Tuesday, September 15, 2020

Roti Margarine Crispy

 
Roti yang disapu majerin dan ditabur gula, rangup diluar dan lembut di dalam...jom cuba buat... 


Bahan2

Sebuku roti, 

Sebekas margarine, 

Sepeket gula perang halus, 

serbuk kayu manis...

itu sahaja bahannya...:)


Potong kulit tepi roti...campurkan sedikit serbuk kayu manis ke dalam gula perang dan gaul rata...


alas bekas tahan panas (tin utk bakar kek pun boleh) dengan kertas aluminium...


Sapu margarine pada kedua-dua permukaan roti sepenuhnya, 

taburkan gula perang hingga rata...

(nak mudah letak gula perang dalam bekas lebar, kemudian tekap aje roti atas gula tu)

Susun roti atas aluminium foil...buat hingga habis...hasilnya adalah seperti foto di atas...

bila dah susun kemas sapu marjerin rata-rata bahagian atas dan tepi kiri kanan roti....

kemudian taburkan gula atas dan tepi kiri kanan 

(untuk memudahkan kerja, guna silicone spatula yang lembut tu)


Bakar dalam preheated oven pada suhu 190C selama 20 ke 30 minit atau sehingga roti kelihatan keperangan....jika bakar lebih lama ia akan lebih crunchy...

Hasilnya, bahagian dalam lembut luar garing...enak sangat rasanya...keluarkan dari oven dan hidang terus masa tengah hangat tu (potong tengah roti jika lebar sangat)...tarik keluar satu-satu dan terus makan, kawankan dengan kopi panas...pasti ump!!!


(repost from 2014)

12 comments:

  1. sedapnya.. nampak da sedap kan...

    ReplyDelete
  2. alahai kegemaran saya ni salam kenal :)

    ReplyDelete
  3. nak try..guna pemanggang ajaib boleh kot hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. RASANYA kalau guna pemegang ajaib ia tak segaring dan serangup guna oven ....

      Delete
  4. Sedap sedap sedap kkida. Nk try wat nti bila ank2 balik

    ReplyDelete
  5. kat umah ada sebuku roti tk berusik...huhu

    ReplyDelete
  6. selalu jadi silent reader je hari ni nak komen. saya memang admire masakan dan blog akak. terutama masa saya di perantauan dulu blog akak memang antara rujukan saya hihi. tq from the bottom of my heart :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you very much...kembang hati kkida...hehe...:)

      Delete
  7. rupanya mudah je nk buat..

    nnt nk try..

    tq

    ReplyDelete