makan dua orang kalau jenis yg makan takat 10 suap...hehe...


dan nasinye kering aje...depa letak nasi sebeban dlm bekas aluminium foil tu, pastu letak ayam separuh atas nasi...memang sangat berbaloilah...kalau nak tambahan kuah atau dhal atau sayur dlm SAR5 lagi...


makanan ni kena masak dulu....depa gril aje...tak lama...


semua stall jual makanan yang sepesyen je...takda yang lain...anda pusing satu foodcourt tu atau kat luar pun jenis makanan yang sama je...so takyah le buang masa ok...huhu...kecuali d'saji...:)


kot teringin nak makan roti canai SAR3 sekeping atau teh tarik SAR3 secawan kertas, pi cari kat d'saji...atau jika teringin nasi ayam atau nasi putih gulai lemak ayam atau daging masak kicap, sambal ikan, kari, sambal belacan, rendang, sup ayam, dsbnya...harga murah sikitlah berbanding nasi arab...:)


kebab camni pun sedap, SAR10 satu...oklah...memang mengenyangkan...

mungkin ada yg ingin tahu kenapa kkida tak ambil pakej yg include makanan atau full board...tak leceh ke makan asing-asing...

breakfast memang include dlm harga package...so masa breakfast memang kena makan kenyang-kenyanglah dan breakfastnye lavish...roti saknika jenis, pastries yg pelbagai, cheese yang macam-macam jenis kkida pun tak tau nama, meat slice atau cold cuts yg variety, salad, sosej, macam macam jenis telur, baked potato, mee, nasi roti, cereal, yogurt...dll...

pendek kata makan stail arab plus mat saleh plus indonesialah...eh! kenapa pula stail indonesia tak malaysia...:)


tahukah anda bahawa penginap dalam Al Safwah Towers majoriti adalah jemaah dari Indonesia, hampir 80% mereka sahaja...kekadang kkida pejam celik pejam celik tengok depa saje yg penuhi restoran hotel tu (kkida bukan nak downgrade rakan seberang)...kkida teringat all my maids yg pernah kerja dengan kkida...dlm hati terus berkata setiap kali makan breakfast (sbb depa saje yg penuhi semua meja) kerja apa mereka ni sehingga mampu datang umrah dan duduk hotel sebegini...:)


apa-apa pun kopi atas ni sedap...Nescafe jer pun, tapi sebab susu depa sedap, maka bila dicampur dengan serbuk Nescafe jadi lagi sedap...:)

minuman panas mereka senang je...depa letak satu tong heater susu yg sentiasa panas dan satu tong heater air panas...serbuk nescafe cam foto atas ni dan uncang teh, serta gula paket...so pilihan kita adalah samada nescafe o atau nescafe campur susu atau teh o atau teh campur susu atau susu o atau air panas kosong...itu sahaja...lol...wbp juice depa sangatlah juicy...pekat melekat...:)

so setiap pagi, kkida look forward nak minum secawan susu panas dengan sepeket nescafe dan gula...sedaplah pulak...lol...


juga setiap pagi kkida mesti nak makan pankek atau crepe ni dengan butter dan original maple syrup....kismis dan pistachio...yummy!

Berapakah kkida jimat dengan tidak mengambil pakej full board (lunch n dinner)..i.e. RM9,000 lebihkurang (caya tak?)

seorang RM2,500 xtra jika nak makan lunch dan dinner di Makkah sahaja (Madinah memang full board)...Pak Arab memang mencekik darah kita...RM360 sehari seorang jika nak add lunch and dinner (makan apa tah!!!)

sebaliknya...kkida belanja utk beli makanan yang sangat lavish dengan anak-anak (4 person) kat foodcourt hotel yg mahal tu tak sampai SAR1,000 untuk 7 malam...hehe...(kalau beli kat luar lagilah murah)


breakfast...atas sejenis dip makan dengan roti arab...kkida tengok orang makan kkida pun nak cubalah...tak tau apakebendanya...campur beberapa bahan dan olive oil banyak...sedap...dan bawah ni daun belalai gajah as a salad...huhu...

sangat rugi jika anda tak cuba ice cream depa...:-)
dah macam muka qu puteh lak...,muahahaaa

Tuesday, January 5, 2016

perjalanan umrahku ~ part 3



Assalamualaikum, 
kkida terlebih rajin, macamlah takda kerja lain...hehe...tapi macam terujalah pulak nak share more about my recent umrah trip...:)

Hari kedua iaitu selasa, kami ikut ziarah luar pertama...iaitu ke Jabal Rahmah, Arafah, Muzdalifah, Mina dan Jara'nah untuk niat umrah kedua...


Jabal Rahmah...tempat pertemuan Nabi Adam dan Siti Hawa setelah diturunkan dari Syurga..Nabi Adam diturunkan di Sri Lanka dan Ibunda Hawa di Jeddah...begitulah penerangan dari mutawif...setelah terpisah lama akhirnya mereka bertemu di Jabal Rahmah...dan kini tempat pertemuan itu didirikan sebuah tugu...

Jabal Rahmah terletak dalam kawasan Arafah...bila musim Haji...terutama hari wukuf, bukit ini diselimuti oleh warna putih seperti salji...ramainya manusia yg mengerumuni dan berhimpun di Jabal Rahmah sehinggalah matahari terbenam...


Ajwad dan Atmam panjat hingga ke atas...sementara Hani sekerat jalan...kkida pula biasalah...tunggu kat bawah je...hehe...cuaca ketika ini nyaman, macam dalam aircon...memang masa kkida pergi ni dah nak masuk musim sejuk...setiap hari suhunya semakin menurun terutama malam bawa ke pagi...memang kena pakai baju panaslah...

surah Al-A'raf ayat 24


setiap hari sepanjang tahun Jabal Rahmah menerima tetamu yang ramai...ramai yang datang untuk berdoa kerana Jabal Rahmah juga tempat yang dikatakan mustajab untuk berdoa...


Selepas Jabal Rahmah kami dibawa ke Arafah, Muzdalifah dan Mina...pusing dalam bas aje...sambil mutawif bercerita...semua tempat tu kkida pernah jejak pada musim haji 2009...nostalgia habis dan sayu sangat bila bas melalui kawasan penempatan Asia...:']

Bila lihat keadaan Mina yang sepi kkida seperti tidak percaya betapa havocnye suasana tatkala musim haji...berlainan dengan Arafah yang kesemua kemah dibuka...Mina pula kemahnya dibiarkan berdiri tegak...pengalaman berada dlm kemah-kemah tersebut masih terpahat diingatan...semuga Allah SWT terima amalan hambanya yang sanggup bersusah payah dan bersabar demi Syurga yang Allah janjikan...(bukan senang nak senang)


Selepas Mina kami meneruskan perjalanan ke Jara'nah untuk solat sunat dan niat umrah...Hani dan Ajwad buat umrah sekali lagi...sementara kkida tak dapat nak buat...orang ramai sangat...nak masuk toilet dan nak berwudhu pun tak sempat...tak daya nak berdiri lama Q...akhirnya kkida hanya tawaf sunat sahaja...:)


Awad dan Hani setelah selesai umrah kedua...:) Alhamdulillah...


inilah laluan setiap kali ke Masjilharam...bilik kkida tingkat 22...tapi tidak mengadap masjid...jika tak mesti cantikkan...:')

InsyaAllah kkida sambung lagi...

Monday, January 4, 2016

perjalanan umrahku ~ part 2

keluar aje hotel ini yg kkida lihat...

Assalamualaikum,
hari pertama di Al-Haram Makkah...pagi ni mutawif berjanji untuk bawa kami melakukan tawaf dan saie umrah pertama...kami diberi pilihan samada nak buat sendiri atau ikut mutawif...kkida anak beranak pilih ikut mutawif...maklumlah lama sangat tak jejakkan kaki ke Rumah Allah...maka lebih baik kita ikut prosedur yang betul...biarlah mutawif yang ketuai ibadah kali pertama ini sambil beliau tunjukkan jalan yg betul arah dituju...


siang-siang lagi kkida dapat rasakan kkida tak mampu menapak jauh terutama saie...oleh itu ikhtiar kkida adalah dengan kerusi roda...beli dan bawa sendiri dari tanahair...minta anak lelaki dua orang tu tolong tolakkan mama...sebenarnya kkida ada masalah lutut...atritis...memang sakitlah...bukan sikit-sikit...:')

mesti ada yg kata, muda lagi dah ada masalah lutut...hmmm...itu bahagian kkida (sapa nak sakit betul tak)... lain orang lain sakitnya...kita kena redho...sakit itu penghapus dosa...Allah swt mahu kita kembali kepadaNYA dalam keadaan suci dari dosa, sebab tu kita diberi sakit dan kesusahan, tujuan untuk menghapus dosa-dosa kita...oleh itu kurangkan buat dosa masa muda yek!


Tawaf dan Saie pada hari tersebut berjalan dengan lancar...orang memang ramai kerana musim cuti sekolah...Malaysia, Indonesia...even Saudi juga cuti...suasananya seperti musim haji...berhimpit-himpit terutama masa tawaf...tapi sebab kkida ditolak Awad, maka kami ikut laluan mataf level satu...itu pun ramai juga orang...


Selepas tawaf minum air zam-zam sambil berdoa...selepas tu lakukan solat sunat sebelum memulakan saie...air zam-zam ada yang sejuk ada yang room temperature...sedap...penghilang dahaga, pengubat penyakit...InsyaAllah...


Kali ni kkida duduk tak jauh dari Masjid...kkida memang sengaja pilih pakej yg penginapannya tak jauh...seperti yg kkida sembang kat atas tu, pergerakan kkida amat terhad, boleh jalan, tapi sangat lambat...macam kekura...hehe...nanti kena tinggal dengan anak-anak yang jalan seperti kancil...

Ambil hotel dekat bukan sebab nak bermewah...tapi sebab nak dekat...dan Alhamdulillah ia membantu...bolehlah kkida dan anak-anak ulang alek ke masjid setiap waktu solat...walaupun ada juga terlambat dan kena solat kat luar...:)


Masjidilharam still dalam proses pengubahsuaian...banyak pintu ditutup...so walaupun kkida ambil hotel dekat tapi still kena menapak dalam 100 meter jugak...kkida dah minta travel agent arrangekan hotel yang paling hampir dengan entrance King Fad iaitu Hilton...tapi seperti yg kkida beritahu entri sebelum ni...mereka tak usaha realisasikan permintaan pelanggan (amat mengecewakan)...walhal kkida dah cakap berkali-kali masa booking pakej...redho ajelah...:'\


Walau bagaimanapun kkida rasa syukur sangat...ada orang yang duduk lebih jauh...hingga satu km dari masjid...bila dah duduk jauh terpaksalah seharian mereka duduk di masjid, makan tido kat masjid sebab penginapan jauh...bukan senang nak ulang alek setiap waktu...


InsyaAllah nanti kkida sambung lagi...:)

Saturday, January 2, 2016

perjalanan umrahku ~ part 1

Perjalanan umrah ku mencari ketenangan dan keredhaan Allah swt...


Assalamualaykum sahabat blogger sekalian...setelah berfikir semasaknya, kkida ambil keputusan utk menulis mengenai pengalaman kkida mengerjakan umrah dari 20hb hingga 31dec lalu bersama tiga orang anakanda kkida iaitu hani, ajwad dan atmam...hubby tidak turut serta (rasa sedih jugak...:)

Namun Mutawif di Makkah berkata, bukan semua orang dapat jemputan dari Allah, jika Allah swt tak jemput memang tak mungkin seseorang itu jejakkan kaki ke Tanah Haram walaupun duitnya berkepok-kepok..serupa macam kenduri kendara, jika tuan rumah tak ajak, walaupun jiran dekat tak mungkinlah kita nak pergi...betul tak? Paling kurang kena jemput tru watsup...:)....barulah rasa tak segan nak gi...


Alhamdulillah, kkida anak beranak telah selamat kembali selepas sebelas hari bermusafir ke tanah suci, rasa seronok sangat kerana tertunai sudah hasrat di hati hendak ke Makkah...kali terakhir kkida jejakkan kaki ke SANA tahun 2009, tatkala mengerjakan Haji dengan suami...:)

Banyak yg kkida ingin sembang dan kongsikan...pengalaman kkida selama 10 malam di Makkah dan Madinah...harap mana yg elok jadikan panduan yg kurang elok jadikan pengajaran...lain orang lain pengalamannya...rezki masing-masing...walaupun kita dah plan cukup bagus, namun semua itu kehendak Allah SWT...


Sejak tahun 2013 lagi hati kkida nak sangat ke Makkah...tapi mungkin bukan rezki kkida, maka angan-angan tinggal angan-angan hinggalah selepas raya puasa tahun lalu kkida bertekad nak gi juga tahun 2015...dan Alhamdulillah kkida berjaya jejakkan kaki ke Rumah Allah dan ke Raudhah di Madinah...satu pengalaman yg tak mungkin kkida lupakan sepanjang hayat...ntah mampu atau tidak kkida nak ke Makkah lagi...terutama dari segi kesihatan...huhu

Oklah, kkida nak mulakan kesah perjalanan umrah kkida ini dengan pakej yg kkida pilih...

Sebelum ambik keputusan ikut pakej Syarikat UT kkida telah survey hampir 10 syarikat yg mengendalikan umrah...antaranya...Andalusia, Rayhar, Zahafiz, TH Travel, Gemilang dan beberapa lagi syarikat lain...tapi ntah kenapa kkida pilih UT...:')

kkida tak pasti samada pakej syarikat lain ok ke idak...namun pengalaman kkida dengan UT memang tidak menggembirakan...mungkin dah itu rezki kkida...redha jelah...namun jika ada rezki untuk buat Umrah sekali lagi tak mungkin kkida pilih pakej dari Syarikat U (1st and last)...dan kkida juga tak rekomen jika ada adik beradik atau kawan-kawan yg nak ikut pakej syarikat ini...

Kenapa?
1) lain yg di janji lain yg diberi
2) servis kureng
3) harga vs tawaran tak sepadan
4) ada banyak pilihan lain yg lebih baik

sepanjang kat sana dok teringat kat cucu tokma yg cerdik ni...balik aje dari Umrah tengok dia dah boleh merangkak laju....:)


dalam pesawat sebelum berlepas...flight delay 3 jam...dah rugi masa kat situ...tapi ada juga yang kkida dengar lewat sehingga 20 jam (redha jelah)...itulah standard servis pesawat Saudia

tunggu agak lama juga kat airport Jeddah...selepas dua jam baru bas sampai untuk jemput kami ke hotel (Makkah)...akhirnya tiba hotel jam 4 pagi...rehat jap, solat subuh, breakfast dan keluar utk tawaf dan saie...

kkida bukan nak perlekeh syarikat tersebut, namun lebih baik kkida cakap terus terang dari dok simpan dalam hati...(ini adalah apa yg saya dan group kami lalui)...lain orang lain bahagiannye...:\

InsyaAllah jika ada masa kkida sambung lagi ye...:)