Thursday, August 28, 2014

myChef Swedish Meatballs

Assalamualaikum,
selamat malam, malam ni malam jumaat...ntah kenapa tetiba kkida terajin pula nak mengupdate blog...huhu...takpa sat je, bukan lama...

sebut perkataan lama, memang lama sungguh kkida mencari myChef swedish meatball ni...teringinnye nak rasa tuhan aje yang tau...bepusing-pusing seluruh alam mencari dan akhirnya baru terjumpa kat Cold Storage, Ikano Power Centre....Alhamdulillah...

selama hari ni memang kkida tak nampak mychef meatball ni kat dalam freezer Cold Storage...tapi hari tu ada pulak, rezki....so kkida pun borong le 4 kotak sebab susah nak dapat...
tapi hari ni baru teringat nak panaskan sekotak, tu pun sebab anak bongsu kkida nak makan...sebenarnya memang dok ingat nak rasa, yelah tu sebab beli tu...tapi asik lupa je...:)
meatball yang cepat dimasak enak dimakan, itulah apa yang kkida boleh katakan mengenai product ini...simple yet delicious...meatball always my kids favourite...jika nak masak hidangan pasta kkida memang sering guna frozen meatball...mudah dan tak perlu buang masa menggentil benda tu satu persatu...

next time kkida nak cuba guna mychef meatball ni pula utk dihidang dengan pasta, mesti sedap dan senang sebab dah ada gravy...tuang aje atas spagheti atau macaroni dan sebagainya...
photo atas...meatball yang dah dipanaskan dalam microwave...hanya 4 minit sahaja dan wallah, dah jadi...sedia utk dihidang...ada sedikit sayur kat dlm pakaging tersebut...

selalunya jika nak makan meatball pasti gi Ikea, since dah rasa myChef meatball ni tak perlulah bersusah payah ke Ikea...hehe...cuma satu, product ni susah sikit nak dapat...:(...dan ada dua lagi product baru myChef yang ingin saya cuba dan hingga kini masih belum kesampaian kerana masih belum ku jumpa...:-)

Sunday, August 24, 2014

kenangan semalam...

Assalamualaikum,
semalam anakanda kkida berangkat pulang selepas bercuti selama enam minggu...huhu...kesedihan memang tak boleh nak cakap, tahan ajelah lagi enam bulan aje...end of january Insyaallah dia akan pulang for good...:)
mee curry from the caterer, yang ni kkida beri 5* tang kuah tu yang sedap...cuma kuantiti kuah berbanding mee tak tally...next time jika order lagi kena minta lebihkan kuah...:)
kuah bingka ni memang always my favourite la...made by Ara from Sungai Buloh...pepagi lagi dia dah hantar kueh ni...
jelatah my mun dan sambal udang petai juga mak kkida yang buat...kkida juga order nasi dari caterer yang sama...
karipap juga from caterer...need to improve sikit lagilah ye...sorry kkida tak berapa puas hati sikit tang karipap ni...
dalam bersedih ada juga rasa gembira....dan semalam saya memang happy sangat...biarpun malam tadi tidur bagaikan mati, namun kepuasan memang terasa sangat-sangat dalam hati...apa taknya...most of my tamu yang kak ida jemput hadir untuk makan-makan raya...cuba beberapa orang tak dapat hadir atas sebab-sebab tidak dapat dielakkan....thank you very-very much ye....luv u all bery much....mmmuuuuaaahhhh...

sebelum tu meh kita sembang pasal makan dulu...utk memudahkan kerja saya, kak ida main order aje makanan...mee curry dan nasi...sebabnye, nak masak sendiri memang tak cukup tangan....even ada dua maid still tak boleh nak handle sendiri...tenaga dah kurang 50% berbanding 10 tahun lalu....huhu....

nevermind, itu tak jadi hal....rezki yang Allah beri kita kongsi bersama kan....sekali-sekala...bukan tiap hari...:)

sebenarnya lama dah kkida tak buat makan-makan raya ni, kata orang sekarang ni apa tu Open House...lol...rumah terbuka...selalunya kkida berjamu dalam kumpulan yang kecil aje...dalam 5, 6 orang dan selalunya kawan-kawan en suami...tapi semalam kkida bertekad nak ajak my friends dan sepupu pulak...terutama yang lama tak jumpa dan yang close ngan saya...
orang pertama yang hadir...hehe...Suraya ni sebenarnya follower ig kkida...tapi jadi rapat sebab dia rajin komen kat my ig tu dan rajin sembang ngan kkida kat facebook...tk Sue...bawah anak Sue...
tapi tulah, kita suh depa datang awal kul 12, depa datang lepas kul 2...serentak pulak tu, dah le haru biru kak ida dibuatnye...hehe...dan akhirnya tiada seorang pun yg kkida dapat layan dengan sempurna...

cekup sana sikit cekup sini sikit...dapat sembang 5 minit aje setiap seorang, walhal food dah ready seawal jam 11.30 pagi lagi dan kkida dok melengung sensorang main handphone menunggu tamu sejak dari jam 12...huhu....
mama dan adindanye...my uncle, pakcik Khairi, secara kebetulan dia dtg rumah anaknya kat Gombak...time kasih pada pakcik Khairi and family juga pada Arin yang tolong bawa depa...:)
kehadiran anda semua sangat saya hargai....sweet moment dan tak mungkin saya lupakan sepanjang hayat...:') tahun depan jika ada rezki kita kumpul lagi ye...terima kasih semua...

oklah, takyah sembang panjang...biarlah gambar yg menceritakan kesah semalam...:)
kak Nasirah, kenal dia masa gi trip ke China tahun 2011...dah jadi bestfriend...hehe...luv u kak Nas..:)
kenal melalui fb...kak zie yang tinggal nun jauh kat negara arab...senantiasa di ingatan...orangnye baik dan menyenangkan...terima kasih kk zie kerana sudi datang semalam...:)
sambung kat next entry nanti...panjang benor ceritanya...gambar pun banyak nak share ni...:-)

Friday, August 15, 2014

Naim Gulai Sembilang

Assalam,
Alhamdulillah, esok kkida raya sekali lagi...hehe...mula puasa sejak balik dari utara last week, puasa berselang seli berdua aje dengan hubby, dan hari ni last day...:) Opah dah habis ke posa enam?
esok sabtu kkida plan nak gi jalan-jalan raya sekitar KL ni...nak gi mana yek? ada sesapa ke nak jemput kak ida datang rumah terbuka...lol...:)

sebenarnya tujuan kkida update blog ni nak share dengan anda tempat makan best ni...lokasinya kat Tanjung Dawai...ada orang tanjung dawai ke baca blog kkida ni...pasti anda tahu kedai ni kan...khas masakan gulai atau kari ikan sembilang segar...karinye memang kaw habislah...dihidang panas-panas...

cam mana kkida tahu kedai makan Naim ni?

itulah kelebihannya dunia tanpa sempadan, segalanya di hujung jari anda...cari aje kat internet...jika tempat tu memang popular dan ramai orang cerita mengenainya kat alam maya pasti ia akan terpampang kat kaca hp anda (kkida search masa dlm keta, masa tu nak makan masa tu cari)...pastu set aje kat Waze...Insyaallah sampai...:)
kedai makan Naim ni senang je nak cari, tak jauh dari Pekan Tanjung Dawai...kelebihannye, mereka akan masak kari masa kita order dan dimasak dalam belanga tanah...masa hidang kat meja tu berasap lagi...

hmmm...meleleh dah ayor lior teman ni....kalau dekat esok boleh gi makan kat situ lagi...:-)

selain gulai ada banyak lauk pauk lain yang anda boleh nikmati...kkida order udang goreng kunyit, ikan sambal belah belakang, ulam dan sambal selain kari sembilang...memang enak bangat...Naim oh! Naim...

....dan mereka juga jual rempah ready-made kat situ...iaitu rempah basah yang siap segala bahan...hanya tambah air, ikan dan bahan lain...walla...siap dihidang...satu pek RM7 jika beli kat situ...

oleh kerana kkida nak kelain dan takut rosak rempah kari tersebut dok dalam keta lama sangat, maka tak dapat le kkida nak beli bawa balik...masa tu memang plan nak ke Penang dan tidor semalam dan selepas tu nak ke Selama pulak...huhu...
wbp, menurut tuan punya restoran, mereka ada stokis rempah tersebut kat KL...lokasinya kat foto atas ni...kkida malas nak tulis balik...:)...youall try le call tanya betul ke ada stok pes kari Naim tu...kkida pun nak call esok tanya...jika ada nak gi beli mensedozen...heheee...harga kat kolumpo 12 ringgit sebekas...

oklah...itu aje sembang kkida hari ni...selamat istirehat...Wassalam...

p/s...ingat tak entri dolce gusto yg kkida tulis bulan puasa hari tu...today kkida terima email entri tersebut layak utk consolation price aje...RM300...huhu...ok le....jangan takda hasil langsung...esok boleh belanja depa makan seafood...lol

Dear Zuraida,

We are proud to announce that you are a Consolation Prize Winner for the Nescafe Dolce Gusto Marrakech Tea Blogger’s Review Contest!

Both your product reviews met some but not all the judging criteria. However, the client was impressed with your originality as well as creativity in highlighting Marrakech Tea. It was a very close call between all of you participating in this Blogger’s Review Contest.

To receive your RM300 consolation prize money, please complete the contest winner form attached in this email and kindly email it back to us.

kkida pun tau yang entri tersebut kurang ump!!! simple bangat...yelah, masa tu tengah berpuasa...kurang energi dan memang tak larat...nak menulis pun takdak idea...hehe...:-)

apa-apa pun thanks to Soraya dan Nescafe Dolce Gusto...:)

Monday, August 11, 2014

blueberry cheese cake

everyday cake...saya pasti anda pernah buat kek ini kan....classic flourless cheese cake with blueberry topping...kakida pernah share resepi kek ni pada entri lalu...:)

wbp, takpalah, biarlah kkida share sekali lagi kerana kali ni caranya lain sikit iaitu putih dan kuning telur diasingkan dan putih telur dipukul hingga kembang sebelum dicampur ke dalam adunan cheese...

cheese kek ni kkida buat sabtu lalu untuk makan anak beranak sempena befday mr hubby...cheese kek ori seperti ni memang semuapun suka lagipun senang aje nak buatnye...

bahan-bahan sama seperti yang kkida share sebelum ni...

3 biji telur, asingkan putih/kuning
1 cawan gula caster
3 ketul cream cheese 250g each
sour cream 1 cawan
esen vanilla

untuk lapisan crustnye...
digestive biscuit dalam 10 -15 keping, kisar atau tumbuk halus
butter 1/2 cawan...melt

caranya
1) campurkan biskut digestive dan butter, gaul rata, tekan dalam kek pan dan masukkan dalam fridge...

2) pukul cream cheese dengan gula hingga creamy dalam 5 minit ke 7 minit gitu...cheese mesti pada suhu bilik.

3) masukkan kuning telur ke dalam adunan cheese, gaul sebati, kemudian masukkan 1 sudu kecil esen vanilla dan sour cream, gaul sebati...

4) pukul putih telur hingga kembang dan masukkan sedikit-sedikit ke dalam adunan dan gaul rata...

5) tuang adunan cheese ke dalam kek pan dan bakar dalam oven selama satu jam pada suku 180C...preheat oven terlebih dahulu...

6) keluarkan dari oven dan sejukkan sepenuhnya kek tersebut sebelum simpan dalam fridge...sebelum makan top with blueberry pie filling...sedia dihidang...yummy...
kkida always prefer to share more photos pada setiap entri...coz photo can describe 1001 words...berbanding celoteh banyak2, betul tak :) 
tak pandai nak buat kek yang cantik deconye...so jadilah kek camni...kek yang sedap lebih cepat laku (habis) berbanding kek yang cantik (kat rumah kkida la)...

happy bitrthday to my dear hubby...muga panjang umur, sihat tubuh badan dan boleh terus mencari rezki for us dan anak-anak...luv you...:)