Wednesday, December 10, 2014

kek pisang sedap...


Assalamualaikum,
apa khabar adik-adik, kakak-kakak, abang-abang sekalian...harap sihat semua...kkida kembali bersiaran...hehe...


kali ni kkida nak share foto kek pisang resepi simple.. resepi yang kkida adaptasi dari victoria sandwich kek sebelum ni.....maka jadilah kek ni victoria sandwich banana kek with cream cheese frosting...rasanya, memang sedaplah sebab kkida yang buat..kannnnn...lol...:)

kkida guna ring pan ni....beli kat ikea lama dulu, jarang guna sebab jarang baking lately...beli tu sebab saja gatal tangan...hehe...tapi sebenarnya bakar kek dalam bekas berlubang seperti ini adalah idea terbaik...kenapa?

InsyaAllah kek youall mesti cantik sebab masak rata...terutama bahagian tengah tu dan masa utk bakar kek pun berkurangan berbanding bakar kek dalam bekas biasa..:)


sapu butter atau majerin rata, pastu potong kertas minyak utk alas bahagian dasar pan dan kemudian gris kertas tu...kalau nak senang guna baking spray...


bahan-bahannya sama seperti resepi victoria sandwich yang kkida buat tempoh hari kat sini...hanya tambahkan 2-3 biji pisang yang dilenyek hancur...gaul sebati...tuang dalam acuan dan bakar selama 40 ke 50 minit lebih kurang pada suhu 190/180C...


kkida suka cover dulu batter dengan aluminium foil pada 2/3 tempoh baking...tujuan supaya bahagian atasnye tak cepat hitam...after 2/3 tempoh baking remove foil dan bakar hingga masak...keperangan...

biar sejuk sikit sebelum terbalikkan kek...belah dua dan sapukan cream cheese icing jika suka...letak balik separuh bahagian atas kek tersebut...sedia utk dihidang...yummy...

tapi better biarkan kek tu settle down beberapa jam dulu baru makan...lebih sedap lagi....:)


kalau tak sabar sangat nak makan camnilah rupa kek tersebut...cheesenye meleleh sebab kek suam lagi...hehe...


selamat mencuba...:)

toknik
pelamin Aman Mateen yang comel...mat bunga gak Aman ni kan...hehe...nasib Aman tak paham apa-apa lagi kan kan...kalau tak mesti Aman memberontak tak nak letak bunga kat pelamin tu...lol...nak letak mainan keta banyak-banyak aje...:)

Ahad lalu kkida memenuhi jemputan opah Aman, OJ utk majlis kenduri dua ekor kambing milik Aman...tapi majlis tersebut besan OJ yang buat...kita tumpang makan aje...hehe...maka setel dah kenduri kendara utk aman buat masa ini...:)


InsyaAllah, jika diizinkan Allah kkida juga akan menimang cucu pertama tahun depan...doakan agar segalanya dilindungi dan berjalan dengan baik...amin...

28 comments:

  1. tahniah kak Ida n Ika..
    sbb last nite ternampak gambar IG Ika share..
    so mmg confirmlah kan otw..hehe..
    semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan..
    sihat sejahtera..Ibu dan baby serta Opah Ida..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah, terima kasih Lynda...muga dipermudahkan...:)

      Delete
  2. Alia bagi tau semalam.... alhamdulillah...tahniah ika and ariff and tahniah tu Oda and Tok Ayah sabri. Aman nak dapat cousin. Yayy! OJ faham perasaan Oda yang berdebo-debo nak ngira hari. Didoakan both mom-to-be and anakanda sihat dan dirahmati. Hai nampaknya tahun depan OJ kena buat jubah Frozen lagilah ni...blink blink. I like bab bab berias ni. Cuma.nak tau tema warna je. Pink or blue ♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdebor tu tak le sangat, cuma risau kakak aje...muga dia boleh hadapi segalanya dengan sebaik mungkin...teringat apa yg diri sendiri alami dulu...huhu...:') thanks OJ...

      Delete
  3. Alhamdulillah. Tahniah utk Kak Ida dan Eka sekeluarga. Semua perkara ada masanya. Bukan kita yang tentukan. Itu semua dari Ilahi. Contohnya, kepakaran membaking macam kak Ida ni, saya puas cuba..tak menjadi juga. So, saya bersyukur dengan apa yang ada...heheheh. Nak tumpang makan jer...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Aziela, Alhamdulillah dengan rezki Allah beri pada kkida...bersyukurlah dengan apa yg telah Allah peruntukkan utk kita...ada kelebihan dan kekurangan...dan pasti ada hikmah disebaliknya...kalau takat nak makan kek tu boleh aje...nantilah kita arrange get together kat rumah kkida satu hari nanti...Insyaallah...:)

      Delete
    2. tulis pun dah melilau lilau...ayat berulang2...heheee

      Delete
  4. tahniah. semoga selamat semuanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih fazianbatrisyia...:)

      Delete
    2. Alhamdulillah... tahniah kpd Eka & Ariff...

      alah Kak Ida.. soalan tu saja org nak beramah tamah.. nanti dah bersalin depa tanya pulak.. yg no 2 bila???? menyampahkan... lol!

      Kak Ida... sy dah brp kali cuba nak komen di blog Kak Ida tak dpt.. tumpang kat reply ni barulah dpt komen... sedih tau...

      Delete
    3. lah apasal tak leh pulak...kkida tak buat apa-apa perubahan pun tau...hehe...

      soalah cepumas Seri tu pasti akan eka hadapi kelak...bila lagi nak beranak no dua...hehe....yelah...depa saje nak beramah mesra...kan...kan...

      kkida ingat lagi ada kawan baik kkida tu...dia lambat dapat anak...after 10 tahun kawin baru dapat anak pertama...memang peninglah dia selama 10 tahun tu dok jawap soklan cepumas tu...termasuk dari kkida...hahaha...lepas tu dia dapat anak kedua dan stop takat tu je...

      bila lama dia tak beranak, mulalah orang start tanya soalan cepumas yg sama lagi dan lagi (bila nak beranak no 3 pulak...:)...sampai naik stress dia...heheee...kkida tau till now seri pasti terus dihujani dengan soklan cepumas ni...kan...sabor jelah...lol.

      Delete
  5. Tahniah Kak Ida.. Wah..tak lama lagi akak dah bergelar nenek.. Semoga Eka dipermudahkan segala urusan ketika berbadan dua.. Tumpang gembira bila baca perkhabaran ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas doa Nur tu...muga dipermudahkan...:)

      Delete
  6. tahniah Eka dan utk kak Ida jugak...tahun depan insyaallah suami kak Ida dapat pangkat Datuk, dan Kak Ida lak pangkat Datin@Opah...hihiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi....Alhamdulillah...pangkat Datuk tu semua orang akan dapat Insyaallah...:) terima kasih Nani...

      Delete
  7. tahniah kak ida... harap dapat memenuhi undangan untuk cucu akak pulak nanti.. hehe.. macam la orang nak jemput..yang kenduri kawen dulu tak dapat datang..sedih.. :'(

    petang ni jugak nak try kek akak ni untuk puteri tersayang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Rozita...InsyaAllah...doakan yang terbaik ye...:)

      Delete
  8. Tahniah Kak Ida dan Eka..Seronoknye kak ida...Cucu pertama ni kak Ida..dia akan jadi buah hati semua orang..kehadiran yg paling dinanti-nantikan..Semoga Eka sihat sepanjang minggu kehamilan dan selamat melahirkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Nazlina atas doa itu...InsyaAllah...harapan kkida pun sama...yg penting anak dan ibu sihat...muga Allah swt permudahkan buat ika dan babynye...:)

      Delete
  9. Tahniah kak ida. Alhamdulillah, tumpang gembira dgr berita gembira. Yg pasti kek kak ida nampak sedapppppp.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih zefa...Alhamdulillah...kek kkida memang sedap...hehe...gurau aje!!!

      Delete
  10. gud news ida.. tahniah eka n arrif.. tahniah Opah Ida..hihih..In sya allah...moga segala urusan dipermudahkan..amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih suraya...hehe...Insyaallah muga dipermudahkan...:)

      Delete
  11. Ya ampun... enak bangatttt ade cheeseeee meleleh tu... adoiiiii

    ReplyDelete