Monday, October 12, 2020

Cream Caramel


Cuba buat cream caramel from scratch for the first time, selama ni jika teringin nak makan beli aje... Sebenarnya buat cream caramel ni taklah susah sangat, antara rajin dengan tidak sahaja...:)


Resepi ini saya google....ada banyak resepi cream caramel di alam maya...

Bahannya:

50g gula putih + 2 sudu besar air...
Masak atas api hingga keperangan...kemudian tuangkan dalam cawan atau mangkuk kecil (remekins) yang tahan panas...


Pukul tiga biji telur (jangan telebih pukul), masukkan 60g gula putih dan kacau sebentar...

Tuang perlahan-lahan 300ml susu suam ke dalam campuran telur dan gula dan kacau sebati...


Tuangkan ke dalam mangkuk berisi gula hangus tadi...tutup setiap bekas dengan foil...


Kukus caramel dalam  dengan api sederhana selama 20 to 25 minute.

Keluar dan sejukkan dalam peti sejuk sebelum di hidang...sesuai utk juadah buka puasa...
Resepi ni menghasilkan 6 bekas kecil cream caramel...


Walaupun rupanya tak sempurna, namun rasanya enak...akan ulang buat lagi sehingga dapat hasil yang memuaskan, InsyaAllah...

(repost from 2014)

12 comments:

  1. saya suka makan karemal ini.
    idea dr kak ida , nanti boleh buat pula.

    ReplyDelete
  2. Makan sejuk2 masa berbuka ni, mmm sedapnya..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. bulan posa ni tengok ayor sejuk pun tergoda shaiful...lol

      Delete
  4. apa yg Kak Ida buat sume fav kami anak beranak.. tekak kita sama kan.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul Seri, yelah kita kan adik beradik lain tok lain nenek...:)

      Delete
  5. Replies
    1. Ita pun buat krim karamel...senang aje kan...:)

      Delete
  6. Salam kak ida

    selamat berpuasa

    kak ida saya nak tanya kut kak ida tau jenis caramel macam ni tapi yg style kat restoran nasi arab

    dia tak manis sangat tapi rasa lemak2

    teringin nak buat sendiri

    sebelum ni makan kat kedai nasi arab agak mahal la satu serving rm14

    huhuhu

    *salwa*

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni tak manis sangat salwa...kkida tak pernah makan caramel kat restoran arab tak tau jenis macam mana yg mereka serve...tapi yang kkida buat ni caramel biasa aje...

      Delete