Wednesday, November 12, 2014

toko tiga dan kartika sari


cerita lama, dah lebih sepuluh bulan berlalu baru teringat nak upload dan tulis kat sini...lol...

my trip ke Bandung last februari....jika anda plan nak ke sana jangan lupa singgah beli belah kat dua tempat ini....Toko Tiga, kedai jual jeans yang murah dan Kartika Sari, kedai jualan pelbagai jenis kudapan, kek, kueh mueh dll...


pergi jangan tak pergi ye...ada pelbagai kudapan kering utk anda bawa pulang sebagai buah tangan...selain tu terdapat juga kueh mueh tradisional...seperti kueh-mueh kita kat Malaysia ni...harganya mahallah sikit, yelah kedainya pun cantik beraircon...seronok tengok walau tak beli...

yang kkida kagum, hanya dengan menjual kerepek, kacang, kueh mueh, kek dan pelbagai jenis kudapan lain, nyonya tuan empunya business mampu buka beberapa cawangan sekitar Bandung...tak pasti kat bandar lain ada ke tidak cawangan Kartika Sari ni...:)


pisang salai cheese, yang ni memang my favourite...kkida borong banyak utk bawa balik...teringin juga nak beli kek dan berbagai jenis dessert lain, tapi masa tu dah last day, nak balik dah....memang tak mungkin dapat bertahan makanan tersebut hingga ke rumah...huhu...rosak tengah jalan aje nanti....



Bagi orang muda pula jangan lupa singgah ke kedai jual jeans ni...namanya Toko Tiga...jeans original namun harganya separuh dari harga jeans ori kat KL...boronglah selagi mau...amat berbaloi...my dh borong beberapa pasang utk anak-anak dan menantu...hehe, untunglah.

yang bestnye kat kedai tersebut penuh dengan orang malaysia, dah macam kat kuala lumpur pulak....hehe...ada yang borong berpuloh helai, rupanya kkida find out mereka ni jual jeans tersebut secara online...ish! pandai betulkan...seronok tengok anak-anak jenerasi terkini..terima kasih pada teknologi..:)


jika seluar yang dibeli panjang, bolehlah potong sekali, mereka siap ada tukang ukur dan tukang jahit untuk cater pelanggan yang perlukan khidmat tersebut...tapi Q nye memang lamalah...kena ambik nombor...dan yang sedihnya seluar hubby kkida tertukar...masa bila tak tau...dah pilih cam bagus aje dan bayar...kemudian ukur dan potong...masa tu tak perasan lagi...

bila sampai hotel baru perasan...heheee....ish!!!...cam mana boleh tersilap...mungkin mereka tertukar masa tengah kelam kabut nak bayar tu...hmmm....nasib ada anak yang muat dengan ukuran tersebut, cuma singkat aje sikit....lol...:)

6 comments:

  1. bestnyaaa pergi melancong ke sana. terinign nak pergi jgk satu hari nanti!

    ReplyDelete
  2. Best nya melancong ni dapat tengok tempat orang. Lagi best kalu dapat try makanan diorg sure sedap sangat.

    ReplyDelete
  3. Kuih2nya nampak 'kelas' kak ida. Dan nampak sedap2..

    ReplyDelete
  4. Seronokkan di sini.... kami beli pisang ballen di sini, makan dalam perjalanann dari Bandung ke Jogjakarta, lepas tu bila nak balik ke Jakarta singgah lagi beli ole-ole di Kartika Sari... tapi sayang... dah sampai rumah rasa macam tak cukup beli! Sebab rambang mata tengok macam2 di situ...

    ReplyDelete
  5. Ya Allah!... berpinau mata tengok makanan dan of course la tempat2 shopping tu... :)

    ReplyDelete