Saturday, October 11, 2014

grand bazaar, istanbul


Salam,
masih belum habis cerita ni...dah lebih 6 bulan berlalu...:)

this is my last entry untuk Istanbul trip ni...rasanya takda apa dah kkida nak share...Grand Bazaar tempat yang mesti anda lawati jika ke Istanbul...kalau taknak beli apa pun just enjoy the environment dan senibina bangunan tu yang dah ujud ratusan tahun...dlm tu ada lebih 3000 small shops dan kedai makan...memang seronok jamu mata...


lampu-lampu ni cantik dan jika boleh kkida nak beli bawa balik...tapi memang tak praktikal lah...kalau suruh depa courier mungkin boleh kot....kkida tak tanya pun samada mereka ada servis tersebut...


lihatlah senibina dalaman tu....cantik dan berlorong-lorong...jika tak biasa boleh sesat barat jugalah...hehe...untuk kembali ke kedai yang sama selepas berlegar antara lorong-lorong yang bersimpang siur tu agak mencabar jugalah (yelah kita tak biasa...mungkin bagi depa tiada masalah...:)


jewelery/barang kemas memang banyak jual kat GB...jika anda penggemar barang hiasan camni memang ngamlah datang ke GB...


small cafe seperti ini memang banyak dlm GB...kalau dah penat jalan boleh aje relax jap sambil minum kopi turki yang pekat dan likat tu...harga makanan memang semeleh betullah...hehe...


kek seperti ni harganya berbelas RM...harga makanan memang melampau kkida rasa kat Turki ni...bukan kita takleh bayar...tapi macam tak patut aje...namun sebab dah datang jauh-jauh, pejam mata ajelah sebab bila lagi nak rasa kek dan manisan depa...dan mereka sangat suka manis melampau...bagai tertumpah gula sekilo dlm kek tu...:)

old bazaar...

oklah...cam dah takda idea apa nak cerita...nantilah jika ada gambar lagi kkida upload kat sini...tengah buat nasi lemak ni...nak gi goreng ayam jap... #sianawad  :(

5 comments:

  1. kereta2 kecik tu tersusun mcm kena tsutnami pula .

    ReplyDelete
  2. Best cuci mata dgn koleksi gambar kak ida. Mudah2an ada rezeki sy nak sampai ke sana kelak..

    ReplyDelete
  3. memang semeleh betul harga makanan di sana, saya pergi ke Istanbul pada tahun 2000 minum kopi secawan dah 2 juta lira..entah berapalah duit kita tapi yang sukanya semua dalam rombongan kata eh kita semua dah jadi 'jutawan' datang sini sbb beli belah habis 'juta juta lira' hehe..

    ReplyDelete
  4. terliur tengok kek orang istanbul..best dapat tengok negara orang kan =)

    ReplyDelete