Wednesday, April 9, 2014

turkey dan manisan

memang tak boleh dipisahkan....jika sebut dessert di negara turki, tiada lain selain dari turkish delight atau baklava yang manissssnye hingga ke tulang....bagaimana mereka boleh hidup dengan manisan yang sedemikian rupa....hmmmm....bagaikan lautan gula...

dessert di atas kkida makan kat sebuah cafe dalam Topkapi....nampak cam menarik jer...ingatkan caramel atau custard...rupanya puding jagung yang manisnye...mak ai...berdesing telinga...:)
manisan atas ni pula kkida makan kat Spice Market...nampak tak sirap gula tu...tapi dessert ni sedap jugalah...texturenye agak liat gitu, cam tepung kanji...atas tu ditabur dengan pistacio...dan bawah ni pula sejenis dessert yang pasti juga manis bedengung...kkida makan kat sebuah restoran di Kopadokya...
lebih kurang seperti oat gitu yang dimasak dengan gula...dan ditabur kelapa...jika kurang manis pasti sedap...
dua jenis kek yang kkida cuba dalam Grand Bazaar...mahal kemain...berbelas ringgit satu kek...atas tu lemon cheese kek dan bawah ni choc ice-cream kek...dan semestinye manissss ya amat...huhu...
semua dessert ni yang pasti adalah untuk dijual kepada pelancung...kkida rasa depa pun tak makan benda ni hari-hari...jika tak penuh le hospital kat turki tu dengan pesakit kencing manis dan darah tinggi...
...baklava adalah sejenis manisan yang diperbuat dari pastri...dilayer dan ditabur dengan berbagai jenis kacang terutama pistacio...kemudian disiram dengan sirap dan dibiarkan terendam dalam gula...begitu juga dengan manisan di bawah ni...semua main rendam dalam air gula...
nampak berbeza rupa dan bentuk...tapi semuanye sepesen aje...dan bahannye tak jauh berbeza...tapi yang peliknye kkida tak nampak pulak semut kat dalam kedai jualan manisan ni...agaknye semut pun takut nak dekat dengan manisan ni semua....hehe...terlebih gula...
jika hari-hari makan dessert camni memang alamatnye sebulan le kkida dok dalam spital...:)....namun kkida perhatikan orang depa takdalah sihat dan bulat-bulat cam orang kita kat malaysia ni...penjual manisan ni semuanye steady aje...selim dan kacak....lol
cer tengok foto bawah ni...abang-abang yang buat manisan tersebut...mana ada yang gumuks....hensem-hensem belaka kan...kan...orang turki memang hensem-hensem dan lawa-lawa...terutama yang muda laaa.....depa ni sebenarnye mat dan minah saleh yang tersesat ke daerah timur tengah...:)))
...memang tak jumpa lah kueh mueh stail kita kat istanbul ni....kueh talam, seri muka, onde-onde, bubur kacang dll...dessert kita banyak guna santan...depa tak pandai guna santan...so main dengan air gula ajelah...
beberapa jenis turkish delight yang kkida bawa balik sebagai buah tangan utk yg tinggal....sebenarnya kat sini pun ada jual benda-benda ni...tapi nak rasa yang ori dari sana...dan yang pasti anak-anak kkida pun kurang sentuh manisan ni...manisan yang atas tu eka panggil nougat, sedap juga dan kurang manis...tapi baklava bawah ni...hmmm...melekit-lekit dengan gula...

Insyaallah, esok sambung cerita lain pula...daaaa.....:)

9 comments:

  1. terliur saya tgk gambar2 dessert tu kak ida...lain tempat lain kaedahnya...kwn saya kata bumi Turki ALLAH jadikan sangat cantik....dan pastinya penduduknya pun cantik2 dan hensem2 belaka...( bilalah agaknya saya nak sampai sana yek...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bumi turki dan sejarah turki memang cantik dan menawan....begitu juga orang2nye....kelebihan yg Allah berikan kepada mereka...tetapi....

      Delete
  2. agaknya darjah kemanisan lidah mereka tu tahap tertinggi kot kak ida, baklava dalam gambar tu nampak sedap penuh ngan pistachio yang jual kt msia guna kacang tanah jer banyak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke...kat turki most manisan guna pistacio....mungkin kacang tu tanaman utama negara mereka.

      Delete
  3. Saya pernah rasa dan saya tak boleh terima. Bak kata Kak Ida la, manis berdengung. Sampai ke tulang dalam. Smallest bite pun nak kena bilas dengan plain water satu botol besar, kak. Tapi kalau buat sendiri, letak pistachio banyak2, kurangkan gula jadi 1/8 dari original recipe, maybe boleh diterima kot..hehehehehhehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita cipta resepi baklava sendiri aziela...boleh berjualan pula...:)

      Delete
  4. rindunya nak makan bakhlava..turkish delight yang sedap kat spice bazaar, murah dan berbaloi2, nama kedai: harem sarim kalau x silap :)

    ReplyDelete
  5. tak tertelan sy yg terlampau manis ni Kak Ida....

    ReplyDelete