Monday, April 14, 2014

trip ke Bursa


Salam,
warning, entri ni sangat panjang, penuh gambar dan meleret-leret...happy reading...hehe
Turki adalah sebuah negara yang sangat luas dan terdapat banyak bandar-bandar yang menyimpan pelbagai sejarah dan punya bentuk mukabumi yang luar biasa dan pelik (pada pandangan kkida)...bagi mereka yang pernah melawat ke bandar-bandar Turki selain Istanbul, pasti setuju dengan kenyataan ini...

kkida tidak berkesempatan melawat ke semua bandar-bandar negara tersebut...tak terdaya nak travel jauh dengan bas semalaman sehingga makan masa lebih 10 jam. Antara satu bandar ke satu bandar jaraknya beratus kilometer...kecuali jika duduk lama kat sana, bolehlah gagah drive sendiri perlahan-lahan (seperti pelancung mat saleh)....lagi pun memang dari awal kkida plan nak stay kat Istanbul aje...itu pun tak habis kkida pusing bandaraya Istanbul yang luas tu...:)


walaubagaimana pun kkida sempat ziarah dua buah bandar, iaitu Bursa dan Kapadokya...untuk entri ni saya ingin share my trip to Bursa yang mengambil masa sehari suntuk juga....:)


Bursa terletak ke selatan Istanbul, jaraknye lebih kurang 250km dari Istanbul (road trip)...namun cara paling cepat utk sampai adalah dengan ferry (separuh masa perjalanan dengan kereta/bus)

pakej Bursa ni kkida ambil tatkala tiba di Istanbul iaitu dengan syarikat travel ajen tempatan...sebenarnya anda tak perlu kelam kabut untuk booking tour Istanbul dengan syarikat travel ajen dari malaysia...apabila anda sampai aje ke sana anda akan jumpa berderet syarikat travel ajen tempatan....mungkin sebelah hotel anda aje...even kat kaunter hotel pun anda boleh beli pakej...dan anda boleh survey lagi mana yang berkenan dan yang pasti harga pakej mereka jauh lebih murah lagi berbanding pakej yang anda ambil dari malaysia (tangan atas tangan)

nak pakej apa semua ada...dan jangan takut, mereka semua profesional...pelancungan adalah industri besar di Istanbul, mereka bersaing antara satu sama lain dan cuba beri yang terbaik kepada pelanggan masing-masing dan mereka dah ada sistem yang tersusun....siapa jual tour pakej? siapa yang jemput kat hotel? siapa yang jadi tour guide? ke mana nak bawa? tiket, makan...minum...itenarari...semua dah cukup lengkap...tak timbul soal tipu menipu...dalam bas nanti anda akan jumpa pelancung dari pelbagai negara yang ambil same pakej tour dari company berbeza...

dapatkan info dari internet...as for me, kkida just ambil flight tiket dan booking hotel secara online dari rumah (nantilah kkida cerita lebih lanjut)....airport transfer pun kkida ambik bila sampai sana, kat airport...kat travel kaunter...


untuk trip ke Bursa we paid Euro 69 per person....consider murah gak tu...standard price 75 to 90 Euro/pp. Dalam bas kkida jumpa famili dari Jeddah, India, England dan ada dua tiga couple lagi...tak ingat dari negara mana...mereka jemput depan pintu hotel ontime....so kena ada kat lobby ontime juga....jika tak kena tinggal...hehe...

bila semua penumpang dah ada baru trip dimulakan...maknanya anda akan dibawa pusing ke beberapa buah hotellah untuk pick-up pelancung...


perbandingan antara spek hitam kkida dengan turkish coffee....kecil aje cawannye, tapi kopinye...mak ai...kelat lidah dibuatnye dan regenye beli dalam feri tu...hmmm....tak padan dengan kuantiti kopi tu...:-)


dari Istanbul kami menuju ke sebuah jeti...kkida pun tak ingat nama jeti tu...hampir sejam perjalanan sebab jalan jam hari tu...lewat jugalah kiranya sampai ke jeti tersebut....bas dipandu masuk ke dalam sebuah feri yang besar seperti feri kat penang tu....kami semua turun dari bas dan naik ke tingkat atas feri tersebut...kat situ ada cafe....boleh minum kopi atau relax kat situ...perjalanan tak lama dalam 30 minit aje...dengan menaiki feri tu jarak perjalanan dengan bas dapat di kurang sebanyak 160km...


feri tiba ke jeti di Yalova, dari situ bas bergerak menuju ke Bursa...dalam 40 minit lagi perjalanan...singgah di sebuah kedai jual turkish delight sebelum meneruskan perjalanan ke Uludag, gunung salji lokasi sebuah ski resort....


sepatutnya kami naik cable car untuk ke resort tersebut, tapi oleh kerana masa tu cable car dalam proses penyelenggaraan, maka terpaksalah bas mendaki gunung yang tingginye lebih 2 ribu kaki tu...:) pening gak kita dibuatnye...yelah jalan bengkang bengkok bagikan ular dipalu...semakin tinggi bas mendaki semakin putih permukaan tanah yang diseliputi salji tebal...masa tu salji masih lagi turun di Bursa...dan temperaturenye, bagai nak beku jari kkida ni...sejuk kemain...


separuh perjalanan mendaki gunung, bas berhenti di satu lokasi...kkida pun tak ingat nama tempat tu (semua tak ingat kan kan, yelah memori orang lama mana boleh nak lekat semua...hehe...)...tujuannye nak tengok sebatang pokok tua...hehe....berusia 600 tahun, nama pokok tu Platanus Orientalis (itu yang tercatat kat situ)...nama lain ntah....pokok kayu ara kot...:)...ia adalah sejenis pokok yang sangat panjang jangka hayatnye...mau 10, 15 generasi manusia baru dia mati kot...


kalau tengah malam bulan mengambang penuh mesti seram gakkan tengok pokok ni...hehe....dengan cabangnye yang besar dan banyak camtu....lol.....:)


sebenarnya kkida tak pi tengok pun pokok ni....hubby dan ajwad je...kkida tunggu dalam bas...sebabnye nak kena menapak jauh dan daki bukit pulak tu...huhu....rugi pula rasanya tak tengok dengan mata kepala sendiri...:(


lepas tengok pokok, bas meneruskan perjalanan, and time for lunch....sepanjang 10 hari kat turki inilah lunch yang paling seronok sekali kkida rasa...sangat happening....apa taknya....kami semua diberi seorang sepiring chicken, beef dan lamb dan rempah ratus....kena gril sendiri atas bara api yang telah disediakan dalam restoran foto atas tu....cantikkan restoran tu...klasik sangat...dalam dan luar....ownernye orang tua...


sebelum gril tabur/marinade dulu dengan special herbs yang diberi....pastu gril atas bara api yang panas sangat...dan tukang gril nye orang dua beranak ni.....hehe...mama kena tunggu meja/bag....maklumlah orang ramai dan kami dah diberitahu awal-awal, take care of your belonging...jika tak nanti...walhasil balik asal le...


mana-mana kkida makan, roti mesti ada, nak makan banyak mana sukahati korang le...heheheeee...
sebenarnya sebuku tu pun terkulat-kulat nak ngabihkan...yelah nak makan macam mana....kalau ada kari ok lah...:)  #nakcurry


yummeh....sedap tau...:) rasa meatnye sangat lembut dan chewey....jika kat kolumpo daging camni mestilah mahal bebeno regenye....tapi yg kkida makan ni pun mahal gak...oleh sebab dah masuk dalam package, tak terasalah mahalnye tu....


interior dalaman yang ala-ala english gitu...cantik dan kemas dan bersih....

masa makan tu salji pula turun....halus aje....tu sebab kkida ambil gambar bawah ni....nampak tak salji tu....:)

lepas dah kenyang makan...kami meneruskan perjalanan ke puncak gunung, ke ski resort....sampai atas kami sambung perjalanan dengan kerusi cable pula....punyalah kecut perut kkida...tapi oleh kerana semua orang naik takkan kkida nak tinggal sorang kat bawah....mau tak mau naik jugalah...dalam kesejukan tahap gaban tu...:(


namun berbaloi jugalah ikut depa kerabat gunung tu....sepanjang perjalanan ke atas pemandangannye...

Subhanallah...tarik nafas panjang kkida....view yang tak mungkin dapat kkida lihat lagi kecuali jika tetiba negara kita turun salji tebal camtu...:)

atas madam dan banker dan bawah cameramen cum tukang angkat beg mama n ayah...:)))
sampai kat atas tu ada cafe....hmmm....minum kopi lagi....sampai kembung perut asik dengan kopi....haha....

spent masa kat atas tu dalam sejam pastu turun semula ke bawah dengan cable chair tadi....dan kami pun meninggalkan ski resort tersebut menuju ke bandar Bursa yang sebenarnya...tika tu hari pun dah lewat petang...kami dibawa ke sebuah mesjid lama berusia ratusan tahun....The Great Mosque

masjid ni memang sangat cantik, tapi sayangnye kkida tak boleh masuk masjid pada hari tersebut...so tengok dari luar ajelah....foto-foto ni anak kkida ajwad yang ambil....mereka sempat solat jamak kat masjid ni....tujuan kkida ajak hubby ke Bursa sebab nak tengok masjid ni kerana dari review ramai yang kata kena visit masjid ni jika ke Bursa...interior dalamannye sangat cantik...tapi takda rezkikan....huhu....


bersebelahan masjid ada silk bazaar dan bazaar pakaian....jalan-jalan jap kat situ sebelum beransur pulang....
sampai semula hotel hampir jam sepuluh malam...letih sangat....masuk aje bilik terus kemas-kemas kerana esok tu kami akan check-out hotel dan terbang ke Kapadokya selama dua malam...:)

hmmm.....panjang bebeno entri kkida ni kan...letih anda membacanye....yelah one day trip punya story....:)))

sebenarnya banyak lagi cerita trip ke turki ni yang kkida nak share kat blog ini....tak tau le bila nak habis....hehe...

11 comments:

  1. Kak Ida, seronoknyaaaaa. Kopi tu pekat likat yer kak. Mesti tebal cafeine dia kan. Kalau saya haruslah asyik cari toilet jer..hahahhaha. Kak Ida, seronoknya nengok salji tu. Cantik betul. Mesti atas cable chair tu, rasa damai dan tenang jer kan.... Oh, gril dan panggang sendiri...Bestnya. Nak Makan panas2, gie lah masak, kan. Best..best. Seriuslah kena bawak kari next time kan. Kuah kari Berahim tu pun jadilah yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye jika azila nak gi istanbul kena bawa kari ready made ok....jgn tak bawa, nanti rugi...roti banyak...hehe....atas pemandangan dari atas cable chair tu memang mengasyikkan...senyap dan sunyi aje, cuma hubby kkida aje yg tak tau dok diam, sibuk nak pusing ambik gambar...takut kkida....:)

      Delete
  2. Salam, Kak Ida.... Kak Idaaaaaaaa... tak gayat ke duk atas cable chair tu??? Kaki tergantunglah kan??? Huhuhuhu. Entry Kak Ida ni sgt2 membantu, akn dijadikan panduan jika ada rzeki nak ke Istanbul.. oh! Istanbul... aku datang... tungguuuuuuuuuuuuuuuuu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang gayat seri tapi pemandangan cantik sebab putih salji....mana ada kita biasa tengok view camtu selalu kan....seri better gi jika ada rezki...sekarang ni kkida tengok qatar tengah buat sale...better grab sebab jauh lebih murah dari harga tiket yang kkida bayar hari tu RM2,900++ pp...bulan september to november terbaik...sedap weather masa tu, musim luruh. mesti cantik...:)

      Delete
  3. seronoknyaaaaaaaaaa ... dah masuk dalam list tempat yang ingin di lawati .. ntah bila .. he he ... thanks for sharing. enjoy reading and hope you will keep on writing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jika ada rezki kkida sarankan gi instanbul instead of london.....hehe...

      Delete
  4. panjang lebar terasa diri dibawa bersama mengembara ke Bursa..

    ReplyDelete
  5. As salam. Terima kasih kkida kerana share catatan perjalanan ke Turki. Saya belum pernah ke sana lagi. Teringin nak ke sana selepas menonton Istanbul Aku Datang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Azie, #istanbulakudatang...hehe....ada rezki better ke sana...tengok sendiri keindahan negara tersebut...:)

      Delete
  6. Salam terima kasih atas perkongsian. saya sempat juga baca sampai habis :) Sy ingin berkongsi pakej percutian all in ke istanbul kami.

    http://wiyatravel.com/pakej-ke-istanbul/

    ada juga pakej ke tempat2 lain. boleh lawati http://www.wiyatravel.com

    ReplyDelete