Friday, March 13, 2015

Colmar Alsace France


Salam, seperti dijanjikan...kkida upload some photos from my latest trip yang dah agak basi itu...foto ini semua tersimpan dalam handphone...Alhamdulillah nasib my hp tak kena kebas pada suboh yang hening itu...:(

kkida tak leh nak cerita panjang malam ni...Insyaallah esok kkida sambung update...tapi sebenarnya tiada apa sangat nak sembang pasal Colmar ni...jika anda nak tengok banyak lagi gambar boleh aje lihat kat google image...foto-foto kat situ lebih cantik lagi...juga kat Wikipedia ada cerita tentang sejarah pekan ini...

tujuan kkida nak ke Colmar sebab nak tengok keindahan bandar tersebut juga kepelikan (pada kkidalah) bangunan kat dalam bandar itu juga persekitarannya (sejak wujudnya Colmar Bukit Tinggi)...hehe...tapi Colmar France tu keluasannya lebih berlipat kali ganda lagi luasnya...yang ada kat Bukit Tinggi tu mungkin 5% aje...:)


tahukah anda kat mana lokasi Colmar..ia terletak ke timur Paris...kalau memandu terus dari Paris melalui Dijon ambik masa dalam 5 jam lebih...tapi hari tu kkida stop semalam kat Dijon dan esok tu kami terus drive ke Switzerland dulu sebelum ke Colmar...

xmas market...barangan hiasan rumah, craft, makanan, toys ets...ada juga barangan dapur dan pinggan mangkuk....dan semuanya menarik...namun kkida cuma boleh tengok aje...:)
roti aka donut yg sedap...plain hanya disira gula...
bangunan mereka pelik sikitlah...kenapa camtu entahlah...tapi unik dan menarik...banyak guna kayu...
masa ni salji turun lebat dan cuaca memang sejuk ya amat...memang takleh nak enjoylah....huhu...
bangunan tertua kat Colmar....sangat unik kan...

masa kkida gi tu musim salji dan sangatlah sejuk...-07C...memang tak tahan le...beku jari jemari halus kkida tu...lol...nak ambik gambor pun payah bebeno...:)


esok le pulak kita sambung ye....mata cam nak pejam aje ni...:)

jika ada nak tanya apa-apa mengenai gambar-gambar ni better...tak yah dah kkida nak tulis satu-satu...kkida ke Colmar sebab nak tengok keunikan bangunan kat pekan tulah...juga sebab dah terlanjur musin xmas...saje nak jengah pasar xmas depa...memang banyak benda yang terbekenan...tapi payah le nak beli...takda tempat nak isi...beg semua penuh dan sebab my trip tu lama...memang tak sanggup nak hangkut sana-sini...:)

3 comments:

  1. K. Ida....cantiknyaaaa. Saya lebih suka gambar mcm ni. Lebih convincing n lebih real. Bandar mcm ni saya rasa kalau untuk menetap mesti best kan. Nampak mcm damai jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best tempat ni Aziela, cuma cuaca musim sejuknya extreme jugalah...kkida tak tahan,,,:)

      Delete
  2. Assalam sis... tq berkongsi.. bilalah saya dapat g tempat camni kan.. dapat tengok gambar pun rasa best...
    jemputlah datang ke blog saya juga..tak hebat macam blog sis, baru nak belajar-belajar...
    :)
    Ni alamat bloig saya.. www.jagasihat.blogspot.com

    ReplyDelete