Thursday, October 30, 2014

donut keledek aka keria aka gelang


Assalam...
jarang benar kkida share cerita berkait dengan makanan kat sini kan...:)

takpalah...kkida tengok banyak betul blog atau website berkaitan makanan muncul kat internet kebelakangan ni...memang senang banyaklah orang-orang zaman sekarang...:)


oklah mehlah kkida nak share gambar kueh donut keria yang kkida buat petang tadi...sebenarnya kueh keria, tapi dek kerana kkida ubah sikit resepinya maka texturenya dah lebih kepada donut i.o kueh gelang...hehe...


takdalah spesial sangat...kueh keria je...yang lain sikit tu sbb kkida campur dengan tepung self raising i/o tepung biasa dan blend dalam food prosesor....:)

ringan dan sedap...yummeh!!!

oklah...tak banyak yg kkida nak tulis...hanya nak share gambar ni aje sebenarnye...:

good night..:)

Friday, October 24, 2014

chicken and tuna wrap in tortilla

salam pagi jumaat buat sahabat sekalian...sarapan pagi yang ringkas...since dah jemu makan nasi goreng...

tortilla sekarang ni dah senang diperolehi, harganya pun dah murah berbanding masa mula-mula dulu ketika baru diperkenalkan di negara kita...

kkida memang suka sediakan makanan yang ringkas seperti ini sebab memang mengenyangkan dan anak pun suka...
bahan inti terpulang, kat atas ni isi ayam kkida stir fry dgn spice dan bell pepper...lain bahan adalah salad, mayo, cheese, sos, etc...
wrap dalam aluminium foil dan letak dalam oven panas...about 5 min...makan terus...memang sedaplah...
atas ni can tuna mix dengan mayo, selain tu scramble egg, cheese, salad tomato...etc...
roll in aluminium foil dan panaskan
baguet ni mengingatkan kkida ketika makan angin ke turki last march...lain dari baguette yang terdapat kat bakeri shop kita sini, yang ni kkida beli kat Mahnaz shah alam...selain tu kat Mahnaz juga ada bermacam jenis pickle yg diimpot dari timur tengah...
baguetter ni sesuai utk sandwich...masukkan dalam oven sebelum makan...memang best...
cream cheese cube...lain sikit...sedap dan sesuai utk sandwich dan salad...

selamat beristirehat bersama keluarga tersayang di hujung minggu...:)

Saturday, October 11, 2014

grand bazaar, istanbul


Salam,
masih belum habis cerita ni...dah lebih 6 bulan berlalu...:)

this is my last entry untuk Istanbul trip ni...rasanya takda apa dah kkida nak share...Grand Bazaar tempat yang mesti anda lawati jika ke Istanbul...kalau taknak beli apa pun just enjoy the environment dan senibina bangunan tu yang dah ujud ratusan tahun...dlm tu ada lebih 3000 small shops dan kedai makan...memang seronok jamu mata...


lampu-lampu ni cantik dan jika boleh kkida nak beli bawa balik...tapi memang tak praktikal lah...kalau suruh depa courier mungkin boleh kot....kkida tak tanya pun samada mereka ada servis tersebut...


lihatlah senibina dalaman tu....cantik dan berlorong-lorong...jika tak biasa boleh sesat barat jugalah...hehe...untuk kembali ke kedai yang sama selepas berlegar antara lorong-lorong yang bersimpang siur tu agak mencabar jugalah (yelah kita tak biasa...mungkin bagi depa tiada masalah...:)


jewelery/barang kemas memang banyak jual kat GB...jika anda penggemar barang hiasan camni memang ngamlah datang ke GB...


small cafe seperti ini memang banyak dlm GB...kalau dah penat jalan boleh aje relax jap sambil minum kopi turki yang pekat dan likat tu...harga makanan memang semeleh betullah...hehe...


kek seperti ni harganya berbelas RM...harga makanan memang melampau kkida rasa kat Turki ni...bukan kita takleh bayar...tapi macam tak patut aje...namun sebab dah datang jauh-jauh, pejam mata ajelah sebab bila lagi nak rasa kek dan manisan depa...dan mereka sangat suka manis melampau...bagai tertumpah gula sekilo dlm kek tu...:)

old bazaar...

oklah...cam dah takda idea apa nak cerita...nantilah jika ada gambar lagi kkida upload kat sini...tengah buat nasi lemak ni...nak gi goreng ayam jap... #sianawad  :(

Thursday, October 9, 2014

donut sedap...


resepi donut untuk kesekian kalinye...kkida perolehi dari joyofbaking.com...:)

2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar mentega/majerin
ramas mentega/majerin dengan jari hingga rata, kemudian masukkan...

1 1/2 sudu teh ragi kering
gaul rata, kemudian buat lobang tengah tepung...

masukkan...
1 biji telur
1/2 cawan susu suam kuku

mula dari tepi tolak tepung dengan spatula ke tengah hingga semua bercampur...gaul dengan tangan dan kemudian uli dalam 4 ke 5 minit hingga tepung jadi kenyal dan lucin...


letak dalam mangkuk yang di oles dengan mentega, tutup dengan tuala kecil dan biarkan tepung mengembang...dalam sejam gitu...

...selalunya kkida akan preheat oven dalam 2,3 minit...jangan lama dan panas sangat...dan letak doh tu dalam oven...biar ia kembang secukupnya...


pastu terap ikut suka bentuk pilihan anda...susun dalam dulang dan biar donut tu kembang jap...dalam 30 minit...panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga keperangan...

before and after

gaul donut panas dalam gula halus campur sikit dengan serbuk kayu manis jika suka...makan hangat-hangat memang enak...:)


kembung bebenar pulak dah...hehe...next time kena terap guna acuan lebih kecil...baru comel...kan...:)

Monday, October 6, 2014

orange marmalade butter cake

Salam,
masih beraya lagi ke?
mesti seronok raya di kampung kan...dan hari ni pasti ramai yg akan balik dari kampung dan pasti jalan akan jam lagilah...hehe...selamat menempuh jem ye...:)

tahun ni kkida sekeluarga raya kat rumah sendiri aje...tahun lepas raya kat kuale...sama je suasana raya pada kkida...tiada bezanya...mungkin sebab anak-anak dah besar...:)

tujuan kkida update blog ni nak menyahut seruan beberapa rakan ig dan fb yang minta kkida share cerita kek-kek ni...semalam kkida buat kek oren marmalade dan carrot...versi food processor...

bahan kek lebih kurang sama je tak kira samada guna food processor atau cake mixer...namun cara proses membuatnye lain sikit...

jika anda ada sikit raya penyegan cam kkida ni, gunalah food processor utk blend kek tu...jika ada sikit rajin boleh guna cake mixer...hehe...sbbnye jika process kek dengan food processor senang aje...sumbat aje semua bahan dlm mangkuk dan blend aje hingga sebati...berbanding proses kek dgn cake mixer yang ada step by step prosesnye...

actually kkida rasa buat cake guna food processor ni mungkin kurang popular kat negara kita ni...tapi jika anda tengok kat internet negara barat memang dah guna method ni lama dulu...food processor murah harganye berbanding cake mixer, so kkida rasa memang sesuai bagi mereka yg tiada budget nak beli cake mixer yg kemain mahal tu...dengan rm700 anda boleh dapat good quality food processor pelbagai gunaan berbanding kek mixer yang melebihi rm1500 sebuah..


ok berbalik pada cerita kek kkida semalam...sebenarnya kkida bukannya ada spesifik resepi pun...bahannya agak-agak je...jika anda biasa buat kek pasti anda dah tahu apa fungsi setiap bahan yang anda guna...dan basic ingredients yang anda perlu untuk menghasilkan sebiji kek...

bahan untuk basic kek yang dah lekat kat kepala ni adalah:

1 1/2 cawan tepung gandum/self raising flour
2 biji telur
1 cawan gula caster
125g atau 1 cawan majerin atau butter (mana-mana pun ok)
1/2 cawan susu
vanilla esen jika perlu

jika guna tepung biasa kena tambah
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda

utk kek marmalade ni kkida tambah 1/2 cawan marmalade dan kurangkan 1/2 cawan gula...


proses bahan ni hingga smooth...jika anda rasa cam pekat sangat bater tu, tambah beberapa sudu susu..itu aje...lepas tu tuangkan dalam acuan yang dah di alas dan di gris dan bakar selama 35 - 40 minit pada suhu 170/180C.

sejukkan selebelum sapu dengan marmalade mix dengan sedikit gula aising dan air..


utk carrot cake tu kkida grate dulu dalam food processor guna blade yang disediakan...dapatkan anggaran 1 1/2 cawan grated carrot...pastu campurkan carrot tu ke dalam 2 cawan tepung yang dah di ayak dengan 2 sudu teh baking powder, 1 sudu teh baking soda, 3 sudu teh serbuk cinnamon dan 1 sudu teh garam...gaul sebati dengan jari... ketepikan...


dalam food processor, pecahkan 3 biji telur, 1 cawan minyak sayuran, 1/2 cawan gula perang dan 1/2 cawan gula putih, 1/2 cawan susu atau butter milk....blend until smooth...kemudian tuangkan ke dalam tepung tadi...gaul sebati...jika suka anda boleh mix in 1/2 cawan kelapa parut dan kacang walnut/pecan yang dicincang...

tuang ke dalam loyang dan bakar selama 35 to 40 minit pada 180 C...sejukkan...sapu cream cheese yang di blend dengan gula icing...siap untuk dihidang...


kek pisang atas ni pun kkida buat dengan cara lebih kurang sama dengan dua kek kat atas tu...mula-mula kisar 2 biji pisang, pastu masukkan lain-lain bahan dan blend hingga sebati...bakar tapi jangan telebih gelap cam kek kkida atas ni...hehe...