Monday, January 19, 2015

kedai jual sayur yang comel...


Salam,
kkida tak tau nak letak tajuk entri ni, so i make it straight forward ajelah ye...pertama kkida suka kedai ni sebab memang nampak comel dari luar dan dalam, apa yang comelnye?

saiz kedai ni memang comel, sama besar dengan bilik mandi kkida, eh! sorry...besar sikit, sama saiz dengan bilik tidor kkida...hehe...

kedua dia jual sayur je, good idea, takda ikan atau daging...mungkin tuan kedai ni vegetarian kot...agak kkidalah...:)

kedai ni terletak dalam pekan kecil Chipping Camden, utara Cotswold...sebuah pekan lama...ala-ala pekan Batu Gajah gitulah...


ni entrance masuk ke kedai yang cute tersebut, kat depan pintu kedai tu belah kanan dia letak sayur ni....namanye brussels sprout atau senang kita panggil kobis cute lah...hehe...sayur ni memang keluarga kobis...cer tengok rupanya tu....kecik-kecil dan tumbuh kat batang kobis tu...kkida jarang dan tak pandai makan brussels sprout ni...baik beli kobis betul tu...senang citer kan...lol...

yang jadi tandatanya ialah, takda pulak orang yang lalu lalang depan kedai ni angkat sebatang brussels sprout tu bawa lari...bukannya tuan kedai tu perasan...dia kat dalam tu dok sibuk layan pelanggan...:)


belah kiri pintu dia letak bunga ni....daffodils tak silap kkida ni...satu bunch 1.99 pounds...nasib kkida tak angkat satu bunch bawa 'lari'...lol

yelah dia biar aje terdedah kat luar kedai tu, macam nak bagi free aje...lol


kiri kanan pintu ada gelas kaca besar untuk display supaya nampak menarik dari luar...dan memang menarik pun terutama kaca bawah ni....sangatlah menarik pada pandangan kkida hingga menarik-narik kkida untuk menjengah ke dalam kedai...:)


kacang kacang dan home made jams and pickles...nasib tuan kedai tak marah kkida dok snap gambar dalam kedai dia...atau memang depa dah tak heran dengan orang-orang yang 'berpenyakit' cam kkida ni...huhu...:)


cer tengok bawang-bawang tu...tak ke comel bergantungan camtu....bawang betul tu...bukan plastik ok...save ruang...sapa nak beli yang dah siap berikat angkat aje satu bunch bawa balik...:)

bakul yang bersusun tu utk letak barang apa yang kita nak beli...kecil aje kan...padan dengan saiz kedai ni...beli utk makan dua hari punya stok aje...bukan cam kkida sekali angkut dua troli kat tesco...lol

sayuran yang biasa dan luar biasa yang tak biasa kkida tengok...
keledek dan macam-macam jenis sayuran berubi...mahal kemain...:'(
rak dan kaki meja guna bahan terbuang...
dia guna bekas-bekas kotak kayu terpakai utk display barangan dlm kedai ni...jimat kos dan nampak unik...:P

tete a tete...bunga baru nak idup...bahasa bunga....kkida tak paham...lol...benda ni pun dia biar terdedah kat luar cam takda harga...hmmm...mungkin orang pekan tu semua 'tangan pendek' kot....lol


ok sampai sini dulu...esok sambung lagi....mata dah ngantuk sebab kkida baru makan ubat selsema yang kuat sikit,,,tengok ada kesan tak...ok! bye...

Saturday, January 17, 2015

France ~ happy new year


Assalamualaikum,
lama kkida tak update blog ini, semalam baru kkida tiba rumah after 3 weeks 'merayap'...hehe...

sebenarnya masih lagi tak daya nak menaip dan update blog kerana badan pun masih letih dan kurang sihat, mood utk berblog pun belum mai lagi...tapi dek kerana lama sangat tarikh dan cerita yang sama dok terpampang kat muka depan blog ni, kkida decide to update sikitlah, just a short story....jemu pula bila tengok gambar yang sama aje dekat nak sebulan...:)


hari ni dah 15hb, kkida baru dapat ucapkan"selamat menyambut tahun 2015" buat anda yang rajin jengah kemari...muga tahun ini mampu kita jalani dengan sebaiknya....tahun 2014 kita tinggalkan dengan banyak kenangan yang memilukan...walaupun jauh tapi kkida sering ikuti perkembangan terutama mengenai pesawat AA, tv kat sana pun hari-hari update berita terkini tragedi tersebut...:'(


...semua foto-foto ni kkida ambil masa transit satu malam kat Dijon...ye, tempat bermulanya lepa dijon mustard yang anda makan dengan hotdog tu...hehe...kat bandar nilah ia direka cipta...kkida sempat singgah kat kedai jual mustard tersebut...Insyaallah nanti kkida update fotonya ye...:)

masa mula-mula tengok pastries, breads and sandwiches ni kkida punyalah teruja nak ambik gambar...yelah mana pernah tengok semua ni kat KL kan...so jadi jakunlah jap...tapi lama kelamaan kejakunan kkida tu hilang...jadi cemuih le pulak nengoknye...hehe....nantilah kkida share lagi gambar-gambar roti dan pastries yang berlambak tu...

....jangan muntah udah le tengok gambar makanan yang sama aje...yes tiada gambar nasi lemak dan roti canai sepanjang kat europe...lol


makaron pun melambak...sana sini....semua orang pun pandai buat macaroon kat sana...:)

krismas market...most bandar ada market ni sepanjang musim perayaan xmas...nantilah kkida share more photos later....:)