Thursday, July 31, 2014

KRUPS...Nescafe Dolce Gusto coffee

my nieces and nephews on first day raya with my mum...

Salam Aidil Fitri,
hari ni dah masuk hari keempat kita beraya, kejap benar masa berlalu...since last week I was really busy for raya preparation...in and out ke kedai dan sebagainya...maklumlah raya kali ni all my siblings beraya with me since my mum ada (raya with me)...memang sangat havoc dan sangat penat.

btw, walaupun penat saya tetap gembira, bukannye selalukan...:)

sepatutnya entri ni mesti update earlier, but since few days before raya tersangatlah sibuk dan dari hari raya pertama hingga semalam saya busy melayan tamu dan juga bertandang ke rumah famili, maka memang tiada kesempatan untuk saya update blog...

dan sejak semalam saya kurang sihat, I had runny nose, cough sneeze, slight fever and headache...memang langsung tiada idea utk menaip...so sorry for the delay...harap entri ini masih diterima dan layak untuk dinilai...:-)
sebenarnya entry ni adalah kesinambungan entri lalu iaitu...
Marrakech tea by Nescafe Dolce Gusto
...selain Marrakech tea terdapat banyak pilihan minuman yang anda boleh nikmati...terutama bagi penggemar kopi....antaranya Cappucino, Chocochino, Latte, Mocha, Milo dan banyak lagi...pasti ada sejenis dua pilihan kopi kegemaran anda...dan pilihan saya selain Marrakech tea adalah Chococcino dan latte...minum pula panas-panas...:)


Pelbagai pilihan kopi dan teh
dolce gusto tea and coffee...refreshing and yummy...I like it and I am sure you gonna like it too...
cappucino...sesuai makan dengan kueh bangkit dan tart nanas...kueh dah manis so eloklah kawankan dengan kopi yang kurang manis dan ada rasa pahit sikit...malam karang tak tido le saya...huhu...:)
sesuai sangatlah teh ni di minum selepas makan lemang dan rendang...cuci segala minyak yang berlenang tu...hehe...
jika anda tak tau kat mana nak beli Nescafe Dolce Gusto Coffee Maker ni jangan susah hati...sekarang nikan semuanye di hujung jari...anda boleh aje beli secara online kat sini...


 dan mereka akan deliver ke alamat anda...senangkan...:) 
(my coffee almost out of stock, nak kena order dah ni...:)
pada pandangan saya jika anda penggemar kopi memang berbaloilah beli mesen kopi ni...kata orang tu 
alah membeli menang memakai...takyah dah gi lepak kat kedai mamak kerana nak minum kopi...:-)

dan jangan lepaskan peluang untuk memiliki Nescafe Dolce Gusto Coffee Machine pada harga lebih murah sempena hari raya ini...cepat kerana offer ini hampir tamat...:)

hmmm...enaknye teh marrakech jika diminum panas...
akhir sekali since mood raya masih ada, kak ida ingin mengucapkan selamat hari raya aidil fitri buat semua rakan taulan sahabat handai yang selama hari ni rajin jengah kemari dan follow blog 1001resepi yang seadanya ini...tanpa anda semua tiadalah blog ini...jika ada salah silap sepanjang kak ida menulis di sini, sepuluh jari ku susun, maaf lahir dan batin...:')

Thursday, July 17, 2014

durian crepe...

lamanya pendam rasa nak buat durian crepe yang merupakan satu fenomena satu ketika dulu....masa tu kkida taklah teringin sangat nak buat...teringin nak makan beli aje...tapi since dah ada dusun doyan sendiri ni dan dah tak lalu dah nak makan durian mantah kkida pun search kat internet resepi crepe, nak cuba buat...

ada beberapa resepi namun semuanya tak jauh berbeza...kkida pun cuba buat semalam....Alhamdulillah,
bolehlah....cuma nak kena nipiskan lagi crepe tu, mungkin kena cairkan sikit lagi bancuhan adunannye...

bahan A
50g tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar gula putih
secubit garam
~ gaul rata bahan di atas

bahan B
1 biji telur, pukul sikit
3 sudu besat butter, cairkan
1/4 cawan susu evaporated atau susu uht
1 sudu teh esen vanilla
pewarna kuning atau hijau
dan air secukupnye

bahan C
isi durian
whipped cream

caranya:
masukkan bahan B satu persatu ke dalam bahan A dan kacau rata...kemudian tapis adunan.
panaskan small pan dan oles minyak...sudukan adunan dan golekkan pan...ketebalan crepe bergantung pada kepekatan bancuhan crepe anda...sebaiknya biarlah nipis, baru cantik rupa crepe tu nanti, jika tebal dah seperti lempeng pulak...buat hingga habis bancuhan tepung...

langkah seterusnya kkida pasti semua pun taukan...letak satu sudu kecil isi durian yang baru dan manis rasanya...tambahkan whipped cream jika suka (kkida guna ready made whipped cream yang dalam tin tu, tinggal picit aje...:)....kemudian lipat crepe secantik yg boleh...dah siap semua, masukkan dalam peti sejuk...hidang sejuk...

ok selamat mencuba...
ok satu lagi, ada yang tanya cam mana kkida buat bergedil elok aje bentuknya...sebenarnya kkida dah share beberapa kali my resipi utk bergedel....kkida guna russet/us potato....potong pada ketebalan 1/2 cam dan deep fry hingga lembut ubi tu (bukan perang ok)

tumbuk ubi hingga hancur lumat...lain-lain bahan adalah daging kisar, bawang goreng, daun sup/bawang, cili merah dan telur sebiji...gaul sebati dan hingga boleh dikepal...buat bentuk bulat leper cam foto atas tu...boleh sejukkan dulu jika perlu...

deep fry dalam minyak panas, celup dengan putih telur sahaja...(sorry utk bergedel latest ni kkida takda gambar yang dah siap bergoreng, bulan posa ni letih benar...nak ambik gambar pun malas...hehe...)
last sekali kkida nak share resepi satay dip oleh mission tortilla chips ni...kkida ada share resepi nya kat sini...sedap juga nachos makan dengan satay dip ni, lain dari yg lain...:)

hari ni anda berbuka apa, kkida nak goreng cucuq jagung je hari ni....selain tu my mum buat rendang kerang...oklah selamat berbuka puasa dan selamat beribadah di bulan Ramadhan....

bulan Ramadhan ni kena banyak bersabar ye....jangan nak marah-marah dan mengamuk tak tentu pasal, habis pahala puasa kita nanti...:)

Saturday, July 12, 2014

Marrakech tea by Nescafe Dolce Gusto


Salam,
kekadang terasa seronok menulis blog bila ada yang hargai penulisan kita dan merasakan blog ini mampu menyampaikan mesej dan maklumat kepada public...yes, I am a bit excited...:)

Saya terima KRUPS Dolce Gusto coffee machine beberapa hari lalu...termasuk beberapa kotak minuman kopi yang memang saya gemari...antaranya expresso, milo, chococino, caramel latte macchiato, cafe au lait dan lain-lain...kopi memang tak jemu di minum...sampai bila-bila...

wbp, sebenarnya entri ini adalah untuk memperkenalkan minuman terbaru dalam pasaran iaitu Marrakech tea...ia adalah latest product by Nescafe Dolce Gusto...cara penyediaannya adalah sama seperti minuman lain iaitu masukkan capsule ke dalam capsule holder...tekan butang dan tunggu seminit...teh panas dengan perisa pudina yang menyegarkan tersedia untuk dinikmati...

selain kopi, my hubby and me juga penggemar tea...normally masa paling sesuai untuk menikmati secawan teh panas adalah belah petang selepas beliau pulang dari pejabat...secawan teh panas Marrakech yang dikawankan dengan kek atau donat....hmmm....enak gitu.....:)
aroma Marrakech tea amat menyegarkan...perisa pudinanye membuatkan kita leka seketika...terasa segar anak tekak apabila teh panas Marrakech meresap perlahan-lahan...dan paling seronok sekali jika kita dapat nikmati teh ini dengan keluarga atau kawan-kawan sambil berbual...
Marrakech adalah sebuah bandar yang terletak di Morocco...negara tersebut memang terkenal dengan teh perisa pudina...wbp, secara umum negara-negara timur tengah memang penggemar teh pudina...even kat Makkah dan Madinah juga anda boleh lihat teh ini dijual merata-rata, sama seperti teh tarik kita...cuma teh pudina kat negera Arab sana dibuat dengan menggunakan bahan segar iaitu daun pudina yang sebenar....

jika anda punya masa untuk sediakan teh pudina from scratch itu adalah yang terbaik, maknanya anda kena sentiasa simpan stok daun pudina segar. walaubagaimana pun seperti yang kita tahu daun pudina cepat layu dan rosak...jangka hayatnya hanyalah sehari dua, dan selalunya daun pudina dijual dalam kuantiti yang banyak...big bunch...
memang jika boleh saya juga suka untuk buat teh guna daun pudina yang sebenar, namun hasrat saya selalu terbantut kerana malasnya nak membeli daun pudina setiap hari....

kini dengan adanye Marrakech tea oleh Nescafe Dulce Gusto ni banyak mudahnya...hanya petik suis, tahan aje cawan pada muncung mesen KRUPS Dolce Gusto, tunggu seminit dan walla, anda dapat menikmati teh pudina atau Marrakech tea tanpa perlu bersusah payah nak masak air, bancuh teh dan sebagainya...dan rasanya enak sekali, aroma daun pudina yang sebenar...
terima kasih kepada Nescafe Dolce Gusto kerana perkenalkan teh ini kepada saya...:)

membuat minuman dengan mesen KRUPS adalah sesuatu yang semua orang impikan...hehe....ye ke!!!
atau saya sorang je yang teruja benar dapat mesen ni percuma dari pihak penaja....apa pun alasannye tak kesahlah...hehe....kata orang tu kecil tapak tangan dulang saya tadahkan...:)
anak saya hani juga kemain syok dapat nikmati teh panas Marrakech ni, sampai terpejam mata...hehe...
menantu saya ariff shah pun kemain suka lagi, dia pun berangan nak beli satu mesen pembancuh kopi KRUPS ni, tapi saya kata takyah belilah, kalau nak minum datang aje ke rumah mak mertua mu ini...heheee...betullah kannnn...daripada dok gi lepak kat cafe yang ntah apa-apa tu yang rege kopinye hingga berbelas ringgit secawan baik gi je beli Nescafe Dolce Gusto kapsul yang di jual merata supermarket...bila terasa nak minum datang aje ke mari....selain boleh jimat duit dan masa boleh gaklah lepak-lepak sambil sembang dengan pak mertua (nonton bola....:)
mesen pembancuh kopi ni memang best sangat...hehe...sebenarnya saya dah guna dua tiga jenis mesen bancuh kopi, dari yang paling basic hinggalah ke mesen kopi cam kat coffee bean tu...

oleh kerana hubby and me memang hantu kopi, kemana saja kami travel tak kira dalam atau luar negara mesti kopi yang kami cari...jika boleh my hubby suka untuk cuba kopi asli yang diminum oleh penduduk tempatan...tak kira ke negeri china, india, indonesia, timur tengah dan europe...mesti kopi kopi kopi....huhu...
tatkala ke Istanbul mac lalu my hubby suka benar pekena turkish coffee yang pekat gilerr...hehe...dahlah manis bebenor, cam tumpah gula aje dalam kopi tu...dan cawan servingnye, alahai cam orang kedekut...tak puas minum...
dan tidak di lupa Istanbul juga sangat terkenal dengan teh pudina...Marrakech tea...:)

berbalik kepada kesah mesen kopi/teh KRUPS...I would like to thanks to Nescafe Dolce Gusto Malaysia (Soraya) kerana memilih saya untuk mencuba teh Marrakech yang baru berada di pasaran juga satu unit Mini Me coffee machine ini....mulai hari ni senang saya nak sediakan kopi untuk encik suami dan diri sendiri...hehe...kopi yang enak yang hanya boleh dinikmati di cafe-cafe....:)

dan satu yang sangat saya suka, terdapat pelbagai pilihan perisa kopi...dari yang pekat dan hitam hingga kepada kopi atau teh yang putih/jernih...bagi anda yang teringin nak rasa kopi/teh keluaran Nescafe Dolce Gusto ni kenalah invest sikit ye...kenalah beli mesen kopi KRUPS ni dulu...maklumat lanjut anda boleh layari www.dolce-gusto.com.my/raya

Insyaallah, nanti saya akan sembang lebih lanjut lagi mengenai mesen kopi KRUPS dan Nescafe Dolce Gusto coffee/tea flavour...nak kena rasa semua perisa dulu baru boleh cerita....hehe...

ok, bye....one Marrakesh hot tea please....huhu...kena gi bancuh sendiri le......:)

p/s: bulan Ramadhan ni idea sangatlah terhad, memang tak mampu nak fikir much better entry since otak tak mampu berfungsi dengan baik, kepala berat dan mata pun layu aje...hehe...so sorry....hope apa yang saya tulis ni mampu memuaskan hati para juri...mungkin saya boleh tulis better entry jika bukan dalam keadaan berpuasa....:)

Friday, July 11, 2014

mission tortilla chips

Salam Jumaat, beberapa hari lalu kkida terima kiriman chips ini, siap dengan saknika bahan untuk buat dips....pendek kata semua ada...yg takda garam ngan gula aje...hehe...thanks Andora...
sebenarnya dah beberapa kali Andora from Truth Communication hantar pada kkida benda-benda camni since dia tahu kkida memang tak boleh hadir jika dia jemput ke sebarang majlis...:)

sorry, kkida memang malas tahap gaban untuk ke sana sini menghadiri majlis yang dianjurkan untuk bloggers n press ni....kkida rasa memang tak sesuai dah utk kkida...:)

sebenarnya banyak juga jemputan dan undangan yang kkida terima, terima kasih kerana percaya dengan kewibawaan blog saya...namun kerana masa yang sangat tidak bersesuaian di tambah pulak lokasi majlis yg akan mengundang kepada kesesakan...kkida terpaksa menolak...kalau 20 tahun dulu dah ada internet dan pandai blogging camni memang best sangat...hehe...la ni....nak drive pun dah terketar-ketar inikan pula nak redah rata KL tu....:(

takpalah....biarlah kkida syok sendiri berblog kat rumah aje....kan....heheee....
ok, berbalik kisah nachos tadi, selain main ingredients, ada bahan lain seperti fish sauce, olive oil, mustard seed, red chili, coriander leaves, gula melaka, lemon, tomato, rempah kari dan kunyit serbuk, cheese, ayamas mince chicken...dan banyak lagi...serta resepi yang di email...

so petang tu kkdia cuba buat salah satu resepi yang di beri, sangat simple...bahanya hanyalah cream cheese dan rempah kari daging...

MISSION CURRIED CREAM CHEESE DIP

Ingredients:
250 ml tub cream cheese, softened to room temperature
1 tbsp curry powder
½ tsp lemon rind, finely chopped/grated
Salt and pepper to taste
Mission Chips in any flavour (suggested Original)

Method:
Mix the ingredients together, adjust the heat of the curry powder to your preference.
inilah hasilnya....simple dan jika dah mula makan pasti tak boleh stop...terus mencolek dip tersebut....anda kena cuba....ok...:)
ni satu lagi resepi dips jika anda ingin mencuba...

MISSION CHICKEN SATAY DIP
Preparation time: 5 mins
Cooking time: 5 mins
Serves: 4

Ingredients:
3 tbsp cooking oil
½ tsp turmeric powder
1 stalk lemon grass, sliced and pounded finely
3 cloves garlic pounded
200 g minced chicken meat
Salt to taste
1½ cups pasembur sauce
Mission Chips in any flavour

Method:
Heat oil in a wok and then saute the turmeric powder, pounded lemon grass and garlic until fragrant.
Add in the chicken meat and stir-fry the meat until it is just cooked.
Season the chicken with salt to taste.
Then finally add in the pasembur sauce and cook until the sauce comes to a boil.
Serve immediately with the Mission Corn Chips.

hari ni kkida nak kena cuba resepi ni, bahan semua dah ada...nanti kkida share gambar kemudian ye...

Tuesday, July 1, 2014

Pasar Cangkat Jering dan kueh dangai

Assalamualaikum,
hari ni masuk hari ke tiga Ramadhan...anda bagaimana? kkida kurang sihat sikit...kepala berat dan letih dari biasa....mungkin kerana bahang cuaca, panas tanpa hujan...

namun Insyaallah, itulah dugaan bulan Ramadhan...kalau semuanye selesa seperti hari biasa, bukanlah ujian namanya...:)

Sabtu lalu iaitu sehari sebelum puasa kkida ke Taiping...seperti dijanjikan...tujuan untuk ke rumah anak yatim dengan beberapa orang kawan suami bagi menyampaikan sumbangan daripada beberapa orang sahabat alam maya yang mengikuti blog 1001resepi ini...Alhamdulillah, segalanye berjalan dengan baik, terima kasih pada yang memberi sumbangan...(nantilah kkida cerita di lain entri ye)

sebelum ke rumah anak-anak yatim kami menuju ke Larut Matang food court, our meeting point sambil pekena mee dan rojak yang terkenal itu...popia juga sedap...

(maaf, bagi anda yang tidak tahan dengan dugaan melihat makanan yang menitiskan air liur ini adalah dinasihati supaya tidak menjengah ke blog yang berkaitan dengan makanan dan resepi...dah namanye pun blog resepi, takkan nak letak gambar kapal terbang pulak...jika puasa anda tergugat dik kerana food photos ini, itu adalah atas kehendak anda sendiri....pihak admin tidak akan bertanggungjawab jika ia mengganggu emosi anda dan membuatkan pahala puasa anda berkurangan...terima kasih) 
selepas menziarah dua buah rumah anak yatim dan miskin, kami terus menuju ke pasar Cangkat Jering yang juga terkenal dengan pelbagai jenis kueh mueh dan makanan selain membeli barangan kering seperti ikan masin, pekasam dan lain-lain...

sempat singgah duduk dan minum kat salah satu stall kat situ...makan satay dan nasi lemak kampung style...enak bangat...hehe...
sebelum pulang kkida sempat tengok adik ni buat kueh dangai, hubby kkida suka bebeno makan kueh dangei ni...kkida juga...

kkida tanya kat adik tu apa bahan yg dia guna untuk buat kueh tu....ish! rupanya tak le banyak benar bahan yang digunakan...hanya campuran tepung pulut dan kelapa aje...:)

...nanti kita nak cuba buat....bakar dalam oven pun boleh kkida rasa...
lepas dah tekan-tekan campuran tepung pulut dan kelapa dalam acuan (rationya 1:3)...taburkan gula putih (foto atas) dan terus bakar atas api hingga keperangan...sebelum tu kena panaskan dulu acuan tu...
kueh dangai yang dah masak...sedap kueh adik ni...makan pula panas-panas...

ok, kkida nak mula masuk dapur dah ni....hehe...nak masak apa hari ni?