Wednesday, September 23, 2020

Cokodok Buah Sukun


Jika buah sukun dah ranum sangat dan tidak boleh digoreng, bolehlah buat cucur sukun seperti ini...
Jom tengok cara saya olahkan buah ini menjadi cokodok...:)


Caranya mudah aje, kopek kulitnye, keluarkan isi dan lenyek hingga hancur seperti buat cokodok pisang gitu...tambahkan gula secukup rasa, garam dan sikit soda bikarbonat....masukkan tepung gandum secukupnya...jika nak guna self raising flour sikit pun ok (tak perlu soda)...pasti gebu cucur sukun tu nanti....


gaul sebati sehingga jadi seperti foto atas ni, kemudian jemput-jemput dengan hujung jari dan terus masukkan ke dalam minyak panas, exactly sama seperti buat cukodok pisang...


Cantik jadinye...bulat-bulat gitu...makan ketika panas, cicah dengan cili kicap atau susu pekat pun sedap...:)


selamat mencuba...:)
(repost fr 2014)

6 comments:

  1. sedapnyeeee..boleh cuba resepi ni. tq for sharing.
    sy pun ada kumpul barang untuk rumah titian kasih kat titiwangsa kl.

    ReplyDelete
  2. biasa tau makan sukun goreng jer..boleh cuba nie..

    ReplyDelete
  3. aah biasa makan sukun goreng je. tu pun susah nak dapat. mana ye nak beli sukun ni...

    ReplyDelete
  4. Wah! sedap nmpknya... tak pernah lg makan cucur sukun... biasanya goreng aje...

    ReplyDelete
  5. wah... tak pernah lagi cuba... ini betul2 resepi rare ni kak.. biasa kalau kat kampung orang dah tak makan yang masak ranum mcm ni..

    ReplyDelete
  6. lamanya dah tak makan sukun....

    ReplyDelete