Saturday, July 12, 2014

Marrakech tea by Nescafe Dolce Gusto


Salam,
kekadang terasa seronok menulis blog bila ada yang hargai penulisan kita dan merasakan blog ini mampu menyampaikan mesej dan maklumat kepada public...yes, I am a bit excited...:)

Saya terima KRUPS Dolce Gusto coffee machine beberapa hari lalu...termasuk beberapa kotak minuman kopi yang memang saya gemari...antaranya expresso, milo, chococino, caramel latte macchiato, cafe au lait dan lain-lain...kopi memang tak jemu di minum...sampai bila-bila...

wbp, sebenarnya entri ini adalah untuk memperkenalkan minuman terbaru dalam pasaran iaitu Marrakech tea...ia adalah latest product by Nescafe Dolce Gusto...cara penyediaannya adalah sama seperti minuman lain iaitu masukkan capsule ke dalam capsule holder...tekan butang dan tunggu seminit...teh panas dengan perisa pudina yang menyegarkan tersedia untuk dinikmati...

selain kopi, my hubby and me juga penggemar tea...normally masa paling sesuai untuk menikmati secawan teh panas adalah belah petang selepas beliau pulang dari pejabat...secawan teh panas Marrakech yang dikawankan dengan kek atau donat....hmmm....enak gitu.....:)
aroma Marrakech tea amat menyegarkan...perisa pudinanye membuatkan kita leka seketika...terasa segar anak tekak apabila teh panas Marrakech meresap perlahan-lahan...dan paling seronok sekali jika kita dapat nikmati teh ini dengan keluarga atau kawan-kawan sambil berbual...
Marrakech adalah sebuah bandar yang terletak di Morocco...negara tersebut memang terkenal dengan teh perisa pudina...wbp, secara umum negara-negara timur tengah memang penggemar teh pudina...even kat Makkah dan Madinah juga anda boleh lihat teh ini dijual merata-rata, sama seperti teh tarik kita...cuma teh pudina kat negera Arab sana dibuat dengan menggunakan bahan segar iaitu daun pudina yang sebenar....

jika anda punya masa untuk sediakan teh pudina from scratch itu adalah yang terbaik, maknanya anda kena sentiasa simpan stok daun pudina segar. walaubagaimana pun seperti yang kita tahu daun pudina cepat layu dan rosak...jangka hayatnya hanyalah sehari dua, dan selalunya daun pudina dijual dalam kuantiti yang banyak...big bunch...
memang jika boleh saya juga suka untuk buat teh guna daun pudina yang sebenar, namun hasrat saya selalu terbantut kerana malasnya nak membeli daun pudina setiap hari....

kini dengan adanye Marrakech tea oleh Nescafe Dulce Gusto ni banyak mudahnya...hanya petik suis, tahan aje cawan pada muncung mesen KRUPS Dolce Gusto, tunggu seminit dan walla, anda dapat menikmati teh pudina atau Marrakech tea tanpa perlu bersusah payah nak masak air, bancuh teh dan sebagainya...dan rasanya enak sekali, aroma daun pudina yang sebenar...
terima kasih kepada Nescafe Dolce Gusto kerana perkenalkan teh ini kepada saya...:)

membuat minuman dengan mesen KRUPS adalah sesuatu yang semua orang impikan...hehe....ye ke!!!
atau saya sorang je yang teruja benar dapat mesen ni percuma dari pihak penaja....apa pun alasannye tak kesahlah...hehe....kata orang tu kecil tapak tangan dulang saya tadahkan...:)
anak saya hani juga kemain syok dapat nikmati teh panas Marrakech ni, sampai terpejam mata...hehe...
menantu saya ariff shah pun kemain suka lagi, dia pun berangan nak beli satu mesen pembancuh kopi KRUPS ni, tapi saya kata takyah belilah, kalau nak minum datang aje ke rumah mak mertua mu ini...heheee...betullah kannnn...daripada dok gi lepak kat cafe yang ntah apa-apa tu yang rege kopinye hingga berbelas ringgit secawan baik gi je beli Nescafe Dolce Gusto kapsul yang di jual merata supermarket...bila terasa nak minum datang aje ke mari....selain boleh jimat duit dan masa boleh gaklah lepak-lepak sambil sembang dengan pak mertua (nonton bola....:)
mesen pembancuh kopi ni memang best sangat...hehe...sebenarnya saya dah guna dua tiga jenis mesen bancuh kopi, dari yang paling basic hinggalah ke mesen kopi cam kat coffee bean tu...

oleh kerana hubby and me memang hantu kopi, kemana saja kami travel tak kira dalam atau luar negara mesti kopi yang kami cari...jika boleh my hubby suka untuk cuba kopi asli yang diminum oleh penduduk tempatan...tak kira ke negeri china, india, indonesia, timur tengah dan europe...mesti kopi kopi kopi....huhu...
tatkala ke Istanbul mac lalu my hubby suka benar pekena turkish coffee yang pekat gilerr...hehe...dahlah manis bebenor, cam tumpah gula aje dalam kopi tu...dan cawan servingnye, alahai cam orang kedekut...tak puas minum...
dan tidak di lupa Istanbul juga sangat terkenal dengan teh pudina...Marrakech tea...:)

berbalik kepada kesah mesen kopi/teh KRUPS...I would like to thanks to Nescafe Dolce Gusto Malaysia (Soraya) kerana memilih saya untuk mencuba teh Marrakech yang baru berada di pasaran juga satu unit Mini Me coffee machine ini....mulai hari ni senang saya nak sediakan kopi untuk encik suami dan diri sendiri...hehe...kopi yang enak yang hanya boleh dinikmati di cafe-cafe....:)

dan satu yang sangat saya suka, terdapat pelbagai pilihan perisa kopi...dari yang pekat dan hitam hingga kepada kopi atau teh yang putih/jernih...bagi anda yang teringin nak rasa kopi/teh keluaran Nescafe Dolce Gusto ni kenalah invest sikit ye...kenalah beli mesen kopi KRUPS ni dulu...maklumat lanjut anda boleh layari www.dolce-gusto.com.my/raya

Insyaallah, nanti saya akan sembang lebih lanjut lagi mengenai mesen kopi KRUPS dan Nescafe Dolce Gusto coffee/tea flavour...nak kena rasa semua perisa dulu baru boleh cerita....hehe...

ok, bye....one Marrakesh hot tea please....huhu...kena gi bancuh sendiri le......:)

p/s: bulan Ramadhan ni idea sangatlah terhad, memang tak mampu nak fikir much better entry since otak tak mampu berfungsi dengan baik, kepala berat dan mata pun layu aje...hehe...so sorry....hope apa yang saya tulis ni mampu memuaskan hati para juri...mungkin saya boleh tulis better entry jika bukan dalam keadaan berpuasa....:)

2 comments:

  1. best kan kak Ida.. kopi2.. saya kalu belah pagi suka kopi, petang suka tea.. malam minum kopi alamat tak tidur sampai pagi, hihihi

    ReplyDelete
  2. mesin buat air tu mahal tak? berapa hraga yer?senang nak bancuh2 air ni..

    jom lawak blog saya : DePalma

    ReplyDelete