Sunday, September 27, 2020

Home Made Orange Marmalade


Assalam,
Lama dah teringat nak buat jem oren ni atau lebih di kenali sebagai marmalade...sebenarnya hanya jem ni aje yang digemari kat rumah tokma ni...jem lain pun ok juga tapi jika my dh prefer jem nilah utk makan dengan roti bakar...


Jam marmalade banyak dijual di pasaran, tapi sekali sekala teringat nak buat sendiri, resepinya tak susah pun, hanya renyah sikit...

Bahannye hanya buah oren, lemon dan gula...itu aje...


Caranya basuh dulu buah limau dan lemon dengan air suam panas bersih-bersih, pastu belah dua...


Perah jus dari buah orange tersebut, saya guna food processor  kerana terdapat alat untuk perah juice...


Sebentar ajer utk perah 7 biji limau ni...dah siap perah semua, ketepikan juice tersebut...


Tinggalkan 2 biji kulit buah orange tersebut dan process kulit yang lain hingga hancur seperti foto bawah ni...


Kulit limau yang tidak diproses tadi di hiris halus memanjang seperti ini...


2 biji buah lemon dicincang kecil...kemudian masukkan semua bahan ke dalam periok...


Tambahkan satu liter air dan renihkan atas api sederhana sehingga jusnye tinggal separuh...masukkan gula putih secukup rasa dan secubit garam...saya masukkan lebih kurang sekilo gula...kacau dan biarkan ia mendidih sehingga pekat...


Sediakan botol kaca yang mencukupi...basuh bersih dan panaskan sebentar dalam oven...terbalikkan botol...tujuan utk keringkan air dalam botol tersebut...


Tuang jem dalam botol tersebut dan tutup rapat...biar sejuk sebelum masukkan ke dalam peti sejuk...


Marmalade sedap disapu atas roti benggali atau bai atau hainan seperti foto atas ni...
Bakar, sapu butter dan marmalade dan makan masa tengah hangat...so good...:)


Scones...memang sangat sesuai  dimakan dgn jem marmalade ni...tambah butter atau cream cheese...yummy...:)
(repost from 2014)

8 comments:

  1. Saya kagum dengan fp yang boleh perah jus tu kak. Licin licau kulit tu jadinya yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best Aziela fp ni...ada lak tempat nak perah jus limau tu...:)

      Delete
  2. SEDAPNYA .. X TAU LAK LEH WAT SENDIRI ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa pulak tak boleh adik Maya...kita yg buat dia...hentam ajelah...hehe...:)

      Delete
  3. Aduh..meleleh air liur bila tgh dah disapu kat roti tuh kak.. Tq kak Ida share resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Sue...sedap marmalade home made ni...murah pun murah...kalau beli tu sebotol kecik berbelas rm...:)

      Delete
  4. Ooooo.. Marmalade ni jem oren rupanya. Ini 1st time sy membaca catatan buat jem oren. Selalu dgr jem nenas, jem mangga je.. Tkasih utk perkongsian dr kak ida..

    ReplyDelete
  5. KAK IDA .. fp TU JENAMA APA YERR

    ReplyDelete