Friday, November 28, 2014

sambal kari udang

Salam, jika anda beli udang besar dan tak tau nak masak apa, jom cuba buat sambal udang berkari...sebenarnya cara masak sama seperti masak kari, cuma ia kering tanpa kuah...
bahan yang di perlukan adalah udang besar, serbuk rempah kari udang/ikan, daun kari, halba campur, cili blender, sedikit santan dan lain-lain bahan sampingan...kkida campur tomato ceri, timun jepun, bawang bombay dan cili hijau besar/bellpepper...

bersihkan udang, gunting aje sesungut dan ekornya...panaskan sikit aje butter atau minyak dan goreng udang beberapa minit atau hingga keperangan utk seal flavournya...ketepikan...
tumbuk beberapa biji bawang merah dan putih, panaskan minyak goreng udang tadi dan tumis bawang tumbuk, daun kari, halba campur dan kacau hingga wangi (seperti menumis kari) kemudian masukkan bancuhan rempah kari dan cili blender (kuantiti terpulang pada selera anda)...kacau hingga wangi dan kemudian masukkan udang...kacau rata...

akhir sekali masukkan sedikit pati santan, garam, asam keping, perisa...tutup periok/kuali dan biarkan ia mendidih beberapa minit atau hingga kering...hidang dengan nasi panas...sedap...:)
nanti anda cuba ye...:)

Monday, November 24, 2014

victoria cupcake with orange icing


Assalamualaikum,
hari ni angin tidak ribut tidak tetiba kkida teringat nak buat kek, sebenarnya keinginan nak membuatnye dah lama, tapi baru hari ni jadi kenyataan...tu pun sebab teruja tengok macam-macam rupa kek yang dikongsikan kat blog dan ig...hehe...tulah penangan dunia maya ni kan....lol


lately ramai kkida tengok orang buat victoria sandwich kek, tetiba jadi popular pulak kek tu....hehe...tapi sebenarnya kek tersebut dah lama wujud, kkida dah buatnye 20 tahun lalu...:)

kek yang namanya Victoria ni sebenarnya sama je seperti kek butter biasa, bahannye yang tu jugalah...butter/margerine, gula, telur, tepung...cuma mungkin sebab dia lebih ringan berbanding kek biasa dan selalunye kek ini di sandwich seperti roti gitu, maka itulah lekat namanye...ntah...mungkin kot...lol...:)

resepi kek ni kkida perolehi dari buku resepi yang dah lama kkida beli (20 tahun dulu) dan simpan kumpul habuk...lol....masa beli tu kononnye nak cuba belajar buat kek sendiri...hehe...

Alhamdulillah...kkida memang tak pernah berguru dengan sesiapa pun...main hentam sendiri aje...:) dan resepi dari buku ni memang bagus...banyak juga yang kkida dah cuba dan hasilnya agak lumayan...:)


kkida tak pasti samada pernah share ke tidak resepi ni...tapi takpalah...kkida share sekali lagi ok...

bahannya:

100g butter/mentega, 100g gula kastor, 100g tepung self raising, 2 biji telur besar dan 1 sudu besar air panas...

caranya seperti buat kek butter biasa:

pukul gula dan butter hingga kembang, masukkan telur sebiji-sebiji dan kemudian masukkan tepung sikit-sikit, gaul rata, kemudian masukkan air panas...gaul rata dan bakar dalam dua pan kecil yang dialas dan disapu butter...pada suhu 180C selama 15 minit atau hingga masak...untuk cupcake ni kkida bakar antara 13 ke 15 minit...


keluar dan sejukkan, pastu bolehlah disapu aising atau topping...


kkida suka aising yang simple camni, mix orange atau lemon juice dengan gula icing secukupnya dan sapu atas kek...yummy...


victoria sandwich kek sangat sesuai sebagai kek hiasan kerana ia ringan dan lebih sedap dari sponge cake biasa...jika nak varietykan perisanya pun boleh...nantilah bila-bila kkida share pula victoria sandwich choc cake ye...:)

Wednesday, November 12, 2014

toko tiga dan kartika sari


cerita lama, dah lebih sepuluh bulan berlalu baru teringat nak upload dan tulis kat sini...lol...

my trip ke Bandung last februari....jika anda plan nak ke sana jangan lupa singgah beli belah kat dua tempat ini....Toko Tiga, kedai jual jeans yang murah dan Kartika Sari, kedai jualan pelbagai jenis kudapan, kek, kueh mueh dll...


pergi jangan tak pergi ye...ada pelbagai kudapan kering utk anda bawa pulang sebagai buah tangan...selain tu terdapat juga kueh mueh tradisional...seperti kueh-mueh kita kat Malaysia ni...harganya mahallah sikit, yelah kedainya pun cantik beraircon...seronok tengok walau tak beli...

yang kkida kagum, hanya dengan menjual kerepek, kacang, kueh mueh, kek dan pelbagai jenis kudapan lain, nyonya tuan empunya business mampu buka beberapa cawangan sekitar Bandung...tak pasti kat bandar lain ada ke tidak cawangan Kartika Sari ni...:)


pisang salai cheese, yang ni memang my favourite...kkida borong banyak utk bawa balik...teringin juga nak beli kek dan berbagai jenis dessert lain, tapi masa tu dah last day, nak balik dah....memang tak mungkin dapat bertahan makanan tersebut hingga ke rumah...huhu...rosak tengah jalan aje nanti....



Bagi orang muda pula jangan lupa singgah ke kedai jual jeans ni...namanya Toko Tiga...jeans original namun harganya separuh dari harga jeans ori kat KL...boronglah selagi mau...amat berbaloi...my dh borong beberapa pasang utk anak-anak dan menantu...hehe, untunglah.

yang bestnye kat kedai tersebut penuh dengan orang malaysia, dah macam kat kuala lumpur pulak....hehe...ada yang borong berpuloh helai, rupanya kkida find out mereka ni jual jeans tersebut secara online...ish! pandai betulkan...seronok tengok anak-anak jenerasi terkini..terima kasih pada teknologi..:)


jika seluar yang dibeli panjang, bolehlah potong sekali, mereka siap ada tukang ukur dan tukang jahit untuk cater pelanggan yang perlukan khidmat tersebut...tapi Q nye memang lamalah...kena ambik nombor...dan yang sedihnya seluar hubby kkida tertukar...masa bila tak tau...dah pilih cam bagus aje dan bayar...kemudian ukur dan potong...masa tu tak perasan lagi...

bila sampai hotel baru perasan...heheee....ish!!!...cam mana boleh tersilap...mungkin mereka tertukar masa tengah kelam kabut nak bayar tu...hmmm....nasib ada anak yang muat dengan ukuran tersebut, cuma singkat aje sikit....lol...:)