Saturday, September 19, 2020

Apom Lenggang


Apom lenggang yang dibuat dari nasi dan tepung beras

Terdapat banyak resepi di internet anda boleh ikut mana-mana resepi kerana ia lebih kurang sama sahaja bahan dan cara buatnya...

Jom kita tengok cara saya buat Apom ini berpandukan dari beberapa koleksi resepi di internet...


Saya pernah beberapa kali makan apom ni di kedai mamak dan tahu lebihkurang bagaimana rasa dan texturenya...dan Alhamdulillah, saya puashati dengan hasil kejadian apom saya ni...adalah sikit-sikit cam apom yang biasa saya makan kat kedai :)

bahan-bahan yang diperlukan adalah:

a) 1 sudu teh serbuk yis yang di rendam 1 minit dalam 1/2 cawan air suam kuku 
(suhu air sangat penting, jika tidak yis akan mati jika air terlalu panas)

b) Nasi 1/2 cawan, rendam sebentar biar kembang sikit...masukkan bahan a dan b ke dalam blender dan kisar seminit...

c) Tepung beras 300 gram + gula putih 1/2 cawan (boleh lebih jika suka) + 1 sudu teh garam...masukkan semua bahan ke dalam blender.

d) 1 kotak kecil santan...bancuh dengan 1/2 cawan air...tuangkan ke dalam blender dan blend bancuhan hingga sebati...guna spatula utk pastikan bancuhan betul-betul mix. jika terlalu pekat tambah air sikit...texture batter apom lebih cair dari batter pancake...


cover blender dengan kitchen towel dan biarkan hingga batter kembang (double in quantity)
lebih kurang 2 - 3 jam...


guna camera hp camnilah...susah nak fokus...imej yang sepatutnya kita nak ambil blur...camera ni sibuk nak ambik gambar kicap kat belakang tu...hehe...


panaskan small pan yang melengkung dasarnya seperti mangkuk....saya tiada pan camtu so guna aje pan paling kecil yang ada...sapu dengan minyak dan tuangkan bancuhan apam anggaran 1/2 cawan...golek-golek kan kuali/pan supaya batter lebar ke tepi...

tutup dan biarkan apam masak...dalam 2 minit atau lebih jika suka apam yang garing
 (suka yg garing tepinya tu)


Tujuan tutup pan masa masak apam supaya bahagian permukaan apam masak elok dan soft gitu...jika guna kuali yang melengkung dasarnya, bahagian tengah apam akan tebal...itu rupa sebenar apam ni...


Masak hingga habis, hidang segera, jika dah sejuk kurang enak nanti...


boleh makan dengan kari atau cicah dengan susu panas yang dibancuh dengan gula dan garam...yummy...


(repost from 2014)
.

3 comments:

  1. Kelihatannya sedap
    Terima kasih atas resepnya :D

    ReplyDelete
  2. Mmg favourite saya. Tqvm share your resepi.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya..teringinnya nak makan..
    Nak kena buat la..
    Sahabat2 jemput jalan2 ke blog saya..
    sitinorazizah920702.blogspot.com
    Atau boleh klik pada nama saya☺️

    ReplyDelete