Friday, October 2, 2015

Cotswold, England


Assalamualaikum,
lama kkida tak update blog berkaitan travel kan....ye memang lama sangat tak travel...since januari lalu...till today...banyak perkara berbangkit yg perlu dilalui dan ditangani...rumah kena pecah, dapat cucu, anak sakit, puasa, raya, kenduri aqiqah Imaan, sis ke Mekah...cekik tulang, raya haji...........

InsyaAllah jika tiada aral kkida akan teruskan kesukaan kkida ni...travel, tumpang larat melangkah...:)

by mid october ni nak travel dekat aje dulu...seberang laut selat melaka tu je,,,hehe...tapi takpalah lepaskan gian kan...hik hik...
nampak macam rumah buruk jer
ni agak semangat nak update blog ni, my menantu kata mama tulis pasal travel pun cukup dah...ramai orang suka baca...:)

ye ke...oklah betul juga...rasa rugi juga jika simpan sendiri-sendiri pengalaman ni kan...bukan kak ida nak menunjuk atau nak riak sebab kak ida dah sampai ke tempat tersebut...hanya ingin berkongsi dengan anda yg ingin mendengar...itu saje...

kekadang kak ida takut juga...takut orang salah anggap....tu yg kkida pikiaq banyak kali gak untuk tulis dan update berkaitan jalan-jalan kkida...kekadang bila timbul rasa bersalah kkida padam entri-entri travel kakida tu....rasa cam tak perlu nak kongsi apa-apa yg tak berkaitan kat sini...

dinding penuh pokok memanjat
hari ni bila go tru gambar yg melambak kat handphone, kkida tekad untuk share gaklah...nak padam dah gambar-gambar tu...penuh sangat sampai phone naik gila...video pun banyak....tapi tak reti nak upload kat sini...huhu...


photo photo ni kkida ambik masa travel ke uk januari lalu...kak ida suka sangat tengok rumah orang inggeris ni...inilah rumah ori mereka...macam rumah kita kat kampung dulu-dulu camni jugalah...rumah-rumah ni dibina guna batu batan yg tebal untuk menahan cuaca yg sejuk melampau bila musim salji mungkin...


sangat unik kan....persekitaran perumahan mereka bersih...ini kira macam kawasan kampunglah...sunyi dan sepi...masing-masing duduk dalam rumah...macam takda aktiviti sangat...tapi mungkin sebab winter season...aktiviti memang kurang sangat berbanding musim panas...

tumpang bergambar tepi rumah orang
nice house, nampak mewah walaupun rumah kampung
atap tradisi, dah macam tempurung kelapa 

World Heritage Sites - Cotswold


pokok-pokok yang di jaga rapi dan ditrim sebegitu rupa...crime kurang atau maybe takda langsung kejadian jenayah...mereka memang tak kisah jika rumah tak berpagar...kalau kita rumah tak berpagar pasti tak boleh nak tido malam kan :)

sibuk ambik gambar rumah orang...

3 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Ida,


    betul kata menantu kesayangan Kak Ida tu
    tulis je..semoga memberi manfaat pada pembaca yang lain

    blog Kak Ida adalah salah satu yang saya sekodeng setiap hari kot2 ada cerita baru
    saya suka baca cerita Kak Ida
    belum dapat travel oversea jadi tengok orang bercuti ke oversea pun saya tumpang gembira sebab boleh tengok gambar yang cantik2
    kesudian Kak Ida berkongsi tu pun sudah cukup menggembirakan pembaca yang lain :")

    teruskan berkongsi ye....!!

    TQVM!

    ReplyDelete
  2. rumah mereka macam dalam filem animasi laa Kak Ida... agak2 dlm dia mcm kondo tak??? hihihi

    kak Ida,, sy memang suka baca kisah travel Kak Ida.. jgn jemu menulis dan jgn hiraukan apa yg org lain fikirkan yang negatif. Kak Ida tetap ada pengikut yng tersendiri tauuuu

    ReplyDelete
  3. kak ida, saya sukaaa baca blog kak ida esp bab travel.....tak pernah rasa kak ida nak riak ke apa...keep on sharing ye...

    niza

    ReplyDelete